Hoe kleine winkels de winkelreuzen willen aanpakken

Hoe kleine winkels de winkelreuzen willen aanpakken

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd duur16 minuten geledenimage copyrightMaisie Sellickimage captionJoh Rindom hield een oprechte pleidooi namens lokale en onafhankelijke winkels

Toen Boris Johnson op televisie kwam om de lockdown in november aan te kondigen, was dat de druppel voor Joh Rindom.

Voordat de premier zelfs maar was uitgesproken, had de winkeleigenaar uit Bristol haar reactie op Instagram ingeslagen.

“Kleine bedrijven zullen opnieuw onmetelijk lijden”, zei ze tegen haar klanten.

“Dus winkel alsjeblieft klein,” voegde ze eraan toe. ‘Weersta Amazon koste wat het kost, en bedenk hoe je’ met je geld stemt ‘.’

Joh runt That Thing, een onafhankelijke winkel voor mode, huishoudartikelen en accessoires. Zoals veel kleinere retailers heeft ze zojuist het moeilijkste jaar meegemaakt dat ze ooit heeft gekend.

Het is altijd moeilijk om te concurreren met de grote online merken, maar dit jaar moesten winkeliers zoals zij toekijken terwijl rivaliserende verkooppunten – die als essentieel worden beschouwd – open blijven en de kersthandel opscheppen.

Eind november zijn niet-essentiële winkels 17 weken per jaar gesloten. Sommigen zeggen dat het een “gebruik het of verlies het” -situatie is: het winkelend publiek moet hen steunen, anders zullen ze er de volgende kerst niet zijn.

“Kleine bedrijven hebben ook websites”, zegt Joh. “Mensen moeten gewoon een beetje wakker worden en buiten die kaders denken.”

Misschien omdat mensen meer tijd thuis hebben doorgebracht, misschien omdat ze zich hebben geconcentreerd op wat voor hen belangrijk is, lijkt er dit jaar wel een “mode voor zelfstandigen” te zijn, denkt ze.

Een derde van ons is van plan dit jaar meer uit te geven aan onafhankelijke winkels dan in 2019, blijkt uit een enquête in opdracht van Enterprise Nation, een organisatie die start-ups ondersteunt. Het ontdekte dat jongere kopers nog vastberadener zijn, met de helft van de jongeren onder de 35 die van plan zijn om meer bij onafhankelijke winkels te winkelen.

Kleinschalige verkopers hebben snel op deze toezeggingen gereageerd en alles aangeboden, van vintage handtassen tot macramé plantenhangers. Er zijn meer dan 42 miljoen berichten met de tag #shoplocal op Instagram.

Ook grotere zelfstandigen tonen hun behendigheid. Degenen die nog niet online handelden, hebben dat snel verholpen, en hoewel hun budgetten het moeilijk maken om te concurreren met mensen als John Lewis en Marks and Spencer, vinden ze manieren om grip te krijgen: contact opnemen met de lokale online gemeenschap groepen, die nostalgie aanboren met fietsbezorging in “Hovis-ad-stijl”, en die hun milieuvriendelijkheid benadrukken.

Anderen innoveren zelfs nog meer: ​​één-op-één chatten met klanten via videogesprekken en persoonlijk winkelen aanbieden via Zoom.

Loki Wine Merchants in Birmingham heeft virtuele wijnproeverijen gehouden en DJV Boutique in Ipswich heeft online modeshows gelanceerd en een service die helpt bij het selecteren, inpakken en verzenden van uw geschenken voor u.

De eigenaar van DJV, Mandy Errington, zegt dat loyale klanten hen graag willen steunen, maar daar blijft het niet bij. “We trekken nieuwe mensen aan vanwege de persoonlijke diensten”, zegt ze.

afbeelding copyright Anglia Picture Agency afbeelding onderschrift Mandy Errington heeft een reeks gepersonaliseerde diensten gelanceerd om klanten geld te laten uitgeven in haar boetiek in Ipswich

Maar onafhankelijken weten dat het nog steeds niet genoeg zal zijn om hen in de aanloop naar Kerstmis te laten opvallen, dus sommigen bundelen hun krachten.

In Bristol heeft Joh Rindom de handen ineengeslagen met 22 andere onafhankelijke verkooppunten om een ​​online directory te creëren. Ze hangen posters in de stad met reclame voor “Bristol Independents Online” met een QR-code die naar hun website linkt.

Afbeelding copyright Maya Maya afbeelding onderschrift Enkele onafhankelijke boetieks protesteerden deze maand tegen hun sluiting door de ruggen van hun mannequins naar de ramen te draaien

Kerstmarkten, waar de straten van veel Britse steden meestal vol zitten met winkelend publiek met elleboog aan elleboog, zijn onvermijdelijk geannuleerd. Maar veel daarvan worden vervangen door virtuele forums, die de kans bieden om rechtstreeks te kopen van de mensen die gewoonlijk kraampjes runden.

Meer permanent is Bookshop.org onlangs gelanceerd in het VK. Het promoot zichzelf als een “ethische” manier om de macht van Amazon te bevechten, het host online winkelpuien voor meer dan 250 van de onafhankelijke boekverkopers in het Verenigd Koninkrijk en biedt hen een groot deel van de verkoopopbrengst die ze helpen genereren.

Amazon van zijn kant wijst erop dat het niet de vijand is van kleine bedrijven dat het soms wordt geschilderd. Meer dan de helft van de fysieke producten die op Amazon worden verkocht, is afkomstig van kleine en middelgrote bedrijven van derden.

In oktober hield het een kleine bedrijfspromotie om zaken op hun manier te stimuleren en het organiseert bootcamps en online leersessies om kleine verkopers te ondersteunen in samenwerking met Enterprise Nation.

Emma Jones, de oprichter van Enterprise Nation, zegt dat Amazon en soortgelijke forums kunnen helpen om een ​​”brede bekendheid bij klanten” op te bouwen.

“Ja, je hebt je eigen e-commerce website en sociale kanalen, maar het is ook logisch om te proberen verkopen op Amazon, Etsy of Uber Eats voor restaurants en cateraars uit te proberen, aangezien ze toegang bieden tot een enorm klantennetwerk”, zegt ze.

image copyrightGetty Imagesimage caption Steden als Bath hebben dit jaar hun traditionele kerstmarkten online moeten zetten

Lavinia Davolio, oprichtster van snoepwinkel Lavolio in Londen, zegt dat voordat Covid-19 hit ongeveer de helft van haar verkopen online was, de meeste via Amazon. Maar dit jaar zijn die verkopen verdubbeld. Amazon is “een redder in nood”, zegt ze.

Zullen deze strategieën dan voldoende zijn om lokale retailers erdoorheen te helpen?

Oliver Vernon-Harcourt, een partner in de retailadviespraktijk van Deloitte, zegt dat strategieën als deze – netwerken opbouwen, innoveren met digitale technologie, nieuwe klanten bereiken – het verschil kunnen maken.

“De bedrijven die proactief zijn in het proberen van verschillende dingen – testen, leren, zo snel mogelijk falen – zij hebben de meeste kans op succes”, zegt hij. Bovendien zullen ze de komende jaren in een sterkere positie verkeren om te concurreren.

Maar uiteindelijk, zegt Andrew Goodacre van de British Independent Retailers Association, komt het aan op de consument. Zullen ze hun geld plaatsen waar hun mond is?

“Het is alleen voldoende als mensen niet in paniek raken en alles kopen [for Christmas] nu, ‘zegt hij.

“Er zijn twee dingen die ik de consument moet aansporen: wacht tot december, dan heb je een betere keuze en een betere prijs. En als je online winkelt, zoek dan naar de winkel die je kent, niet naar het product dat je wilt.”