Duits vastgoedbedrijf stort in met mijn pensioen

Duits vastgoedbedrijf stort in met mijn pensioen

Door Shari Vahl
Verslaggever, jij en de jouwe

Gepubliceerde duur26 minuten geleden delenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver het bijschrift van sharingimage “Het is een derde van mijn pensioenpot”, zegt Caroline. “Het is een enorme klap”

Miljoenen ponden aan pensioenspaargelden van beleggers zijn niet terugbetaald door een Duits vastgoedbedrijf dat beloofde hen veilig te houden, zo blijkt uit een BBC-onderzoek.

Dolphin Trust, nu bekend als German Property Group, beloofde hoge rentebetalingen en het oorspronkelijke kapitaal van investeerders terug, als ze het voor maximaal vijf jaar zouden uitlenen.

Maar het bedrijf is nu ingestort vanwege naar schatting £ 1 miljard aan investeerders over de hele wereld.

Caroline Palmer uit Wiltshire is een van degenen die haar geld niet hebben gehad. Zes jaar geleden na haar scheiding stopte de toenmalige zelfstandige fitnessinstructeur met het betalen van haar pensioen van £ 65.000. Bezorgd over haar financiële toekomst, werd ze overgehaald om Dolphin £ 15.000 van haar pensioen te lenen met de belofte dat het zeker was.

Nadat ze wat rente had ontvangen, had ze vorig jaar de rest van haar geld moeten zijn teruggegeven, maar ze heeft het nog steeds niet ontvangen.

“Om niet te weten dat als er iets naar boven ging dat ik geen enkele vergoeding zou krijgen, ik het zeker niet met een binnenschip zou hebben aangeraakt, want ik ben een persoon met een laag risico”, zegt ze.

‘Het is een derde van mijn pensioenpot en dat is alles wat ik heb. Het is een enorme klap.’

Luister hiernaar meer van You & Yours ‘verslaggever Shari Vahl

Sommige investeerders hebben hun geld terug, maar Caroline is niet de enige die wacht tot haar pensioenspaargeld wordt terugbetaald.

afbeelding copyright Mark Bennett afbeelding onderschrift Mark Bennett: “Ik heb absoluut geen idee waar mijn geld is gebleven”

Na ontslag investeerde Mark Bennett in Lichfield in 2015 voor het eerst bij Dolphin. In 2017 had hij £ 279.000 geïnvesteerd, zijn volledige pensioenpot. Net als Caroline heeft hij het niet terug.

“We hebben het ouderlijk huis moeten verkopen en we hebben een veel kleiner pand gekocht, zodat we wat geld kunnen verdienen totdat we onze weg uit deze situatie kunnen zien”, zegt hij.

‘Het is het eerste waar ik’ s ochtends aan denk en het laatste waar ik ’s nachts aan denk. Op dit moment heb ik absoluut geen idee waar mijn geld naartoe is gegaan.’

Ik vertrouwde mijn pensioen toe aan Duitse bouwvakkers

Dolphin zei dat het het geld zou gebruiken om vervallen monumentale panden in heel Duitsland te kopen, er appartementen van te maken en ze vervolgens aan Duitse kopers te verkopen. Hoewel het wat investeerdersgeld gebruikte om een ​​aantal gebouwen te kopen, ontwikkelde het er niet genoeg van om de leningen terug te betalen.

You & Yours van BBC Radio 4 heeft aanwijzingen gevonden dat er leningen zijn betaald aan regisseur Charles Smethurst en zijn familie. We hebben documenten gezien die suggereren dat geld van investeerders werd gebruikt om modeshows, televisiestations, schoonheidsproducten, feesten en huur te betalen.

Bijschrift afbeelding Dit klooster in Beieren was een van de gebouwen die Dolphin kocht voor renovatie

Het programma heeft ook aanwijzingen gevonden dat sommige investeerders werden terugbetaald met het geld van andere investeerders.

Wie deed dit?

Afzonderlijke ongereguleerde introducers hebben duizenden mensen in het VK overgehaald om in het bedrijf te investeren. Velen, zoals Mark en Caroline, wisten niet dat deze verkopers forse commissies kregen. You & Yours heeft documenten gezien met standaardcommissies van 21% betaald door Dolphin.

In juli 2020 begon German Property Group het faillissement aan in Duitsland. Het is naar schatting minstens £ 1 miljard verschuldigd aan investeerders over de hele wereld en er wordt gedacht dat minstens £ 378 miljoen is geïnvesteerd door mensen in het VK.

Slechts een fractie van het geld dat werd geïnvesteerd door particulieren in het VK, Ierland, Singapore, Korea en andere landen, werd besteed aan Duits onroerend goed.

De meeste investeerders kregen nooit te horen tegen welke gebouwen hun geld was beveiligd, waardoor het moeilijk was om zeker te weten dat hun geld veilig was zoals beloofd.

Een document dat Dolphin aan investeerders in Singapore gaf, zei dat hun geld was beveiligd tegen een militaire kazerne in Mannheim, in het zuidwesten van Duitsland. Maar het Duitse Institute of Federal Real Estate zegt dat Dolphin het nooit heeft gehad. De overheid “is eigenaar van de hele site en daar is helemaal geen particulier geld”.

Dus waar is het geld gebleven?

You & Yours heeft documenten gezien die suggereren dat miljoenen werden uitbetaald als leningen aan de directeur van Dolphin, Charles Smethurst, zijn vrouw Kerstin Manuela Lenz en zijn zoon Patrick Smethurst. Het programma vroeg Charles Smethurst en mevrouw Lenz of ze leningen hadden ontvangen en of deze waren terugbetaald. Ze reageerden niet. Patrick Smethurst zei dat de BBC de feiten verkeerd had begrepen.

Ander bewijsmateriaal dat door de BBC werd gezien, suggereert dat er leningen ter waarde van negen miljoen euro zijn betaald aan een bedrijf dat wordt geleid door mevrouw Lenz. Het bedrijf exploiteerde een tv-winkelkanaal en een modemerk.

“Hoe kan dat juist zijn? Hoe kan het in vredesnaam juist zijn dat geld dat in één project voor gebouwen is geïnvesteerd, kan worden uitgeleend […..] een modebedrijf? Ik snap het gewoon niet, ik begrijp het helemaal niet ”, zegt Caroline Palmer.

GPG is momenteel in administratie. Noch de heer Smethurst, noch zijn vrouw hebben gereageerd op de vragen van You & Yours. Het bedrijf is niet verbonden met een afzonderlijk bedrijf genaamd Dolphin Capital Investors.

.