Janet Yellen: Biden kiest ‘eerste vrouwelijke minister van Financiën’

Janet Yellen: Biden kiest ‘eerste vrouwelijke minister van Financiën’Publicatieduur1 uur geledenafbeelding copyrightReuters

De verkozen president Joe Biden zal naar verwachting Janet Yellen benoemen om de treasury-afdeling te leiden, melden Amerikaanse media.

Indien bevestigd door de Senaat, zou zij de eerste vrouw zijn die de positie in de geschiedenis van de VS bekleedt.

De 74-jarige econoom was voorheen hoofd van de Amerikaanse centrale bank en economisch topadviseur van voormalig president Bill Clinton.

Ze wordt gecrediteerd voor het helpen sturen van het economische herstel na de financiële crisis van 2007 en de daaropvolgende recessie.

Als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve stond mevrouw Yellen erom bekend meer aandacht te besteden aan de impact van het beleid van de bank op werknemers en de kosten van de toenemende ongelijkheid in Amerika.

Donald Trump ging in 2018 tegen de traditie van Washington in toen hij ervoor koos om mevrouw Yellen niet te benoemen voor een tweede termijn van vier jaar bij de Fed. Beginnend met Bill Clinton in de jaren negentig, hielden presidenten de bankleiders vast die door hun voorgangers waren benoemd in een poging de bank te depolitiseren.

Sinds haar ontslag in 2018 heeft mevrouw Yellen zich uitgesproken over de noodzaak voor Washington om meer te doen om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de gevolgen van de coronavirus-pandemie.

Wie is Janet Yellen?

Ze groeide op in New York City en behaalde haar diploma economie aan de Yale University. Naast haar werk bij de Fed en bij de overheid, was ze hoogleraar aan de University of California, Berkeley.

Ze is getrouwd met George Akerlof, een Nobelprijswinnende econoom die ze in de jaren zeventig ontmoette als onderzoeker bij de Fed. Ze hebben een zoon, die ook hoogleraar economie is.

Haar klim naar de top van het economische beroep maakte haar ook tot een feministisch icoon in de economische wereld. Toen ze in 2018 de Fed verliet, brachten velen hulde aan haar leiderschap door haar kenmerkende look van een blazer met een gepofte kraag na te bootsen.

Hoe past ze in de Amerikaanse politieke scene?

Mevrouw Yellen heeft een lange geschiedenis van werken in Washington. Voordat de heer Obama haar in 2014 benoemde om de Fed te leiden, was ze tien jaar een van de bestuursleden, waarvan vier jaar als vice-voorzitter.

Ze wordt gezien als een keuze die in staat is om progressieve en centristische leden van de Democratische partij van de heer Biden tevreden te stellen. Haar nominatie om de Fed te leiden in 2014 kreeg de steun van enkele Republikeinen.

“Twee gejuich voor Janet Yellen bij Treasury”, schreef de liberaal hoogleraar openbaar beleid en voormalig minister van Arbeid Robert Reich op Twitter.

Hoewel ze niet zo links is als sommige van de namen waarvan wordt beweerd dat ze in overweging zijn, zoals senator Elizabeth Warren, begrijpt ze nog steeds “de hoge tol, stagnerende lonen, systemisch racisme en toenemende ongelijkheid die onze economie en samenleving hebben overgenomen”, hij zei.

.