Felixstowe Port in ‘chaos’ terwijl Kerstmis en Brexit opdoemen

Felixstowe Port in ‘chaos’ terwijl Kerstmis en Brexit opdoemen

Door Vivienne Nunis
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerdduur51 minuten geledenGerelateerde onderwerpenBrexitimage copyrightGetty Imagesimage captionEen Evergreen-schip kreeg te horen dat het 10 dagen zou kunnen wachten om zijn lading in Felixstowe te lossen

Sommige scheepvaart- en transportbedrijven hebben geklaagd over “chaos” in de haven van Felixstowe in Suffolk, met gevolgen voor goederen in de aanloop naar Kerstmis.

Een schip dat vorige week in de haven zou worden gelost, werd omgeleid naar Rotterdam vanwege “onaanvaardbare” vertragingen.

De eigenaar, Hutchison Ports, geeft de schuld aan de voorraden van vóór de Brexit en de pandemie.

Vrachtmanager Matt Hudson waarschuwde dat “als de chaos aanhoudt, hogere verzendkosten zullen worden doorberekend aan de consument”.

De heer Hudson, wiens bedrijf goederen distribueert die in de haven zijn opgehaald, zei dat containers op de kade werden achtergelaten omdat transportbedrijven geen slot konden boeken om het terrein te betreden.

“Het vertraagt ​​de vracht naar winkels waar de consument ze kan kopen”, zei hij. “Winkels hebben het momenteel sowieso moeilijk door de impact van het coronavirus.

“Als verkooppunten niet kunnen verkopen wat op dit moment onderweg is, op tijd voor Kerstmis, kunnen ze mogelijk nog meer geld verliezen dan ze dit jaar al hebben gedaan.”

Afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift Vrachtbedrijven zeggen dat containers op de kade worden achtergelaten terwijl vrachtwagenchauffeurs wachten op toegang tot de haven

Vorige week gaf de Taiwanese rederij Evergreen een van haar schepen opdracht Felixstowe te omzeilen vanwege “ernstige havencongestie”. De lading van het schip werd in plaats daarvan in Rotterdam gelost en via de Londense Thamesport terug naar het Verenigd Koninkrijk gebracht.

Een woordvoerder van Evergreen zei dat het bedrijf door de eigenaar van Felixstowe was verteld dat een aanmeerplaats – waar vracht wordt gelost – pas tien dagen na de geplande aankomst van het schip beschikbaar zou zijn.

“Zo’n vertraging is totaal onaanvaardbaar”, zei hij.

Brexit-voorraden ‘verergerende uitdagingen’

In een verklaring zei Hutchison Ports UK: “De onbalans in de Britse handel en de voorraadvorming in de Brexit verergeren de huidige operationele uitdagingen en we werken samen met onze klanten en belanghebbenden om de huidige congestie te doorstaan.

“De prestaties in de haven blijven onder druk staan ​​door de Covid-pandemie, het hoge importverkeer, het grote aantal lege containers en een groot aantal ongebruikelijk langlopende containers in de haven.”

Maar in een operationeel bericht op zijn website zei het bedrijf dat de vertragingen bij Felixstowe zouden doorgaan “in ieder geval tot in december en mogelijk tot in het nieuwe jaar”, wat mogelijk grote schade zou kunnen berokkenen aan bedrijven die nog wachten op voorraden voor Kerstmis.

Als teken van de ellende van het bedrijf heeft Hutchison Ports UK onlangs zijn voormalige baas Chris Lewis opnieuw geïnstalleerd als CEO. Hij kwam uit pensionering om de rol voor de tweede keer op zich te nemen, nadat hij het bedrijf voor het laatst leidde in 2010.

image copyrightGetty Images image captionFelixstowe is de drukste containerhaven van het VK, met 100.000 eenheden per week

Vervoerders klagen al maanden over het Vehicle Booking System (VBS) van Felixstowe, dat vrachtwagenchauffeurs moeten gebruiken om toegang te krijgen tot de haven met een kaartje. Vrachtmanager Hudson zegt dat de situatie de afgelopen weken erger is geworden.

“Er wachten meer containers op de haven terwijl alle transportbedrijven inloggen om een ​​slot te bemachtigen. Soms annuleert de haven een deel van de VBS [slots] wanneer chauffeurs daadwerkelijk op de haven wachten, “zei hij.

“We moeten snel verbetering zien. Het verpest veel bedrijven van mensen.”

Een woordvoerder van Hutchison Ports UK betwistte de beweringen over de VBS en wees erop dat er de afgelopen dagen lege slots beschikbaar waren en dat verbeteringen aan het systeem gaande zijn.

‘We zijn bezorgd’

Logistics UK, de handelsvereniging die toeleveringsketenbedrijven vertegenwoordigt, zei dat er onlangs een enorme piek was in het volume van vracht dat het VK binnenkomt.

Een deel daarvan dateert uit de zomer, toen de eerste lockdown in het VK versoepelde en bedrijven hun voorraadorders verhoogden naarmate de economie begon aan te trekken. Meer recentelijk keken bedrijven vooruit naar 1 januari en bereiden ze zich voor op onzekerheid aan het einde van de Brexit-transitieperiode.

“We maken ons zorgen over de situatie, maar we begrijpen dat de haven nu aan oplossingen werkt”, zegt Zoe McLernon, beleidsmanager van Logistics UK.

“Nu het einde van de overgangsperiode nadert, moeten we ervoor zorgen dat onze havens de goederen kunnen vervoeren die we nodig hebben.”

Bijschrift afbeelding Pre-Brexit-opslag heeft de congestie in de haven van Felixstowe vergroot

Twee maanden geleden werd de voormalige Transportsecretaris Chris Grayling ingehuurd om het in Londen gevestigde moederbedrijf Hutchison Ports Europe te adviseren. Uit het register van de financiële belangen van MP blijkt dat hij £ 100.000 krijgt voor “ongeveer zeven uur” werk per week.

Het ministerie van Transport zegt dat het op de hoogte is van de problemen in Felixstowe Port en hoewel het benadrukte dat dit een commerciële kwestie is die de industrie moet oplossen, zei het dat het de situatie zou blijven volgen op eventuele gevolgen voor bredere toeleveringsketens.

.