‘Ik werd een thuis-Covid-test geweigerd na kredietcontrole’

‘Ik werd een thuis-Covid-test geweigerd na kredietcontrole’

Door Dan Whitworth
Spaarpot verslaggever

Laura McCormackimage captionLaura zegt dat haar een thuistestkit voor Covid is geweigerd omdat ze niet genoeg kredietgeschiedenis heeft om haar identiteit te verifiëren, aangezien ze pas in de afgelopen 12 maanden uit Australië is aangekomen

“We konden echt niet begrijpen waarom we onze identiteit niet konden laten verifiëren”, zegt Laura McCormack over het moment dat zij en haar partner, die allebei de drie hoofdsymptomen van coronavirus, werd een thuistestkit geweigerd.

Ze hadden zich aangemeld bij de overheidswebsite om er een aan te vragen, maar kregen te horen dat ze, omdat hun naam en adres niet konden worden gecontroleerd, naar een fysieke testsite moesten gaan.

Omdat ze geen auto hadden en het openbaar vervoer moesten vermijden vanwege hun symptomen, kostte het hen vijf dagen om een ​​testlocatie te vinden die dichtbij genoeg was om naartoe te lopen – een die 90 minuten verwijderd was.

“We begonnen te googlen en rond te graven”, zegt ze. “We dachten het [failing to get their identities verified] misschien wel het feit dat we migrerende werknemers zijn. “

Omdat Laura minder dan een jaar in het VK is, heeft ze niet veel kredietverleden opgebouwd.

“Uiteindelijk werd het duidelijk dat mensen zonder kredietverleden vergelijkbare problemen hadden. Mensen die geen leningen hebben afgesloten of geen telefooncontracten of creditcards hebben hier in het VK”, zegt ze.

“Dat is wat ons ertoe bracht te geloven dat we eigenlijk werden uitgesloten van het proces omdat we hier in het VK geen kredietgeschiedenis hebben.”

De meeste volwassenen in het VK hebben een aanzienlijk kredietdossier, dus het zou geen probleem zijn om een ​​thuistestkit te krijgen.

Maar onderzoek uit 2018 suggereert dat er tot 5,8 miljoen mensen met weinig of geen kredietverleden kunnen zijn die soortgelijke problemen hebben als Laura, mochten ze er een nodig hebben.

‘Fraude verminderen’

Het Department for Health and Social Care, dat het testsysteem in het VK uitvoert, zegt dat het een kredietreferentiebureau, TransUnion, gebruikt om de identiteit van mensen te verifiëren om ‘fraude te verminderen en te voorkomen dat meerdere testkits worden besteld, waardoor de capaciteit wordt afgeleid van waar het is het meest nodig “.

TransUnion vertelde aan Money Box dat mensen een thuistestkit geweigerd konden worden om een ​​”aantal redenen” – maar weigerde uit te leggen wat die redenen zijn.

Hoewel Laura niet veel kredietverleden heeft, staat ze op de kiezerslijst en heeft ze een bankrekening en energierekeningen op haar naam staan.

Afbeelding copyright Laura McCormackimage caption Laura vraagt ​​zich af waarom iemands kredietvoetafdruk wordt gebruikt om de identiteit van mensen te verifiëren terwijl er veel andere manieren zijn om precies hetzelfde te doen

Anna Miller, van het goede doel Doctors of the World, vroeg zich af of identiteitsverificatie voor thuistestkits de oplossing biedt voor een probleem dat niet bestaat – ten koste van mensen zoals Laura.

“De soorten getroffen mensen zijn iedereen met weinig tot geen kredietgeschiedenis of kredietvoetafdruk”, zegt ze.

“Mensen wier financiële situatie meestal wordt georganiseerd door andere mensen in een gezin en vrouwen, zoals ouderen, zullen waarschijnlijk meer onevenredig worden getroffen.

“Naast deze groepen zijn er jonge volwassenen die niet veel tijd hebben gehad om een ​​kredietgeschiedenis op te bouwen, recent aangekomen migranten in het VK om dezelfde reden en mensen met lage inkomens die misschien geen toegang hebben tot reguliere kredieten.”

Andere manieren om getest te worden

Zowel de overheid als TransUnion waren heel duidelijk dat mensen geen kredietcontrole hoeven te doorstaan ​​om een ​​thuistestkit te krijgen.

Het Department for Health and Social Care zei ook tegen de BBC: “Tests kunnen ook geboekt worden door 119 te bellen en mensen hebben toegang tot test- en persoonlijke testsites, waar een personeelslid zijn identiteit persoonlijk zal bevestigen.”

Maar als een indirect gevolg van het niet kunnen verifiëren van je identiteit online is dat mensen zonder of een beperkte kredietgeschiedenis worden beïnvloed, zegt Laura dat het systeem moet veranderen.

“De situatie lijkt me een beetje gek, om eerlijk te zijn. We zijn gasten in het VK, we proberen heel hard om de bevolking veilig te houden door onszelf te isoleren en ons te laten testen”, zegt ze.

“Maar het was heel vreemd om onze identiteit niet te kunnen verifiëren. We staan ​​allebei op de kiezerslijst, we hebben hier allebei een bankrekening, we hebben een huurcontract, we hebben allebei rekeningen.

“Er zijn veel manieren waarop de regering toegang had kunnen krijgen tot onze identiteitsinformatie, dus de reden waarom de regering voor het kredietpad heeft gekozen, is mij een raadsel.”

Je kunt meer horen over het Money Box-programma van BBC Radio 4 door opnieuw te luisteren hier.

Volgen Spaarpot en Dan op Twitter.