Derde van het personeel ‘vreest Covid op het werk te krijgen’

Derde van het personeel ‘is bang om Covid op het werk te vangen’ Gepubliceerde duur46 minuten geledenimage copyrightGetty Images

Volgens een onderzoek van de denktank van de Resolution Foundation maakt meer dan een derde van de werknemers zich zorgen over het oplopen van coronavirus tijdens het werk.

Vooral de armsten die betaald worden, maken zich zorgen, zo blijkt uit onderzoek, maar zullen er ook het minst over uitkomen.

Jongere werknemers zullen ook minder snel een klacht indienen, aldus de Resolution Foundation.

De wijdverbreide zorgen komen ondanks het advies van de overheid om werkplekken Covid-veilig te maken, aldus onderzoekers.

Lindsay Judge, onderzoeksdirecteur bij de Resolution Foundation, zei: “Meer dan een op de drie werknemers maakt zich zorgen over het oplopen van coronavirus tijdens het werk, ondanks de uitgebreide stappen die werkgevers hebben genomen om werkplekken Covid-veilig te maken.

“Gezien het beperkte vermogen van veel werknemers om werkgevers ertoe te brengen Covid-problemen aan te pakken, heeft het VK een sterk handhavingsregime nodig om ervoor te zorgen dat werkplekken zo veilig mogelijk zijn.

“Maar in plaats daarvan zijn er bezuinigingen op de gezondheids- en veiligheidsmiddelen, zijn de inspecties traag verlopen en zijn er weinig handhavingsberichten met betrekking tot Covid.”

Financieringsvraag

De onderzoekers zeiden ook bezorgd te zijn over de vermindering van de financiering bij de Health and Safety Executive.

De financiering van de HSE voor elke site die het recht heeft om te inspecteren, is volgens het rapport gekrompen van £ 224 tien jaar geleden tot £ 100 voor het huidige financiële jaar.

“De Stichting zegt dat beleidsmakers de huidige opvatting dat gezondheid en veiligheid een ‘rem op het bedrijfsleven’ zijn, moeten omkeren en een meer proactieve benadering moeten kiezen van handhaving in het licht van de pandemie,” zei hij.

Een woordvoerder van de regering zei dat £ 14 miljoen aan financiering werd gegeven aan de HSE om het coronavirus eerder dit jaar te bestrijden.

Een HSE-woordvoerder zei: “We danken de Resolution Foundation voor haar rapport, en met onze partners over de hele overheid zullen we haar bevindingen onderzoeken. We verwelkomen de erkenning van onze toegenomen activiteit en delen de toewijding om ervoor te zorgen dat alle medewerkers een stem hebben.

“Ervoor zorgen dat de werkplekken in Groot-Brittannië Covid-Secure zijn, is onze prioriteit; deze inspanning zal niet worden beïnvloed door recente aanvullende beperkingen die zijn aangekondigd in Engeland, Schotland en Wales. We zullen samenwerken met belanghebbenden om gezondheid en veiligheid op het werk te bieden tijdens deze coronaviruspandemie.

“Inspectie en het ter plaatse plaatsen van plichthouders is slechts een onderdeel van een brede regelgevingsaanpak. We gebruiken een aantal verschillende manieren om informatie te verzamelen en bedrijven te bereiken met een combinatie van locatiebezoeken, telefoontjes en het verzamelen van ondersteunende visuele bewijsmateriaal zoals foto’s en videobeelden. “

Hoewel vanaf donderdag een nieuwe lockdown in Engeland is gepland, zou tot de helft van de werknemers nog steeds kunnen werken in banen zoals essentiële detailhandel, onderwijs en gezondheidszorg, zei Resolution.

Het onderzoek maakte gebruik van een online YouGov-enquête onder 6.061 volwassenen in het VK.