Hoe de intra-Afrikaanse handel vordert tijdens de pandemie

Hoe de intra-Afrikaanse handel vordert tijdens de pandemie

Door Mary-Ann Russon
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerde duur8 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeelding onderschriftGezamenstellen van vrachtwagens die in de rij staan ​​buiten een grenspost in Zambia vanwege beperkingen van het coronavirus

Vorig jaar tekenden Afrikaanse landen een overeenkomst om de handel tussen hen te vergroten. Als het met succes wordt geïmplementeerd, denken ze dat het een enkele Afrikaanse markt van meer dan een miljard consumenten kan creëren.

Het plan is dat diensten en goederen vrijelijk de deelnemende landen in en uit moeten stromen, waardoor het continent het grootste vrijhandelsgebied ter wereld wordt.

Het vrijhandelsinitiatief zou volgens de Amerikaanse denktank Brookings een geïntegreerde markt kunnen creëren met een totaal bbp van meer dan $ 3 biljoen.

Momenteel loopt Afrika wat betreft continentale handel achter op andere delen van de wereld. Volgens de African Development Bank (ADB) bedraagt ​​de intra-Afrikaanse export slechts 16,6% van de totale handel.

Helaas ging de African Continental Free Trade Agreement (ACFTA) niet zoals oorspronkelijk gepland op 1 juli van start vanwege de coronaviruscrisis, maar er zijn nog andere redenen voor de blokkering.

Volgens Trudi Hartzenberg, uitvoerend directeur van het Trade Law Centre (Tralac) in Stellenbosch, Zuid-Afrika, zijn de onderhandelingen tussen Afrikaanse landen nagenoeg gaande, maar hebben ze nu “een aantal gevoelige kwesties” geraakt.

Afrikaanse oplossingen voor de coronaviruscrisis Hoe Afrikaanse bedrijven worden beïnvloed door de lockdown President winkels met mand na plastic verbod

“De onderhandelingen zijn behoorlijk ingewikkeld omdat de landen die aan het onderhandelen zijn, tariefinkomsten zouden mislopen. Door de tarieven te verlagen, zijn de invoerrechten lager, waardoor ze minder inkomsten genereren dan voorheen”, legt ze uit.

“Voor sommige landen bedragen de tariefopbrengsten die ze uit handelsbelastingen halen 25% of meer van hun totale belastingopbrengsten. De eenvoudigste belastingen om te innen zijn invoerrechten.”

Bijschrift afbeelding Als gevolg van de coronaviruscrisis moesten lokale handelaren in de Republiek Congo, zoals Petra Ebara (rechts), zich wenden tot Chinese invoer, in plaats van goederen uit naburige Afrikaanse landen

Een t-shirt dat vanuit China in een van de landen van de Zuid-Afrikaanse douane-unie wordt geïmporteerd, kan tot 45% worden belast, en er is geen gemakkelijke manier om dit inkomen te vervangen, zegt mevrouw Hartzenberg. Bovendien willen landen hun binnenlandse economie en banen graag beschermen.

Een ander knelpunt zijn de oorsprongsregels – de criteria die nodig zijn om de nationale herkomst van een product te bepalen – die volgens mevrouw Hartzenberg “buitengewoon complex” zijn.

Desondanks zetten ambtenaren uit de verschillende landen vol.

“Het virtuele onderhandelingsproces begon in mei op Zoom, maar het probleem is dat de connectiviteit over het hele continent echt ongelijk is, dus het was echt moeilijk om het momentum vast te houden”, zegt ze.

“We hebben letterlijk elke dag onderhandelingen gaande. Er is haast en er is toewijding, maar de tijd dringt nu echt op.”

Transport tijdens de pandemie

Slechte communicatie en een gebrek aan adequate transportinfrastructuur tussen Afrikaanse landen is een ander probleem dat de intra-Afrikaanse handel beïnvloedt. Voeg een pandemie toe, en het wordt chaos.

“De meeste intra-Afrikaanse handel gaat over de weg en er waren vertragingen bij grensposten met wachtrijen die letterlijk kilometers lang waren tijdens het afsluiten, aangezien alle landen een soort grensbeperkingen hebben aangenomen”, zegt mevrouw Hartzenberg.

Bijschrift afbeelding Truckchauffeur Likando Mwiya zegt dat grensbeperkingen en coronavirus-tests grote vertragingen veroorzaken bij het vervoer van goederen tussen Afrikaanse landen

Vrachtwagens uit Zuid-Afrika die producten naar Zambia importeren, moeten eerst door Botswana rijden, wat het leven van vrachtwagenchauffeurs als Likando Mwiya een uitdaging maakt.

“Waar we ook gaan, in welk land je ook komt, je moet worden schoongeveegd, dan wacht je op de resultaten die ongeveer een dag of twee kunnen duren, en in andere omstandigheden is er een quarantaine van 14 dagen wanneer ze je observeren,” hij vertelt de BBC.

“De andere uitdaging is dat je je meestal in konvooi moet verplaatsen … dus je moet afwijken van je normale schema en [follow] het schema van degenen met wie u verhuist. “

Om een ​​snellere en vlottere doorvoer van goederen te garanderen, hebben de naties manieren moeten bespreken om douane en grensbeheer te standaardiseren, evenals doorvoerhandel.

Mevrouw Hartzenberg zegt dat deze onderhandelingen zijn afgerond, maar dat de wijzigingen nog moeten worden doorgevoerd.

Wanneer ze worden geïmplementeerd, omvatten deze:

Vergunningen voor grensoverschrijdend wegvervoer Gestandaardiseerde asbelastingslimieten (de hoeveelheid gewicht die een vrachtwagen op de weg mag vervoeren) Gestandaardiseerde openingstijden van de grensposten Digitale douanecertificaten Gestandaardiseerde tariefboeken Betalingen verbeteren

Een andere uitdaging die moet worden opgelost om intra-Afrikaanse vrijhandel over het hele continent mogelijk te maken, is het verbeteren van de betalingen.

Bijschrift afbeelding Kevin Njiraini van de IFC zegt dat het verbeteren van de betalingen “absoluut cruciaal” is om de intra-Afrikaanse handel te verbeteren

“De digitale economie is absoluut cruciaal”, zegt Kevin Njiraini, regionaal directeur van International Finance Corporation (IFC), de particuliere sectorafdeling van de Wereldbank.

“We moeten financiële platformen, mobiele telefonie, verder ontwikkelen, waardoor geld digitaal een stuk vlotter en sneller kan stromen.”

De Nigeriaanse ondernemer Shola Akinlade heeft Paystack in 2016 mede gelanceerd als een oplossing voor handelaren in Nigeria en Ghana om door iedereen, waar ook ter wereld, betaald te worden.

Paystack verwerkt nu meer dan 50% van alle internetbetalingen in Nigeria, evenals betalingen voor meer dan 60.000 organisaties, waaronder FedEx, UPS, de Zuid-Afrikaanse mobiele operator MTN en vele anderen.

“Ik denk dat Afrika de meest ondergepenetreerde betaalmarkt ter wereld is. Digitale betalingen moeten werken. Dat is een heel eenvoudige manier om het economische potentieel van het continent te ontsluiten”, zegt hij.

‘Hoe kan ik gemakkelijker iets kopen van iemand in Californië dan van iemand in Bamako, Mali?’

Mevrouw Hartzenberg is het daarmee eens: “Een betalings- en verrekeningssysteem op het continent zou tijd en kosten kunnen besparen. Het zou vooral belangrijk zijn voor kleinere bedrijven en kleine handelaren – waarvan de meeste vrouwen zijn – om sneller betaald te worden.”

image copyright Paystackimage captionPaystack-oprichters Ezra Olubi en Shola Akinlade lanceerden in 2016 de Afrikaanse digitale betalingsdienst

Er zijn nog veel uitdagingen die moeten worden opgelost om een ​​Afrikaanse vrijhandelszone mogelijk te maken, zoals het feit dat landen producten moeten exporteren in plaats van onbewerkte goederen, willen andere landen meer in Afrika gemaakte goederen willen kopen. Maar dit zal nog even duren.

“Het zal stapsgewijs gebeuren – ACFTA kan interesse wekken van wereldwijde bronnen om in Afrikaanse landen te komen produceren, en dat zal landen helpen hun capaciteit om goederen en diensten te produceren uit te breiden”, zegt ze.

“Wat Afrika moet doen, is zijn productiecapaciteit verbeteren en dat is nog een les die is geleerd door de coronaviruscrisis.”

U kunt elke vrijdag om 18.30 uur GMT afstemmen op In Business Africa BBC World News.

.