‘Ik schaamde me om vrienden over mijn bedrijf te vertellen’

‘Ik schaamde me om vrienden over mijn bedrijf te vertellen’

Door Elisabeth Mahy
BBC Radio 5 Live

Adnan zegt dat hij zich “een beetje beschaamd” voelde over zijn online bedrijf

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door internet zolang ik me kan herinneren.

“Ik bracht mijn tienerjaren online door, bouwde gemeenschappen en bedrijven op en groeide op in een buitenwijk van Surrey.”

Op 30-jarige leeftijd is Adnan Ebrahim nu een ervaren tech-ondernemer.

Hij richtte de website Car Throttle op, een online community voor autoliefhebbers, vanuit zijn slaapkamer als student die al op jonge leeftijd ondernemersgeest had getoond.

Toen hij met Sean Farrington op BBC Radio 5 Live sprak over A Million by 30 met Sean Farrington op BBC Radio 5 Live, zegt hij dat de eerste keer dat hij het financiële potentieel van internet zag “was nadat ik in 2005-2006 deze populaire polsbandjes begon te geselen aan mijn vrienden op school”.

‘Zwaar gestoken’

Adnan legt uit dat “ze op eBay tien keer zoveel gingen als in het echte leven. Ik creëerde mijn eerste veilingen en begon deze polsbandjes mijn huis uit te sturen.

‘Ik zou mijn moeder naar de winkels laten rennen en er zoveel kopen als ze kon.’

Hij zegt dat hij “behoorlijk goed geld verdiende voor een schoolkind”.

Adnan begon te bloggen over snelle auto’s nadat hij online geld had verloren aan een neppe iPod-verkoper

Op 16-jarige leeftijd begon Adnan te bloggen na een mislukte onderneming met de verkoop van iPods.

“Ik ben behoorlijk gestoken. Ik ben een paar duizend pond kwijtgeraakt … het bleek een nepverkoper te zijn.”

Bloggen zou veel lucratiever blijken te zijn. Hij hield van auto’s, dus begon hij erover te schrijven. Maar om te beginnen hield hij het geheim.

“Ik kwam elke dag thuis van school, schreef wat artikelen, publiceerde. De volgende dag, kijk hoe het ging, checkte het verkeer … kijk hoeveel centen ik zou verdienen met de AdSense-klikken.”

‘Een tweede leven’

Adnan zag dat hij de basis had voor een succesvol online bedrijfsidee toen de centen “tien, twintig, vijftig, honderd … tot een paar duizend dollar per maand” werden.

Hij verkocht het bedrijf op 18-jarige leeftijd nadat hij het geheim had gehouden van zijn ouders totdat hij de vereiste juridische papieren moest ondertekenen.

Afbeelding copyright Getty Images afbeelding onderschrift Adnan zegt dat het hebben van een digitaal leven vroeger werd gezien als “een beetje duister”

“Het was vreemd, maar ik vond het leuk dat niemand anders wist wat ik deed. Het was als een tweede leven dat ik online had.”

‘Een beetje beschaamd’

Hij vertraagde ook zijn vrienden over zijn succes.

‘Niemand wist het. Afgezien van mijn familie had ik het aan mijn vrienden niet verteld. Ik had het redelijk geheim gehouden.

“Ik schaamde me een beetje dat ik dit tweede leven had gecreëerd dat niemand anders kende. Ik was aan het schrijven en bloggen – ik was een beetje bang voor wat mensen ervan zouden denken.”

Zelfs toen hij de school had verlaten en naar de universiteit was gegaan, waar hij Car Throttle lanceerde, koos hij ervoor dit deel van zijn leven niet met zijn vrienden te delen.

“Ik heb het mijn huisgenoten niet verteld tot het tweede jaar dat ik bij hen woonde … ze hadden geen idee dat ik het deed.”

Adnan is nu de CEO van een startup in de geestelijke gezondheidszorg

Journalist en auteur, Trevor Clawson, schrijft al meer dan een decennium over tech-startups en snelgroeiende bedrijven. Hij zegt dat deze mate van geheimhouding niet ongebruikelijk is bij beginnende ondernemers.

“Er zijn een aantal redenen waarom ze ervoor zouden kiezen om onopvallend te blijven – althans in het begin”, zegt hij.

“Angst voor kritiek kan een factor zijn. Wanneer je een idee ontwikkelt, is het niet per se nuttig om het te laten bekritiseren door vrienden of collega’s die het concept misschien niet echt begrijpen, vooral niet voordat het volledig is ontwikkeld.”

‘Batman’-moment

Adnan zegt dat het “een behoorlijke tijd” heeft geduurd voordat hij zich realiseerde dat zijn bedrijf interessant genoeg was om met zijn vrienden te delen:

“Ik dacht gewoon dat het een beetje nerd was en dat mensen er niet echt contact mee zouden maken.” Hij zegt dat de houding ten opzichte van technische ondernemingen anders was dan nu: “Ik denk dat digitale levens als een beetje duister werden gezien.

“Een geheim deel van mijn persoonlijkheid bestond online en dat was toen niet iets dat ik met de rest van de wereld wilde delen.”

Hij zegt dat hij zich duidelijk het moment herinnert dat hij zijn huisgenoot vertelde over Car Throttle, maar het was niet het moment waarop hij de “onthulling van de Batman” verwachtte.

‘Ik zei: ik moet je iets heel groots vertellen. Ik heb deze website. En ik herinner me dat hij ging’ en wat? ‘ het maakte hem gewoon niet zoveel uit. “

Adnan herinnert zich dat het woord ‘miljoen’ in zijn spreadsheet begon te verschijnen.

“Het aantal miljoen begon vrij snel te komen, in 2013, 2014, zowel wat betreft de waardering van ons bedrijf als wat betreft het behalen van onze eerste miljoen pond aan inkomsten, het bereiken van onze eerste miljoen abonnees op YouTube, met onze eerste miljoen fans op Facebook … we kwamen echt in een stroomversnelling. “

Hij verkocht Car Throttle in 2019 aan Dennis Publishing, met een publiek van meer dan 15 miljoen volgers en 2,5 miljard videoweergaven.

Douglas McCabe, een expert in tech en publishing media, en de chief executive van Enders Analysis, zegt dat hoewel het bedrijf niet de meest waardevolle autonieuwstitel is in termen van inkomsten, het bereik en het publiek een grote aantrekkingskracht hebben.

“Het biedt een nieuw publiek, met 60% van de klanten onder de 35 jaar. Het sociale bereik is bijzonder waardevol, ongeveer 14 keer en 17 keer groter dan Auto Express en Car Buyer – twee van Dennis ‘autotitels.”

Adnan werd in 2020 uitgeroepen tot een van Forbes ’30 Under 30.

Foto copyright Getty Images foto caption Prof Ben Laker zegt dat jonge ondernemers vaak lijden aan het “bedriegersyndroom”

Hij zegt dat hoewel hij geen spijt heeft van de beslissingen die hij eerder in zijn leven heeft genomen – zelfs niet van de fouten – hij zou willen dat hij “agressiever was geweest over kansen”.

“Ik denk dat als je zo jong bent, je veel minderwaardigheidscomplexen hebt”, voegt hij eraan toe.

Ben Laker, hoogleraar leiderschap aan de Henley Business School, zegt dat jonge bedrijfsleiders vaak bang zijn om hun succes te bezitten: “Ondernemers erkennen de persoon over wie ze praten niet zo succesvol als zijzelf.”

Adnan is nu CEO van MindLabs, een start-up op het gebied van geestelijke gezondheid, die samen met zakenpartner Gabor Szedlak is opgericht om “de wereld een gelukkiger plek te maken”. En hij heeft wat advies voor beginnende tech-ondernemers.

“Het is geen gemakkelijke weg naar succes, er zijn veel hindernissen onderweg. Je moet je realiseren dat je fouten gaat maken en dat is volkomen normaal.

‘Doorzettingsvermogen is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Vaak is het moeilijk – er is gewoon geen ander woord om het te beschrijven.’

.