Huawei-verbod: Britse netwerken die nieuwe wetten overtreden, krijgen te maken met hoge boetes

Huawei-verbod: Britse netwerken die nieuwe wet overtreden, krijgen te maken met hoge boetes Gepubliceerde duur2 uur geledenimage copyrightReuters

Een nieuwe veiligheidswet die dinsdag wordt onthuld, bedreigt telecomreuzen met hoge boetes als ze de beveiliging niet aanscherpen.

De Telecommunications Security Bill verbiedt de betrokkenheid van de Chinese firma Huawei in het Britse 5G mobiele netwerk.

Maar er staat ook dat bedrijven die de deadlines voor hogere veiligheidseisen niet halen, enorme boetes kunnen krijgen.

Sommige hiervan kunnen 10% van de omzet zijn, of meer dan £ 100.000 per dag.

Pogingen om Huawei te weren van het 5G-netwerk zijn al meer dan een jaar aan de gang. Maar het nieuwe wetsvoorstel is de eerste stap om dergelijke verboden in de wet te verankeren, en geeft details over hoe het precies zal werken – ervan uitgaande dat het Parlement het goedkeurt.

Het wetsvoorstel geeft de overheid nationale veiligheidsbevoegdheden, waardoor ze instructies kan geven aan de grote telecombedrijven zoals BT over hoe ze gebruik maken van leveranciers met een hoog risico, waaronder Huawei.

Maar een nieuwe maatregel in het wetsvoorstel is dat bedrijven die niet aan de verwachtingen voldoen, zware boetes krijgen wegens mislukking. Het bedreigde bedrag van £ 100.000 per dag zou alleen worden gebruikt in het geval van “voortdurende overtreding”, aldus de regering.

Ofcom, de communicatieregulator, zal de taak krijgen om toezicht te houden op de regels – samen met nieuwe bevoegdheden die het wellicht nodig heeft.

De stap om formeel wetgeving vast te stellen volgt op maanden van nationale en internationale politieke strijd over de bedreiging van de veiligheid van het bedrijf en zijn vermeende banden met de Chinese staat.

Aanvankelijk besloot het VK dat Huawei-apparatuur uit het gevoelige deel van het kernnetwerk moest worden verwijderd en maximaal 35% van de niet-kernsystemen zou uitmaken. De deadline was 2023.

Onder druk van de Verenigde Staten werd het echter herzien om de volledige verwijdering van de Huawei-kit uit het hele 5G-netwerk tegen 2027 te bevelen.

De afgelopen dagen heeft Huawei economisch onderzoek laten doen waaruit blijkt dat een verbod op zijn 5G-apparatuur een kostbare tegenvaller zal zijn voor de 5G-ambities van het VK, en heeft een publiciteitscampagne opgezet met een simpele boodschap aan de regering: je maakt een grote fout.

Het Chinese bedrijf leek te denken dat de nederlaag van Donald Trump, wiens Amerikaanse regering zo hard had gelobbyd voor het verbod, de ministers opnieuw aan het denken zou kunnen zetten. Als dat zo is, blijkt uit dit wetsvoorstel dat de veronderstelling niet klopte, hoewel zowel Huawei als de mobiele operators opgelucht zullen zijn dat de regering weerstand heeft geboden aan de druk van enkele conservatieve parlementsleden om de deadline voor het verwijderen van zijn apparatuur naar 2025 te verplaatsen.

Huawei is nu mogelijk ook meer gefocust om ervoor te zorgen dat andere landen in Europa de leiding van het VK niet volgen. Ondertussen gaan de mobiele operators door met het ondertekenen van nieuwe deals met Nokia en Ericsson, en lijken ze duidelijk minder uitgesproken te zijn in hun beweringen dat het buiten beschouwing laten van Huawei een kostbare catastrofe zou zijn.

“We investeren miljarden om 5G- en gigabit-breedband in het hele land uit te rollen, maar de voordelen kunnen alleen worden gerealiseerd als we volledig vertrouwen hebben in de veiligheid en veerkracht van onze netwerken”, aldus Digital Secretary Oliver Dowden.

“Dit baanbrekende wetsvoorstel zal het VK een van de zwaarste telecombeveiligingsregelingen ter wereld geven en ons in staat stellen de nodige maatregelen te nemen om onze netwerken te beschermen.”

Het Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) zei dat de beveiligingsverplichtingen waarschijnlijk zaken omvatten als regels over wie toegang had tot gevoelige delen van het “kernnetwerk”, hoe beveiligingsaudits werden uitgevoerd en de bescherming van klantgegevens.

De technisch directeur van het National Cyber ​​Security Center, dr. Ian Levy, zei dat “onze nationale netwerken en operators moeten weten wat er van hen wordt verwacht”.

Hij voegde eraan toe: “We zijn vastbesloten om de normen op te drijven, en dit wetsvoorstel legt nieuwe telecommunicatiebeveiligingsvereisten op die operators helpen betere beslissingen te nemen over risicobeheer.”

Huawei wees dergelijke zorgen over zijn eigen activiteiten echter van de hand.

“Deze beslissing is politiek gemotiveerd en niet gebaseerd op een eerlijke evaluatie van de risico’s”, zei Huawei-vicepresident Victor Zhang.

“Het dient niemand in het beste belang, aangezien het Groot-Brittannië in de digitale slow lane zou brengen en de nivellering van de regering in gevaar zou brengen.”

.