‘Ik zit gevangen door mijn hypotheek – laat me ontsnappen’

‘Ik zit gevangen door mijn hypotheek – laat me ontsnappen’

Door Andy Verity
BBC Economics-correspondent

Gepubliceerdduur22 minuten geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionDiane wilde niet worden geïdentificeerd – foto gemaakt door een model

Diane, een moeder van twee, weet hoe het is om vast te zitten aan een hypotheek die meer dan het dubbele van de marktrente vraagt.

In tien jaar tijd heeft ze meer dan £ 55.000 meer aan rente betaald dan ze zou hebben betaald bij een concurrerende hypotheek.

Dat is veel meer dan de betalingsachterstand die haar geldschieter ertoe bracht in 2019 een inbeslagnameprocedure te starten.

“Het heeft een langdurig traumatisch effect op mij gehad – op mijn geestelijke gezondheid, op mijn emotionele welzijn”, zegt ze.

“Het heeft me beroofd van jaren die goede jaren hadden kunnen zijn met mijn kinderen. Omdat het constant ging om het vinden van de volgende cent.

‘Je hebt nog maar 10 cent op je bankrekening. Je probeert je kinderen niet te laten denken dat het oké is en dat het leven normaal is. Maar het eist zijn tol en je kunt het niet verbergen; ze kunnen het zien.

“Ik maakte me constant zorgen over geld, constant bang dat ik ons ​​huis zou verliezen – dat ik helemaal geen huis zou hebben vanwege het tekort aan sociale woningen waar ik woon.”

In het afgelopen decennium heeft Diane, die in dit artikel om een ​​wijziging van haar naam vroeg, te kampen met een hypotheek met een rente van 4,99% – twee tot drie keer de rente die ze kon krijgen als ze in staat was om tegen een concurrerende prijs opnieuw te hypotheken. rente.

In 2006 kocht ze een huis met een gereguleerde hypotheek van een grote geldschieter en een grote borgsom.

Het zag er destijds niet uit als een risicovolle transactie, met veel eigen vermogen als buffer voor de hypotheek. Maar haar eigen vermogen werd meer dan weggevaagd tijdens de huizenprijscrash die volgde op de bankencrisis van 2008.

In 2007 kreeg ze een slopende ziekte waardoor ze arbeidsongeschikt werd. Toen verliet haar partner haar, waardoor ze drie jonge kinderen alleen moest opvoeden met een schamel inkomen uit een uitkering.

Hypotheekparadox

Maar vanaf 2008 zat ze vast aan een dure standaardlening met variabele rente, die meer dan het dubbele van de rente betaalde die ze zou hebben betaald voor een concurrerende hypotheekovereenkomst.

“Mensen die het zich kunnen veroorloven om meer te betalen, kunnen hypotheken krijgen die voldoen aan de betaalbaarheidsregels, zodat ze minder kunnen betalen met een goedkopere hypotheek van minder dan 2%. Ik betaal £ 1100 per maand tegen 5% en u zegt me dat ik dat kan ‘ niet veroorloven om minder te betalen?

‘Er moet hier iets mis zijn. Er heerst een constant gevoel van onrechtvaardigheid.’

Tot 250.000 huiseigenaren zoals Diane zijn “hypotheekgevangenen”, die gedwongen worden om standaardhypotheken met variabele rente te betalen, die doorgaans meer dan het dubbele van de meest concurrerende vaste en discontovoeten op de hypotheekmarkt in rekening brengen.

Hypotheekleningen voor de eerste keer op de lange termijn hebben grote steun van de overheid nodig Hypotheekovereenkomsten dalen sterk naarmate kredietverstrekkers veilig spelen

Uit een rapport dat woensdag door de London School of Economics werd gepubliceerd, bleek dat de hypotheekgevangenen tot 40% meer kans hadden dan andere leners om in de pandemie in gebreke te blijven.

Velen betalen uiteindelijk tienduizenden ponden meer dan de gemiddelde lener in de loop van de tijd, wat leidt tot ernstige financiële en emotionele stress omdat leners moeite hebben om hun huis te behouden.

Ze zitten vast omdat ze niet kunnen herhypothekeren op een goedkopere lening – bijvoorbeeld omdat hun hypotheek, afgesloten vóór de financiële crisis, te hoog is in vergelijking met de waarde van hun huis, of omdat ze een achterstand hebben opgebouwd.

Betaalbaarheidscriteria die na de crash zijn ingevoerd, verhinderen hen om nieuwe hypotheken tegen goedkopere tarieven te krijgen, waardoor huiseigenaren worden verteld dat ze “niet kunnen betalen om minder te betalen”.

Schuldopbouw

Nadat ze ziek was geworden, moest Diane een beroep doen op de belangrijkste bijstandsuitkering, maar niet voordat ze een achterstand van £ 8.000 opliep.

“Ik ben een professional en ik heb een goed leven gehad tot ik ziek werd.

‘Om alles van je af te nemen … moesten we rondkomen met 130 pond per week; dat zijn we nog steeds.’

Door een centje te knijpen en met hulp van familie en vrienden kon Diane de achterstand op de hypotheek terugbrengen tot £ 2.000.

Maar toen werd de uitkering waarop ze vertrouwde ingetrokken en omgezet van een subsidie ​​in een lening die moet worden terugbetaald.

Niet in staat om £ 1.100 per maand te beheren, liep ze snel een betalingsachterstand op en in november 2019 startte haar geldschieter een terugvorderingsprocedure.

Terwijl haar huis werd bedreigd, steeg haar angstgevoelens door het dak. Toen sloeg de pandemie toe.

‘Als je elke cent telt, word je besluiteloos – ik zou mezelf constant afvragen:’ Kan ik dit betalen? Het verandert je. Je verliest zelfs het contact met vrienden omdat je niet de depressieve wilt zijn – degene die kan niet meedoen.

‘Je wilt niet praten over hoe weinig je de hele tijd hebt. Je hebt geen relatie meer met je vrienden omdat je in een andere wereld bent.’

Er waren tussenkomst van parlementsleden in de All Party Parliamentary Group for Mortgage Prisoners, onder leiding van conservatieve parlementslid Kevin Hollinrake, nodig om te voorkomen dat Diane en haar familie hun huis zouden verliezen.

Na maandenlange druk berekende haar geldschieter wat ze zou hebben betaald als haar een concurrerende hypotheek was aangeboden.

Het geld dat ze in tien jaar tijd te veel had betaald, werd bijgeschreven op haar hypotheekrekening, zodat ze bij haar thuis kon blijven.

Haar te veel betaalde bedrag was zo groot dat het ook haar negatieve eigen vermogen teniet deed.

Maar duizenden in dezelfde hachelijke situatie hebben geen hoop op dezelfde verlichting – omdat de overheid hun hypotheken verkocht aan particuliere investeringsfirma’s zoals Cerberus, die geen nieuwe hypotheken aanbieden.

Overheidsvoorstellen

John Glen, minister van Financiën, overweegt nu nieuwe voorstellen om honderdduizenden huiseigenaren te bevrijden die vastzitten op hypotheken met een hoge rente. Hij heeft beloofd hen “volledige overweging” te geven.

De voorstellen worden gedaan in het rapport van de London School of Economics, in opdracht van financieel campagnevoerder Martin Lewis van MoneySavingExpert.

Het waarschuwt dat hypotheekgevangenen 40% meer kans hebben op betalingsachterstanden dan normale kredietnemers en waarschuwt dat financiële stress de geestelijke gezondheid van veel kredietnemers schaadt.

Veel van de hypotheekgevangenen zijn ook sleutelwerkers in de frontlinie van de pandemie.

Het zegt dat de Schatkist hypotheekgevangenen zou kunnen helpen om aan hun hachelijke situatie te ontsnappen door middel van beleid, waaronder renteloze staatsleningen en ‘hypotheekredding’ – waardoor mensen in hun huizen kunnen blijven als huurders, terwijl het onroerend goed wordt verkocht aan woningcorporaties met een koop- terug optie later.

Bijschrift afbeelding Martin Lewis zei dat overheidsinterventie ‘levens kan en zal redden’

De heer Lewis zei: “Hypotheekgevangenen zijn de vergeten slachtoffers van de financiële crash van 2008.

“De regering koos er destijds voor om de banken te redden, maar oneerlijk – immoreel – werden honderdduizenden van hun slachtoffers zonder adequate hulp achtergelaten, gevangen in hun hypotheken en de financiële ellende die daardoor werd veroorzaakt. En sindsdien zijn ze vergeten.

“Er is een morele verantwoordelijkheid om geld vrij te maken om hypotheekgevangenen uit hun armoede te bevrijden.

“Interventie kan en zal levens redden.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “We weten dat het ongelooflijk moeilijk kan zijn om uw hypotheek niet om te wisselen.

“Duizenden kredietnemers zullen het nu gemakkelijker vinden om over te schakelen naar een actieve kredietverstrekker of door te gaan met het betalen van alleen rente dankzij recente regelwijzigingen door de Financial Conduct Authority – en we hebben nauw samengewerkt met de sector om ervoor te zorgen dat er meer wordt gedaan om degenen die in aanmerking komen om over te schakelen.

“We blijven ons inzetten om praktische nieuwe oplossingen te zoeken voor leners die het moeilijk hebben.”