Indiase fabrieksarbeiders die grote merken leveren, beweren routinematige uitbuiting

Indiase fabrieksarbeiders die grote merken leveren, beweren routinematige uitbuiting

Door Rajini Vaidyanathan
BBC News, Delhi

Werknemers in de fabrieken, die meestal in armoede leven, lieten de BBC hen anoniem fotograferen

Indiase arbeiders in fabrieken die de supermarktketens Marks & Spencer, Tesco en Sainsbury’s bevoorraden, en het modemerk Ralph Lauren, vertelden de BBC dat ze worden onderworpen aan uitbuitingsomstandigheden.

Vrouwen die bij een leverancier van Ralph Lauren werkten, zeiden dat ze gedwongen waren een nacht te blijven om bestellingen te voltooien, waarbij ze soms op de fabrieksvloer moesten slapen.

“We moeten continu werken, vaak de hele nacht, slapen om 3 uur ’s ochtends en worden dan om 5 uur’ s ochtends wakker voor nog een hele dag”, zei een vrouw in een interview. ‘Het kan onze bazen niet schelen. Ze maken zich alleen druk om de productie’, zei ze.

De BBC heeft de namen achtergehouden van degenen die ermee instemden te worden geïnterviewd, evenals de namen van de fabrieken, om de veiligheid van de arbeiders te beschermen.

Werknemers van de supermarktleverancier zeiden dat ze omstandigheden moesten doorstaan ​​die onaanvaardbaar zouden zijn voor personeel van dezelfde merken in het VK.

“We krijgen geen toiletpauzes, we krijgen geen tijd om tijdens de dienst water te drinken. We krijgen amper tijd om te lunchen”, zei een vrouw.

Ze zei dat een manager soms achter het personeel in de kantine zou staan ​​en op een fluitje zou blazen om ze weer aan het werk te sturen.

Een andere medewerker zei dat het personeel gedwongen was overuren te maken en niet naar huis kon gaan totdat het extra werk was afgelopen.

‘Ze hebben onze werklast verhoogd. We moeten laat blijven om het af te maken – of ze schreeuwen tegen ons en dreigen ons te ontslaan. We zijn bang omdat we onze baan niet willen verliezen.’

De vier merken die werden geleverd door de fabrieken die we onderzochten, zeiden allemaal dat ze bezorgd waren over de beschuldigingen die de BBC hen had aangedragen en dat ze dit zouden onderzoeken.

Bijschrift afbeelding Deze jonge vrouw voedt haar gezin met een salaris van £ 61 per maand. Ze vertelde de BBC dat het een strijd was.

De vrouwen die in deze kledingfabrieken werken, leven allemaal in armoede op het platteland van Zuid-India. De liefdadigheidsinstelling Action Aid, die meer dan 1.200 vrouwelijke kledingarbeiders ondersteunt in 45 dorpen in deze specifieke regio, vertelde de BBC dat gedwongen overuren, verbaal geweld en slechte werkomstandigheden routine waren in de fabrieken in kwestie.

Beschuldigingen zoals deze zijn niet beperkt tot de kledingindustrie. Lage lonen en zwakke arbeidswetten hebben India lange tijd tot een aantrekkelijke plek gemaakt voor buitenlandse merken die werk willen uitbesteden. Vakbonden zijn zeldzaam en vrijwel afwezig in de particuliere sector, waardoor informele en contractarbeiders bijzonder kwetsbaar zijn. Inspecties zijn verplicht, maar de ongebreidelde corruptie en een traag systeem hebben ertoe geleid dat fabrieken zelden ter verantwoording worden geroepen voor het overtreden van de wet.

De kledingindustrie trekt meer aandacht omdat deze wordt gedreven door export en enkele van ’s werelds grootste merken tot zijn klanten behoort. India is na China de grootste fabrikant en exporteur van kleding ter wereld. Volgens een rapport uit 2019 waarin de arbeidsomstandigheden in de sector zijn onderzocht, hebben de Indiase kledingfabrikanten rechtstreeks ongeveer 12,9 miljoen mensen in fabrieken in dienst en miljoenen meer daarbuiten, inclusief hun eigen huizen.

Verschillende vrouwen die met de BBC spraken, beschreven een klimaat van angst in de fabriek die Ralph Lauren bevoorraadde. Ze zeiden dat managers hen niet hadden opgezegd om extra uren te werken, maar hen in plaats daarvan met ontslag te bedreigen als ze niet konden blijven.

‘De opzichter schreeuwt altijd tegen ons’, zei een vrouw. “Als we een fout maken bij het naaien, word ik naar de meester gebracht die heel eng is. De meester zal tegen ons gaan vloeken en schreeuwen. Het is een angstaanjagende ervaring”

Een andere vrouw, een weduwe die haar gezin financieel ondersteunt, zei: “Ze vragen ons om zo laat te werken dat ik mijn kinderen ’s nachts niet eens te eten kan geven. Ze zouden ons niet als slaven moeten behandelen, ze zouden ons respect moeten tonen”, zei ze. .

Deze werknemer in een fabriek die de Britse supermarkten bevoorraadt, vertelde ons dat het personeel geen water- of toiletpauzes krijgt

De claims lijken de India’s Factories Act te schenden, die stelt dat geen enkele werknemer meer dan 48 uur per week (of 60 uur met overwerk) mag overschrijden, en evenmin mag worden gedwongen om meer dan negen uur per dag te werken.

De wet stelt ook dat vrouwen alleen nachtdiensten mogen draaien als ze daarvoor kiezen.

Volgens het Global Citizenship and Sustainability Report 2020 van Ralph Lauren is het bedrijf “toegewijd aan het ethisch uitvoeren van onze wereldwijde activiteiten met respect voor de waardigheid van alle mensen die onze producten maken”. Het rapport bevat ook een belofte om ervoor te zorgen dat werknemers “geen buitensporige werktijden moeten maken” en zegt dat er geen “verbale intimidatie, dwang, bestraffing of misbruik” mag zijn.

De drie merken zijn allemaal lid van het Ethical Trading Initiative (ETI) en hebben zich aangesloten bij de basiscode die een belofte inhoudt om ervoor te zorgen dat de werktijden niet buitensporig zijn, overuren vrijwillig zijn en dat werknemers niet worden blootgesteld aan verbaal geweld.

In een verklaring zei Ralph Lauren dat het ernstig bezorgd was over de aantijgingen van de BBC aan het bedrijf en dat het zou onderzoeken.

“We eisen van al onze leveranciers dat ze voldoen aan strikte bedrijfsnormen om een ​​veilige, gezonde en ethische werkplek te garanderen, en we voeren regelmatig audits door derden uit bij alle fabrieken”, aldus het bedrijf.

De fabriek die het modemerk leverde, ontkende de aantijgingen van de personeelsleden en zei dat het in overeenstemming was met de wet.

De drie supermarktmerken zeiden allemaal dat ze geschokt waren toen ze de berichten hoorden en werkten samen om ervoor te zorgen dat de problemen werden verholpen, met name over buitensporige werktijden.

Sainsbury’s zei dat het “aandrong op een aantal acties die de leverancier moet nemen om met hen te kunnen blijven samenwerken”, waaronder “onmiddellijke acties en voortdurende toezeggingen die de leverancier moet doen terwijl we de site nauwlettend blijven volgen”.

Tesco zei: “We tolereren geen misbruik van de rechten van werknemers en hebben deze beschuldigingen volledig onderzocht zodra we op de hoogte waren. We waren diep verontrust over wat we vonden.”

Volgens de liefdadigheidsinstelling Action Aid worden vrouwen in de hele wereldwijde toeleveringsketen onderbetaald

Tesco zei dat het plan omvatte “het verbieden van buitensporig overwerk, het versterken van klachtenprocedures” en ervoor zorgen dat werknemers “volledig werden beloond tegen de juiste tarieven voor de gewerkte uren”.

Marks & Spencer zei dat het “onmiddellijk een onaangekondigde audit uitvoerde” in de nasleep van de claims, het bedrijf zei dat het “overuren had vastgesteld die niet acceptabel zijn”, maar betwistte de rekeningen van werknemers over de toegang tot toiletten en water.

Het bedrijf zei ook dat het een “robuust” plan had en “regelmatig onaangekondigde audits zou uitvoeren om de uitvoering ervan te verzekeren”.

‘Merken zijn schuldig’

Dit soort merken hebben of exploiteren geen fabrieken in India, waardoor er afstand ontstaat tussen hen en de arbeidsomstandigheden daar, maar een eigenaar van een kledingleverancier – die niet genoemd wilde worden – vertelde de BBC dat als merken aandringen op goedkopere kleding, het kunnen leveranciers geen andere keuze laten dan bochten te nemen om aan bestellingen te voldoen.

“Het is het merk dat de winst wil maximaliseren. Ze duwen je dus naar een niveau waarop je moet uitbuiten om te overleven”, zei hij.

De eigenaar, die vroeger een groot Brits merk leverde dat niet in dit verhaal wordt genoemd, beschreef sommige fabrieksauditprocessen als een “schijnvertoning”.

“De fabriek weet wanneer de auditors komen, dus ze houden alles eerst in perfecte staat”, zei hij. “Op het moment dat de audit voorbij is, gaat alles weer normaal, wat uitbuiting en niet-naleving betekent.”

Hij zei dat slechte checks and balances, gecombineerd met een gebrek aan verantwoordelijkheid van de merken, het moeilijk maken om die uitbuiting uit te roeien.

“Het is de manier van werken in de textielindustrie, het is gewoon niet India, het is overal.”

En doordat de winsten onder druk komen te staan, lopen vrouwen vaak mis. Loonstroken die worden gezien door de BBC-show, kunnen vrouwen die in kledingfabrieken werken slechts £ 2,50 per dag verdienen, waardoor ze items maken die in sommige gevallen voor honderden ponden worden verkocht.

Bijschrift afbeelding De fabrieksarbeiders die met de BBC spraken, leven in armoede op het platteland van Zuid-India

Meer dan 40% van de door Action Aid India ondervraagde werknemers meldde dat hun gemiddelde maandinkomen in de orde van grootte van Rs lag. 2000-5000. (£ 20- £ 50).

“Vrouwen worden in de wereldwijde toeleveringsketens ondergewaardeerd en onderbetaald”, zegt Ether Mariaselvam, de regiomanager van het Action Aid-kantoor in Chennai.

Alle arbeiders die met de BBC spraken, zeiden dat ze in arme omstandigheden leefden en zeiden dat ze moeite hadden om te overleven van hun salaris.

Een vrouw die bij de leverancier van Ralph Lauren werkte, zei dat ze haar hele gezin ondersteunde met een loon van ongeveer 6.000 rs (£ 61 per maand), na inhoudingen.

Nog in haar late tienerjaren werd ze kostwinner nadat haar vader stierf en zorgt nu voor haar moeder en twee zussen.

Haar salaris valt binnen het lokale wettelijke minimumloon voor haar baan, maar arbeidsrechtenorganisaties zeggen dat vrouwen zoals zij meer dan drie keer zoveel zouden moeten verdienen.

De organisatie van de Asia Floor Wage Alliance die pleit voor hogere salarissen voor kledingarbeiders in de regio, heeft in India een leefbaar maandloon vastgesteld van ten minste 18.727 rs (£ 190).

Tesco, Sainsbury’s en Marks & Spencer hebben eerder toezeggingen gedaan voor een leefbaar loon. Ralph Lauren heeft dit niet expliciet gedaan.

Maar volgens loonstroken die de BBC heeft gezien, leken geen van de fabrieken die we onderzochten hun werknemers iets te betalen dat in de buurt kwam van het door de Asia Floor Wage Alliance aanbevolen minimumbedrag.

We vroegen alle vier de merken om commentaar op het leefbaar loon, maar geen van hen reageerde op de specifieke kwestie.

Bijschrift afbeelding Charities hebben grote merken opgeroepen meer te doen om degenen in de toeleveringsketen die hun winkels voedt, te beschermen

Anna Bryher, van de belangenorganisatie Labour achter het label, zei dat het de verantwoordelijkheid van merken is om voor eerlijke en veilige werkomstandigheden te zorgen.

“Als je een merk bent en je maakt kleding in verschillende landen over de hele wereld, dan moet je kijken of je je werknemers genoeg betaalt om een ​​waardig leven te leiden”, zei ze.

“Het is uw verantwoordelijkheid als bedrijf aan de top van de toeleveringsketen om te weten wat er in uw toeleveringsketen gebeurt en om ervoor te zorgen dat het eerlijk is.”

Lokale arbeidswetten deden niet genoeg om uitbuiting aan te pakken, de drang naar verandering moet van de merken zelf komen “, stelt Vivek Soundararajan, een senior docent aan Bath University die onderzoek doet naar wereldwijde toeleveringsketens.

“De meeste checks and balances bevatten geen stemmen van werknemers, ze bevatten niet wat werknemers werkelijk nodig hebben”, zei hij.

“Ik denk dat het merk de volledige verantwoordelijkheid moet nemen … Ze runnen de fabriek misschien niet, maar ze krijgen alle voordelen.”

Foto’s door Rextane Nissi S. Aanvullende rapportage door Peter Emmerson.

.