Kerstinkopen gedaan met weken over

Kerstinkopen gedaan met weken over

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerdduur15 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieAuteursrecht beeldRochelle MacKenzie-McQueenBijschrift afbeeldingRochelle MacKenzie-McQueen heeft haar kerstinkopen gedaan met weken over

Toen de sluiting van november werd aangekondigd, ging er een “mini-rush” van shoppers naar High Street, vastbesloten om een ​​beetje van de normale feestelijke ervaring in te persen voordat de luiken naar beneden gingen en de gesloten borden omhoog gingen.

Maar voor Rochelle MacKenzie-McQueen was het niet nodig om in actie te komen.

Ze is weken geleden begonnen en heeft nu haar kerstcadeaus in de tas, voor zo’n 10 vrienden en familieleden.

‘Normaal had ik gewacht tot begin december’, zegt ze. ‘Maar vanwege Covid dacht ik: ik ga ze nu gewoon halen.’

De 29-jarige heeft een medische aandoening waardoor ze bijzonder voorzichtig moet zijn om het virus te vermijden, dus winkelde ze online. Maar ze zag dat er weer een lockdown dreigde en ze wist dat anderen hetzelfde zouden doen.

Winkels verlengen de openingstijden in ‘vroege kerstdrukte’

“Ik dacht dat het beter was om het vroeg af te krijgen, want zodra Black Friday toeslaat, zal iedereen proberen te bestellen”, zegt ze.

Nu is ze opgelucht dat de druk eraf is.

image copyrightGetty Imagesimage captionShoppers in Oxford Street in Londen voordat de tweede lockdown binnenkwam

Zelfs in een normaal jaar is er een kloof tussen degenen onder ons die een beetje zelfvoldaan zijn dat we bij Guy Fawkes Night alles hebben gedaan, tot aan de etiketten en linten toe, en degenen onder ons die een adrenalinestoot door de winkels plannen met Kerstmis Vooravond.

Maar anno 2020 is het moeilijker om erachter te komen hoe het aan te pakken. De gezichtsmaskers, handdesinfectiemiddel en wachtrijen hebben de winkelervaring tot een ongemakkelijke balans tussen risico en beloning gemaakt. We weten niet eens precies waar we kunnen winkelen en wanneer, of de levering op tijd zal komen. Het is nog minder duidelijk of er koopjes te vinden zijn of dat sommige dingen moeilijk te krijgen zijn.

Recente enquêtes voor American Express en John Lewis suggereerden dat als gevolg daarvan meer van ons van plan waren om zich begin dit jaar klaar te maken voor Kerstmis. Het warenhuis ontdekte dat minder dan 2% van ons het tot het laatste moment zou verlaten, terwijl 60% hoopte dat alle cadeautjes, prosecco, pyjama’s en panettone eind november gesorteerd zouden zijn.

Laura Pemblington heeft niet alleen al haar kerstcadeautjes gekocht – voor haar ouders, haar man, haar twee jonge jongens en een paar andere vrienden en familie – maar ze heeft ze ook ingepakt en zorgvuldig uit het zicht opgeborgen.

“Ik zat hier gewoon op een avond en zei: ‘Ik moet mezelf opvrolijken.’ Ik heb voor mezelf een warme chocolademelk gemaakt, Elf aangedaan – dat is mijn favoriete kerstfilm – en ingepakt. “

Dat was nu ongeveer drie weken geleden. Wat boodschappen betreft, begon ze daarmee tijdens de eerste lockdown in de lente.

‘Er waren goede deals’, zegt ze. ‘Omdat ik thuis zat, dacht ik: dat koop ik wel. Voordat ik het wist, was ik klaar. Ik schrok zelf. ”

Ze denkt dat ze ook geld heeft gespaard, zolang ze maar kan worden gedisciplineerd om niet aan de stapel toe te voegen.

Lockdown 2.0 is hier: wat ik kocht voordat de winkels sloten

Vroeg winkelen werkt echter niet voor iedereen, zegt Kate Hardcastle, consumentenexpert bij Insight with Passion. Veel mensen kijken uit naar de ervaring van kerstinkopen zelf als een ritueel, een markering aan het einde van het jaar waarop ze kunnen loslaten en zichzelf kunnen trakteren.

“Er is iets met de sfeer – de lichten, de geur van kastanjes in de straat, we zijn ingepakt en gloeien, misschien komen we mensen tegen die we kennen, en we hebben meer tijd om te stoppen en te praten – dat verbetert de winkelervaring ‘, zegt ze.

Het kan ervoor zorgen dat we meer uitgeven, maar het geeft ons ook een goed gevoel, zegt ze. Je zult niet dezelfde winkelervaring krijgen in augustus of online, maar ze wijst erop dat je het dit jaar misschien helemaal niet krijgt, ook al wacht je tot december.

“Als de winkels na deze periode van vier weken toch weer opengaan, komt er een ander soort winkelen. Het wordt erg gefrustreerd winkelen onder druk. Het wordt heel angstig winkelen”, zegt ze. “Geen tijd voor lichtzinnigheid, geen tijd om te browsen.

‘Niets zegt minder kerst dan het dragen van een felblauw medisch gezichtsmasker, nietwaar?’

En dat kan uiteindelijk betekenen dat we uiteindelijk minder kopen dan we zouden hebben. Er zijn veel mensen, zegt mevrouw Hardcastle, die liever persoonlijk winkelen, op zoek is naar inspiratie, met contant geld. Met name grootouders willen graag kleinkinderen behandelen met wie ze dit jaar niet zoveel tijd hebben kunnen doorbrengen. Er zijn dingen die ze in winkels zouden ophalen die ze niet per se online zouden tegenkomen.

image copyrightGetty Imagesimage caption “Niets zegt minder Kerstmis dan het dragen van een helderblauw medisch gezichtsmasker, toch?” zegt Kate Hardcastle

Maar als het winkelen wordt beperkt, kunt u in plaats daarvan altijd aan de slag met andere seizoensactiviteiten.

Laura heeft Elf opgevolgd door Miracle on 34th Street, It’s a Wonderful Life, The Grinch (één keer cartoonversie, twee keer Jim Carrey-versie) en The Nightmare Before Christmas (te vaak om te tellen) te kijken.

“Ik denk dat het komt omdat dit jaar zo onzin is geweest”, zegt ze. ‘Met alles wat er af is, probeer ik het extra feestelijk te maken.’

Anderen volgen dezelfde aanpak. Leden van Mumsnet geven toe dat hun kerstbomen al “fonkelen” sinds de pauze, en zijn van plan om half november de afspeellijst met kerstliedjes op te zetten en hun huis te versieren.

Maar we zullen ons niet allemaal haasten om ermee door te gaan.

Rochelle is er vrij zeker van dat haar broer zich aan zijn gebruikelijke tijdschema zal houden.

“Hij koopt letterlijk Amazon-vouchers op kerstavond en laat ze naar ons e-mailen”, zegt ze.

‘Ik zeg hem dat hij er goed over na moet denken. Hij zegt alleen:’ Iedereen is blij met tegoedbonnen. ”

.