Hoe kunstmatige intelligentie ervoor kan zorgen dat u dingen koopt

Hoe kunstmatige intelligentie ervoor kan zorgen dat u dingen koopt

Door Jane Wakefield
Technologie verslaggever

Gepubliceerdduur1 dag geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionAls je wordt verteld dat je te veel aan wijn uitgeeft, kun je het misschien de schuld geven van kunstmatige intelligentie

De boodschappenlijstjes die we vroeger op de achterkant van een envelop krabbelden, zijn steeds vaker al bekend bij de supermarkten die we regelmatig bezoeken.

Ten eerste via de klantenkaarten die we scannen bij het afrekenen, en steeds meer vanuit onze online winkelmandjes, is ons koopgedrag geen geheim meer.

Maar nu gebruiken meer retailers AI (kunstmatige intelligentie) – softwaresystemen die zelf kunnen leren – om te proberen onze zeer specifieke voorkeuren en aankopen automatisch te voorspellen en aan te moedigen als nooit tevoren.

Retailadviseur Daniel Burke van Blick Rothenberg noemt dit “de heilige graal … om een ​​klantenprofiel op te bouwen en een product voor te stellen voordat ze beseffen dat het is wat ze wilden”.

Dus de volgende keer dat je op vrijdagavond je plaatselijke winkel binnenstormt om bepaalde snacks en een bepaalde wijn te kopen, kun je de beslissing misschien aan AI en een computer die alles over je heeft geleerd, kwalijk nemen.

Will Broome is de oprichter van Ubamarket, een Brits bedrijf dat een winkel-app maakt waarmee mensen via hun telefoon voor items kunnen betalen, lijsten kunnen maken en producten kunnen scannen op ingrediënten en allergenen.

Bijschrift afbeelding De Ubamarket-app is bedoeld om gebruikers aanbiedingen te geven voor precies de dingen die ze willen kopen

“Ons AI-systeem volgt de gedragspatronen van mensen in plaats van hun aankopen, en hoe meer je winkelt, hoe meer de AI weet wat voor soort producten je leuk vindt”, zegt hij.

“De AI-module is niet alleen ontworpen om de voor de hand liggende dingen te doen, maar hij leert gaandeweg en wordt anticiperend. Het kan een beeld beginnen te vormen van hoe waarschijnlijk het is dat je een ander merk gaat proberen of op zaterdag chocolade koopt. . “

En het kan bieden wat hij “hyper-gepersonaliseerde aanbiedingen” noemt, zoals goedkopere wijn op een vrijdagavond.

Waarom heeft AI de wereld nog niet veranderd? De algoritmen die beslissingen nemen over je leven

Ubamarket heeft moeite om de grootste supermarkten van het VK te overtuigen om de app te gebruiken, dus heeft het in plaats daarvan deals gesloten met kleinere winkelketens in het VK, waaronder Spar, Co-op en Budgens, winkels die traditioneel niet met hi-tech worden geassocieerd.

De toepassing van de app blijft laag, maar groeit, mede dankzij de coronaviruspandemie, waardoor mensen terughoudender zijn geworden om kassa’s aan te raken of in de rij te staan.

“Met de app hebben we ontdekt dat de gemiddelde inhoud van een winkelmandje met 20% is gestegen, en dat mensen met de app drie keer meer geneigd zijn om terug te keren naar de winkel in die winkel”, zegt de heer Broome.

Image copyright Will Broome zegt dat de Ubamarket-app gebruikers aanmoedigt om meer uit te geven

In Duitsland doet een Berlijnse start-up genaamd SO1 soortgelijke dingen met zijn AI-systeem voor retailers. Het beweert dat negen keer meer mensen AI-gesuggereerde goederen kopen dan die aangeboden door traditionele promoties, zelfs als de kortingen 30% lager zijn.

Het is geweldig voor consumenten om aanbiedingen te krijgen voor goederen die u eigenlijk zou willen kopen in plaats van willekeurige kortingsbonnen. Jeni Tennison, hoofd van het Britse Open Data Institute, een instantie die campagne voert tegen misbruik van gegevens, blijft echter voorzichtig met de enorme hoeveelheden informatie over mensen die wordt verzameld.

“Mensen zijn blij dat ze producten worden aanbevolen, maar beginnen zich ongemakkelijker te voelen wanneer ze worden aangespoord of gemanipuleerd in bepaalde aankopen op basis van een karikatuur van wie ze zijn in plaats van de volledige complexiteit van hun persoonlijkheid”, zegt ze.

En ze voegt eraan toe dat er grotere maatschappelijke vragen rijzen door het gebruik van AI in de detailhandel.

“We moeten ons afvragen hoe rechtvaardig en ethisch de gegevensverzameling is. Worden blanke vrouwen uit de middenklasse bijvoorbeeld geld aangeboden met verse groenten, maar wordt het niet aangeboden aan iemand die er echt van kan profiteren?” zegt mevrouw Tennison.

“Wat we echt moeten begrijpen, is welke impact gegevensverzameling en profilering heeft op verschillende sectoren van de samenleving. Is het profileren van mensen op basis van ras, sociaaleconomische status, seksualiteit?”

image copyrightGetty Imagesimage captionWie wordt het doelwit van welke aanbiedingen en op welke statistieken zijn ze gebaseerd?

Onlinegigant Amazon is geen onbekende in het verzamelen van gegevens. Het heeft enorme hoeveelheden informatie over zijn klanten via hun online aankopen en via zijn producten zoals Ring-deurbellen en Echo-luidsprekers. Het maakt nu een stap naar fysieke detailhandel, met fysieke winkels vol met AI-ondersteunde computer vision-technologie.

Het betekent dat mensen in de Amazon Go-supermarkten, die momenteel op 27 locaties in de VS actief zijn, kunnen winkelen zonder interactie met een mens of een kassa.

Ze vegen gewoon met hun smartphone over de scanner als ze de supermarkt binnenkomen, halen wat ze willen kopen op en lopen dan gewoon naar buiten. De AI kijkt natuurlijk toe en stuurt je aan het eind een rekening.

De eerste Amazon Go-winkels waren kleine sites, vanwege de kosten van de benodigde sensoren en apparatuur, maar het bedrijf breidt geleidelijk uit naar grotere winkels.

image copyright Reuters image caption Klanten betreden een Amazon Go-winkel door de app op hun smartphone te scannen

Amazon werkt ook aan technologie voor supermarkten die hun winkels niet willen uitrusten met zulke dure systemen. Hier komt de Dash Cart binnen, een supermarktkar die vol zit met sensoren om alles wat je erin stopt te detecteren en te verzamelen.

In de winkel in Los Angeles waar het wordt getest, heeft het een speciale fast lane om uit te checken, zonder dat er een mens nodig is natuurlijk.

Een andere Amerikaanse retailer, Kroger, experimenteert met slimme schappen die zijn uitgerust met lcd-schermen die gecontextualiseerde inhoud uitstralen die is ontworpen om klanten naar hen toe te trekken. Sommige tonen aanbiedingen en gepersonaliseerde inhoud door via Bluetooth verbinding te maken met loyaliteitsapps op telefoons.

Volgens onderzoeksgroep Gartner beschikt meer dan driekwart van de grote retailers over de hele wereld over AI-systemen, of is van plan deze voor het einde van het jaar te installeren.

image copyrightAmazonimage captionAmazon heeft een snelle weg voor zijn hi-tech winkelwagentje

Analist Sandeep Unni zegt dat de wereldwijde pandemie deze trend heeft versneld omdat het de gewoonten van de consument drastisch heeft veranderd.

“Mensen kochten in paniek en concentreerden zich op essentiële in plaats van niet-essentiële goederen, wat op zijn beurt een enorme onbalans tussen vraag en aanbod veroorzaakte”, zegt hij. “Dit betekende dat we planken leeg zagen worden en dat de vraagvoorspelling ineens niet werkte.”

New Tech Economy is een serie waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie vorm gaat geven aan het nieuwe opkomende economische landschap.

Het Amerikaanse bedrijf Afresh maakt op AI gebaseerde toevoersystemen voor supermarkten om zo goed mogelijk te kunnen plannen welke voorraadniveaus nodig zijn.

Een nieuwe oprichter Matt Schwartz zegt dat het personeel de AI-systemen moet leren over belangrijke gebeurtenissen op de kalender, zoals het recente Halloween.

“Historisch gezien rekening houden met zaken als vakanties [and other events] is een van de grootste uitdagingen voor AI geweest “, zegt hij.

“[And] we kunnen de mensen niet volledig automatiseren. De AI kan 20 gevallen van pompoenen voorstellen voor oktober, en de mensen kunnen dat aanpassen als dat nodig is. “

.