Lockdown: ‘Ik slinger tussen woede, hoop, wanhoop’

Lockdown: ‘Ik slinger tussen woede, hoop, wanhoop’

Door Russell Hotten
BBC nieuws

Gepubliceerdduur32 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemie afbeelding copyright Helen Godbold-Eade

Maanden van zorgen en slapeloze nachten hebben hun tol geëist van Helen Godbold-Eade. ‘Ik slinger tussen woede en depressie, hoop en wanhoop’, zei ze. “En uitputting, altijd uitputting.”

Net als miljoenen zelfstandigen in het VK en eigenaren van kleine bedrijven, kreeg ze te maken met een dramatische coronavirus in de handel. Maar wat de zaken zo veel erger heeft gemaakt, zegt ze, is dat ze geen toegang heeft tot essentiële ondersteuning.

Maandag kondigde bondskanselier Rishi Sunak aan dat de zelfstandigen vanaf donderdag meer hulp zouden krijgen voor de maand november – 80% van hun handelswinst in plaats van 40%.

Maar Helen niet. Ze is zelfs een van de naar schatting 2,9 miljoen zelfstandigen en freelancers die nooit recht hebben gehad op het werkondersteuningspakket dat werd ingevoerd toen lockdown in maart werd opgelegd.

Het onrecht, zegt ze, is bijtend. “Het is echt moeilijk om positief te blijven als je zo bang bent dat je genoeg hebt om van te leven.”

Er zijn verschillende redenen waarom sommige zelfstandigen geen toegang hebben tot de opvang. Voor sommigen is het omdat ze pas zelfstandige zijn en niet over het nodige financiële trackrecord beschikken. Voor anderen is het omdat ze de afgelopen jaren te veel hebben verdiend om in aanmerking te komen.

‘Het was het zwaarste jaar dat ik ooit heb gehad’ ‘Sunak’ moet met een economisch plan voor zes maanden komen ‘Zakelijke leningen van banken’ vervijfvoudigd ‘

Maar Helen wordt gediskwalificeerd voor het Self-Employment Income Support Scheme (SEISS) omdat haar vastgoedadministratiebedrijf, Like-Clockwork, haar dividend uitkeert – een volkomen legale methode die door tienduizenden bestuurders wordt gebruikt.

“Ik betaal £ 48 minder belasting per jaar dan mijn eenmanscollega’s. Ik ontvang £ 12.000 per jaar via PAYE, en tussen £ 10.000 en £ 12.000 per jaar via dividenden – maar alleen als ik genoeg winst heb gemaakt. Dat is waarom ik doe dit model.

‘De regering heeft gezegd dat degenen die in dividenden zijn uitgekeerd, geen aanspraak kunnen maken op enige steun, omdat ze niet kunnen zeggen of het dividend afkomstig is van mijn bedrijf of van investeringen. Zeg het maar. Het staat op mijn bedrijfsrekeningen en op mijn belastingaangiften.’

Besparingen weg

Thuiswerken betekent dat andere subsidies en tariefverlagingen niet van toepassing zijn, en ze wil niet het risico nemen om schulden aan te gaan via een Bounce Back-lening omdat de toekomst van haar 15-jarige bedrijf er zo onzeker uitziet.

Ze zei: “De omzet is gehalveerd door Covid 19, en er is geen manier om te weten wat er de komende maanden zal gebeuren. De stress en zorgen zijn echt moeilijk om mee te leven. Het is bij mij 24/7. Slapeloze nachten zijn de norm . “

Helen zegt dat ze haar spaargeld heeft opgebruikt en dat het meedogenloze zoeken naar een baan tot dusver geen werk heeft opgeleverd. “Maar ik probeer positief te blijven en anderen te steunen die het slechter doormaken”, zei ze.

afbeelding copyrightHuw Daviesimage captionHuw Davies: “Ik moet hebben gesolliciteerd op 70-80 banen”

Mensen in een vergelijkbare positie zeggen dat steungroepen, zoals ExcludedUK, die campagne voeren namens de achterblijvers, essentieel zijn geweest om hen de afgelopen zes maanden te helpen.

“We maken allemaal deel uit van hetzelfde zinkende schip, maar ExcludedUK is een redder in nood geweest”, zei Huw Davies.

Op 60-jarige leeftijd had hij één oog op een comfortabel pensioen. Nu het werk is opgedroogd en zijn spaargeld langzaam achteruitgaat, ziet de IT-projectmanager zijn financiële wanhoop alleen maar erger worden.

‘Als er niets verbetert, moet ik het bedrijf over een paar maanden failliet laten gaan en weer naar mijn moeders huis verhuizen’, zei hij. ‘Ik ben gewoon zo bezorgd over mijn toekomst. Het ziet er slecht uit.’

Kleine winkels overleven virus beter dan grote Winkels verlengen uren in ‘vroege kerstdrukte’ Afhaalbierverkoop ‘zal een verschil maken’

Huw zei dat hij niet in aanmerking komt voor zelfstandige ondersteuning vanwege een ‘willekeurige’ belastingtermijn. Hij betaalde zijn belastingaanslag op 4 april, maar om in aanmerking te komen wilde de Schatkist in maart belasting betalen, zei hij. ‘Ze hebben zeven jaar aan bewijs van mijn belasting en inkomsten, maar dat is niet genoeg.

“Ik ben te oud om een ​​andere baan te krijgen; ik moet naar 70-80 hebben gesolliciteerd. Ik leef van mijn pensioenspaargeld en geld dat ik opzij leg om in april een belastingaanslag te betalen.”

Hij krijgt Universal Credit, maar zegt dat het niet genoeg is om de huur te dekken. Als gescheiden vrouw hielp hij zijn drie volwassen kinderen financieel, maar heeft nu niet eens genoeg geld over voor een avondje uit.

julie headley foto caption julie headley zegt dat de ineenstorting van bedrijven en de impact op de geestelijke gezondheid zullen betekenen dat de overheid op de lange termijn een verlies zal lijden

Net als Huw heeft Julie Headley het overleefd door te eten in persoonlijke besparingen en geld dat is gereserveerd voor de belastingaanslag van volgend jaar. Ze heeft een terugbetalingslening van £ 19.000 afgesloten, maar het komt niet in de buurt van haar uitgaven.

Ze komt niet in aanmerking voor ondersteuning als zelfstandige, omdat de winst van haar hondenopvang- en pensionbedrijf, Out of the Dog House in Coventry, in de afgelopen drie jaar “net boven” de grens van £ 50.000 ligt.

‘Ruïne en armoede’

“Tijdens de eerste lockdown stopten de zaken gewoon. Geen inkomen. Mensen werkten thuis of hadden verlof, dus hadden we onze diensten niet nodig”, zei ze.

Om te overleven heeft ze een aantal verzekeringen opgezegd, een voertuig van de weg gehaald en op aankopen teruggeschroefd. Ze weet dat veel andere mensen met ontberingen te maken hebben, maar voelt dat haar toestand wordt verergerd door een schijnbaar willekeurige regel.

“Waarom de cut-off van £ 50.000 voor zelfstandigen? Er was geen cut-off voor PAYE, alleen een limiet op de toelage. Het is zo oneerlijk,” zei ze.

‘Ik hoor de bondskanselier steeds zeggen dat hij meer steun heeft. Ja, maar hij heeft de criteria voor wie die steun kan krijgen niet veranderd. Het is een puinhoop, een puinhoop.’

Het eindresultaat is de ineenstorting van anders winstgevende bedrijven, zei Julie. ‘Dat betekent meer kosten voor de overheid aan uitkeringen, een verlies aan belastinginkomsten en minder mensen die de terugbetalingsleningen kunnen terugbetalen.

“En dit alles komt bovenop de stress die wordt veroorzaakt voor ondernemers en hun gezinnen, en het vooruitzicht van ondergang en armoede.”

De Schatkist weigerde specifiek commentaar te geven op degenen die waren uitgesloten van SEISS-steun, maar wees de BBC dinsdag op een verklaring van Commons van de Chief Secretary, Stephen Barclay.

Hij erkende dat sommige mensen niet onder de dekking vallen en noemde de kwestie een “onderwerp van veel discussie”. Hij voegde er echter aan toe dat de regering “meer dan £ 30 miljard aan steun aan zelfstandigen heeft geboden, wat naar internationale maatstaven genereus is”.

LOCKDOWN LOOK-UP: de regels in jouw gebied SOCIAL DISTANCING: hoe zijn de regels voor het ontmoeten van vrienden veranderd? STEUNBELLEN: Wat zijn dat en wie kan er in de jouwe zitten GEZICHTSMASKERS: Wanneer moet ik er een dragen TESTEN: Hoe krijg ik een virustest? .