EU-reactie op loonstop in de publieke sector

Vakbondsvertraging over loonstop in de publieke sectorGepubliceerde duur28 minuten geledenGerelateerde onderwerpenRecensies uitgevensshareSharenoclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Imagesbijschrift bij de politieFederatie-voorzitter John Apter noemde de loonstop een “schande”

Vakbondsleiders hebben met woede gereageerd nadat bondskanselier Rishi Sunak een loonstop had opgelegd aan ten minste 1,3 miljoen werknemers in de publieke sector.

De GMB-vakbond zei dat ze al eerder tegen een pay-cap in de publieke sector had gestreden “en we hebben die kapot gemaakt”, terwijl het ambtenarenapparaat en de spoorwegvakbonden waarschuwden voor stakingsacties.

Frontline NHS-personeel en lager betaalde werknemers zullen loonsverhogingen krijgen, zei de heer Sunak in de uitgavenoverzicht van woensdag.

Maar de heer Sunak zei dat stijgingen voor anderen in de publieke sector werden “onderbroken”.

Dit omvat ambtenaren, leraren, politie, brandweerlieden, de strijdkrachten en gemeentelijk personeel

Rehana Azam, nationaal functionaris van de GMB-vakbond, zei dat de bevriezing “sleutelarbeiders zal treffen die alles op het spel hebben gezet tijdens de pandemie”.

“Deze poging om te verdelen en te heersen zal hem op een directe ramkoers brengen met werknemers in de openbare dienst, en hij zou moeten weten dat we eerder tegen het loonplafond in de publieke sector hebben gestreden en we hebben het geschrapt”, zei hij.

“GMB accepteert niet meer loonsverlagingen voor onze leden in een tijd dat het hele land erop vertrouwt.

Economische noodsituatie is nog maar net begonnen, zegt Sunak Laagbetaalde werknemers in de publieke sector krijgen loonsverhoging van £ 250 Miljoenen worden geconfronteerd met waardevermindering van bedrijfspensioenen

Mark Serwotka, algemeen secretaris van de Public and Commercial Services Union (PCS) zei: “Ambtenaren en ander personeel in de publieke sector zullen een diep gevoel van verraad voelen bij de huidige loonstop.

“Ondanks het feit dat het land draaiende heeft gehouden tijdens de Covid-crisis, Universal Credit heeft verstrekt en bedrijven heeft geholpen toegang te krijgen tot de verlofregeling, heeft de kanselier een loonstop gerechtvaardigd door te wijzen op lagere lonen in de particuliere sector.”

Hij zei dat het nieuws “de langdurige woede over een decennium van loonmatiging heeft vergroot en de kans op industriële onrust in de publieke sector heeft vergroot”.

Mick Cash, leider van de Rail, Maritime and Transport union (RMT), waarschuwde ook dat leden “niet zullen aarzelen om stakingsacties te ondernemen”, terwijl Unison algemeen secretaris Dave Prentis zei: “Dit is soberheid, duidelijk en eenvoudig.”

Rishi Sunak zei dat hij middelen richtte op degenen die dit het meest nodig hadden

Andere vakbondsleiders stonden ook in de rij om de bevriezing te veroordelen, waaronder Unite, Prospect en de Fire Brigades Union.

De Schatkist heeft geschat dat de aankondiging van de betaling rechtstreeks gevolgen zal hebben voor 1,3 miljoen werknemers, minder dan 25% van het totale aantal van 5,5 miljoen in de publieke sector.

Dat cijfer betreft echter vooral mensen die bij de rijksoverheid werken. De totale stijging zou veel hoger kunnen zijn als de lokale overheid en decentrale loonovereenkomsten worden bevroren.

In zijn Spending Review benadrukte dhr. Sunak een verschil tussen de lonen in de publieke sector en de private sector, en voegde eraan toe dat hij “geen significante, algemene” loonsverhoging voor alle werknemers in de publieke sector in de gegeven omstandigheden kan rechtvaardigen.

“In plaats daarvan richten we onze middelen op degenen die deze het meest nodig hebben”, zei hij.

Hij zei dat 2,1 miljoen werknemers in de publieke sector die minder dan het gemiddelde loon van £ 24.000 verdienden “een loonsverhoging van minstens £ 250” gegarandeerd hadden.

Meer dan een miljoen NHS-werknemers zullen ook een loonsverhoging krijgen, zei hij.

Ondertussen zal het minimumloon – dat is omgedoopt tot het National Living Wage – met 2,2% – of 19 cent – stijgen tot £ 8,91 per uur, waarbij het tarief wordt uitgebreid tot mensen van 23 jaar en ouder.

.