Fed vecht Witte Huis Naar het einde wat Covid ondersteunende maatregelen

Fed vecht tegen Witte Huis-actie om een ​​einde te maken aan enkele Covid-ondersteuningsmaatregelen Gepubliceerde duur15 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemiebeeld copyright Reutersimage caption Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (L) en voorzitter van de Federal Reserve Board Jerome Powell

De centrale bank van Amerika heeft teruggeslagen nadat de regering-Trump zei dat het een einde maakte aan een aantal noodleningprogramma’s die waren opgezet om economische steun te bieden tijdens de pandemie.

Het besluit heeft betrekking op regelingen die onder meer gericht zijn op het helpen van bedrijven, middelgrote bedrijven en lokale overheden.

De Federal Reserve zei dat hij dacht dat de programma ’s nog steeds nodig.

Maar ze zijn controversieel in Washington geweest.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, keurde de programma’s in het voorjaar van dit jaar goed met geld van een belangrijk stimuleringspakket dat door het Congres was goedgekeurd.

Ze markeerden een belangrijke uitbreiding van de bevoegdheden van de Fed, waardoor de bank bedrijfsschulden kon kopen en leningen kon verstrekken aan onder meer middelgrote bedrijven.

De vier radicale maatregelen van de Fed om de economie te redden Wereldwijde economie ‘verliest momentum’ te midden van een pandemie

Maar de schema’s zijn licht gebruikt en hebben kritiek gekregen van sommigen die hun noodzaak in twijfel hebben getrokken, en van anderen die vreesden dat hun ontwerp te beperkt was om degenen in nood te bereiken.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verdedigde de programma’s en zei dat ze hielpen bij het stabiliseren van de financiële markten door de particuliere sector het vertrouwen te geven om door te gaan met lenen.

In een verklaring zei de centrale bank het niet eens te zijn met het besluit van het Witte Huis om ze op 31 december te laten vervallen.

“De Federal Reserve zou er de voorkeur aan geven dat het volledige pakket aan noodvoorzieningen dat tijdens de coronaviruspandemie is opgericht, hun belangrijke rol blijft vervullen als een achtervang voor onze nog steeds gespannen en kwetsbare economie”, zei hij.

‘Beperkt’ gebruik

In zijn brief aan de bank zei de heer Mnuchin dat de regelingen “duidelijk hun doel hadden bereikt”. Hij vroeg de Fed om ongebruikte middelen terug te geven aan het ministerie van Financiën, waardoor het Congres ongeveer $ 455 miljard voor andere doeleinden kon besteden.

“Hoewel delen van de economie nog steeds zwaar worden getroffen en aanvullende fiscale steun nodig hebben, hebben de financiële voorwaarden gereageerd en is het gebruik van deze faciliteiten beperkt”, schreef hij in een brief aan de bank.

Het was “de bedoeling van het Congres … om de bevoegdheid te hebben om nieuwe leningen te verstrekken of nieuwe activa te kopen … aflopen” op 31 december, voegde hij eraan toe.

De impasse komt nu Washington verwikkeld blijft in het debat over de noodzaak van verdere stimulering. Economen hebben gezegd dat het herstel kwetsbaar blijft en waarschuwden ervoor om de steun niet voortijdig in te trekken.

Democraten hebben meer dan $ 3 biljoen gesteund aan nieuwe hulpprogramma’s, maar Republikeinen handhaven een kleiner pakket zou voldoende zijn.

De Amerikaanse economie heeft ongeveer de helft van het banenverlies in maart en april terugverdiend. Maar veel van de fondsen voor werkloze werknemers en worstelende bedrijven zijn uitgeput, terwijl toenemende virusgevallen op veel plaatsen tot hernieuwde beperkingen hebben geleid.

Zonder actie van het Congres zouden ongeveer 12 miljoen Amerikanen de komende weken de toegang tot werkloosheidsuitkeringen kunnen verliezen.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel, een zakenlobby, bekritiseerde het besluit om de programma’s stop te zetten op het moment dat de verkozen president Joe Biden op het punt staat het Witte Huis binnen te gaan.

“Een verrassende beëindiging … bindt voortijdig en onnodig de handen van de inkomende administratie, en sluit de deur naar belangrijke liquiditeitsopties voor bedrijven op een moment dat ze die het hardst nodig hebben”, aldus Neil Bradley, hoofd beleidsmedewerker van de groep.

.