De omschakeling naar elektrische auto’s zal volgens de industrie ‘herculische’ inspanningen vergen

De omschakeling naar elektrische auto’s zal volgens de industrie ‘herculische’ inspanningen vergen

Door Theo Leggett & Daniel Thomas
Zakelijke correspondent, BBC News

Gepubliceerdduur20 minuten geledenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingAuteursrecht afbeeldingenGetty Images

Het zal een “enorme inspanning” vergen om het VK voor te bereiden op een verbod op de verkoop van nieuwe diesel- en benzineauto’s tegen 2030, zeggen industriegroepen.

Het doel, dat de oorspronkelijke doelstelling van de regering met 10 jaar herziet, maakt deel uit van een breder plan om het VK tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

De RAC zei dat het laadnetwerk van het VK “exponentieel” moet groeien om het hoofd te bieden aan de stijgende verkoop van elektrische voertuigen.

Handelsorganisatie de SMMT drong aan op betere prikkels om de kosten van auto’s te verlagen.

De meesten waren echter ingenomen met het verbod, waarbij AA-president Edmund King zei: “Met aanzienlijke investeringen en focus zou de elektrische revolutie kunnen floreren”.

Plannen voor een verbod op de verkoop van traditionele benzine- en dieselauto’s werden voor het eerst aangekondigd in 2017, als onderdeel van een strategie om de stadslucht op te ruimen. Het zou in 2040 van kracht worden.

Verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s in het VK vanaf 2030 Bentley onthult plan om tegen 2030 volledig elektrisch te rijden Tesla haalt haar schouders op pandemie terwijl de verkoop een nieuw record bereikt

In februari werd dat doel vervroegd naar 2035, toen de regering haar milieubewustzijn probeerde op te poetsen voorafgaand aan een nu uitgestelde VN-klimaattop in Glasgow.

Nu is het doel opnieuw herzien – hoewel hybride voertuigen, die benzine- of dieselmotoren hebben maar ook elektrisch rijden, een uitstel van uitvoering krijgen tot 2035.

De regering kondigde de verhuizing dinsdag aan en beloofde ook:

£ 1,3 miljard om de uitrol van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in huizen, straten en op snelwegen in heel Engeland te versnellen £ 582 miljoen aan subsidies voor degenen die emissievrije of ultralage-emissie-voertuigen kopen om ze goedkoper te maken om te kopen en meer mensen te stimuleren om over te stappen Bijna £ 500 miljoen te besteden in de komende vier jaar voor de ontwikkeling en massaproductie van accu’s voor elektrische voertuigen.

Het halen van de deadline van 2030 wordt een uitdaging voor de auto-industrie. In 2019 waren er 2,3 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd in Groot-Brittannië, maar slechts 37.850 werden op batterijen aangedreven – of 1,6%.

De verkoop is dit jaar echter snel gestegen, onder meer door strikte nieuwe emissieregels in de EU, waardoor fabrikanten miljarden hebben geïnvesteerd in nieuwe emissievrije modellen.

Hierdoor zijn elektrische auto’s beter en betaalbaarder geworden. Maar ze blijven duur om te maken en zijn sterk afhankelijk van prikkels om te verkopen.

onderschrift in het VK verbiedt de verkoop van benzine- en dieselauto’s tegen 2030

Mike Hawes, baas van de Society of Motor Manufacturers & Traders (SMMT), verwelkomde de nieuwe overheidsstimulansen, maar zei dat het “slechts het begin was van wat nodig is om concurrerend te blijven – als een industrie en als een markt”.

“Succes zal afhangen van het verzekeren van consumenten dat ze zich deze nieuwe technologieën kunnen veroorloven, dat ze in hun mobiliteitsbehoeften zullen voorzien en, cruciaal, dat ze net zo gemakkelijk kunnen opladen als bijtanken.”

Oplaadproblemen

Volgens ZapMap zijn er momenteel 20.197 openbare oplaadpunten in het VK, op 12.724 locaties, en het aantal neemt snel toe. Een groeiend deel zijn krachtige snelle of ultrasnelle laders.

Het lijdt echter geen twijfel dat er nog veel meer nodig zullen zijn als jaarlijks miljoenen benzine- en dieselauto’s worden vervangen door batterijmodellen.

Het hoofd van het wegenbeleid van de RAC, Nicholas Lyes, zei dat veel chauffeurs het idee om elektrisch te gaan “ontmoedigend” vonden vanwege bezorgdheid over hun actieradius en problemen met opladen.

“Sommige van deze problemen zullen verdwijnen naarmate het gemiddelde bereik van elektrische voertuigen toeneemt, maar het is van vitaal belang dat de overheid blijft investeren in de ontwikkeling van een snel, betrouwbaar en breed beschikbaar netwerk van opladers die eigenaren van elektrische voertuigen ondersteunen, ongeacht hun omstandigheden of reisplannen. “

Ian Johnston is chief executive van Osprey, dat een netwerk van snelladers in het hele land aan het opbouwen is. Het heeft er tot nu toe 182 geïnstalleerd en heeft momenteel financiering om 2000 te bouwen.

Hij houdt vol dat chauffeurs erop kunnen vertrouwen dat er genoeg zal zijn om rond te rijden, “omdat er nu een aantal particuliere entiteiten zijn die honderden miljoenen ponden investeren in het plaatsen van duizenden openbare oplaadpunten per jaar”.

Hij voegt er echter aan toe dat de overheid ervoor zal moeten zorgen dat zij “een concurrerende markt creëert op belangrijke locaties, zoals tankstations langs de snelweg”.

Brexit maakt zich zorgen

Ian Plummer, commercieel directeur van Auto Trader, zegt dat uit onderzoeken van zijn bedrijf blijkt dat, hoewel het ergens hebben van een elektrische auto nog steeds een serieuze zorg is voor potentiële kopers, “de belangrijkste belemmering voor massale acceptatie de kosten blijven”.

Hij denkt dat dit probleem nog veel erger zou worden als er geen post-Brexit-handelsovereenkomst met de EU wordt bereikt.

“Er zullen tarieven van ongeveer 10% worden toegepast op auto’s die het VK binnenkomen, dus de kosten van elektrische voertuigen kunnen wel 30% hoger zijn dan wat consumenten gewend zijn aan benzine- of dieselauto’s te besteden.”

Rebecca Newsom van milieugroep Greenpeace verwelkomde ondertussen het verbod dat naar voren werd gebracht en zei dat het “een belangrijke mijlpaal zou kunnen zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis” die Groot-Brittannië “in de poleposition zou kunnen zetten in de race om de banen en economische kansen te grijpen. van een elektrische toekomst “.

.