De fotografen leggen gebouwen en koekjes vast in 3D

De fotografen leggen gebouwen en koekjes vast in 3D

Door Chris Baraniuk
Technologie van zakelijke verslaggever

Gepubliceerde duur3 dagen geleden delenSharenoclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenDavid FletcherAfbeeldingsbijschriftDavid Fletcher wil een nauwkeurig verslag maken van hoe objecten eruit zien

Toen de eerste lockdown in juni werd versoepeld, pakte David Fletcher zijn digitale camera en ging aan het werk. Op een paar politieagenten en bouwvakkers na, zegt hij, waren de straten van Londen verlaten.

Maar dat beviel hem prima. Hij wilde foto’s maken zonder dat mensen in de weg liepen. De heer Fletcher maakt duizenden en duizenden afbeeldingen van een gevel of gebied en gebruikt later computersoftware om deze afbeeldingen samen te voegen tot een 3D-model.

Het proces wordt fotogrammetrie genoemd en hoewel hij er al vele jaren mee bezig is, heeft hij tijdens de pandemie nog meer zijn hobby kunnen uitleven.

“Het is een stuk gemakkelijker om foto’s te maken zonder mensen te storen, ik maak gewoon lange wandelingen door de stad om dingen te zoeken”, zegt hij.

Van sierlijke Victoriaanse gebouwen tot de graffiti-rijke betonnen pilaren van het skatepark Southbank, de collectie digitale oriëntatiepunten van Mr Fletcher is net zo divers als het stadsbeeld van Londen zelf. Hij publiceert wekelijks verschillende nieuwe modellen online.

afbeelding copyright Artfletchimage caption De Grote Kamer in het Charterhouse in Londen is een van de vele herkenningspunten vastgelegd door David Fletcher

Fotogrammetrie bestaat al meer dan 150 jaar in verschillende vormen en is al eerder gebruikt door culturele instellingen en particuliere bedrijven als een middel om artefacten van historisch belang te bewaren, inclusief die welke in oorlogsgebieden dreigen te worden vernietigd.

Maar door de dalende kosten van digitale camera’s en de beschikbaarheid van software die foto’s automatisch omzet in 3D-reconstructies, nemen amateurs deze digitale bewaring steeds meer als een hobby op zich.

Er zijn er velen zoals de heer Fletcher, die graag historische locaties en stedelijke omgevingen vastlegt voor het nageslacht. En als er eenmaal een 3D-model is gemaakt, kan het voor van alles worden gebruikt.

De heer Fletcher, die als digitale artiest in de videogamesector werkt, zegt dat anderen zijn modellen soms downloaden en in games invoegen.

Zijn skatepark Southbank werd al snel omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor virtual reality en een game-locatie waar mensen bijvoorbeeld konden spelen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter

Hij publiceert zijn modellen gratis online, zodat ze kunnen worden gebruikt voor creatieve projecten. Maar dit jaar is hij ook benaderd door mensen die zeggen dat ze het leuk vinden om naar zijn modellen te kijken, simpelweg omdat ze locaties vertegenwoordigen waar ze dagelijks langs kwamen op weg naar hun werk – maar waar ze vanwege Covid-19 al maanden niet meer zijn geweest.

De eigen motivatie van de heer Fletcher is om vast te leggen hoe de zaken er momenteel uitzien. Soms vragen musea of ​​erfgoedsites hem om modellen voor ze te maken, wat hij vaak gratis doet.

Meer zakelijke technologie

Nieuwe mogelijkheden om vliegtuigen te bespioneren te midden van lucht- en ruimtevaartproblemen Toverstokken doen herinneringen herleven aan de smart home-droom Entertainers vinden nieuwe manieren om de rekeningen te betalen Robots om meer supermarkttaken op zich te nemen Detectives en schadelijke sloten nemen het op tegen fietsdieven

Elke bibliotheek met foto’s van een bepaald onderwerp heeft een dag of twee nodig om automatisch op zijn pc te worden verwerkt. Hij zal dan nog een paar dagen besteden aan het corrigeren van fouten of het aanpassen van gekartelde randen en onvolkomenheden. Mocht het gebouw of object in de toekomst worden verwijderd of beschadigd, voegt hij eraan toe, dan heeft zijn scan in ieder geval behouden hoe het eruit zag.

“Ik denk niet dat mijn scans ooit perfect zijn”, zegt meneer Fletcher. “Maar … het is tenminste op de een of andere manier in 3D opgenomen.”

image copyrightChrys Muirheadimage captionDaniel Muirhead zou graag alle steden van Schotland willen vastleggen

Een andere liefhebber die via fotogrammetrie de wereld om hem heen hoopt vast te leggen, is Daniel Muirhead, die in Fife, in Schotland, woont.

Hij heeft digitale modellen gemaakt van gebouwen in onder meer Dundee, Edinburgh en Arbroath.

“Mijn uiteindelijke doel is om een ​​fotorealistische, hoogwaardige reproductie op ware grootte te hebben van alle stedelijke centra in Schotland”, zegt hij.

Zijn hobby geeft hem een ​​excuus om eropuit te trekken terwijl hij creatief is, voegt hij eraan toe, hoewel hij tijdens de lockdown in het voorjaar genoegen moest nemen met het scannen van items in zijn flat – inclusief koekjes en snacks.

Deze leverden enigszins komische onderwerpen op, maar die vormden ook goede technische uitdagingen voor het modelleren omdat ze klein en gedetailleerd waren, zegt hij. Neem bijvoorbeeld dit plakje knäckebröd.

image copyright Daniel Muirhead afbeelding caption Ruwe oppervlakken zijn gemakkelijker te verwerken door fotogrammetriesoftware

Het grillige, pokdalige oppervlak en de korstkorrels zijn geschikt voor fotogrammetrie omdat de software die foto’s aan elkaar hecht vaak moeite heeft om dit nauwkeurig te doen als het onderwerp glad of glanzend is.

De heer Muirhead zegt dat hij hoopt dat zijn scans van historische locaties en interessante gebouwen mensen zullen aanmoedigen om nieuwe plaatsen te bezoeken.

Dit zou inderdaad het gewenste effect kunnen hebben, zegt Ardern Hulme-Beaman, die fotogrammetrie gebruikt bij zijn onderzoek aan de Universiteit van Liverpool.

Hij wijst op de musea die 3D-scans van artefacten online hebben gezet – zoals bijvoorbeeld het London Museum. Dr. Hulme-Beaman zegt dat deze collecties mensen vaak ertoe aanzetten om persoonlijk persoonlijk bezoek te brengen, en hij is onder de indruk van de standaard van de 3D-opnames gemaakt door enthousiastelingen zoals de heer Fletcher en de heer Muirhead.

“Een deel van de kwaliteit van de modellen is gewoon, het is door het dak”, zegt hij.

copyright afbeelding Daniel Muirhead afbeelding caption Montrose Public Library

Zijn archeologische hogescholen aan de universiteit van Liverpool hebben 3D-scans van artefacten gebruikt in online onderwijssessies tijdens de pandemie. Normaal gesproken zouden studenten deze objecten direct kunnen hanteren, maar met de Covid-19-beperkingen zijn de digitale alternatieven “the next best thing”, legt hij uit.

Het is een mening gedeeld door Abby Crawford van Sketchfab, een website waar modelbouwers hun creaties kunnen delen. Zelf heeft ze een vriendin van haar lerares geholpen bij het ontwerpen van een project voor archeologiestudenten, met 3D-modellen van Romeinse artefacten die zijn gemaakt door hobbyisten en anderen.

Dr. Crawford, die met de heer Fletcher werkte aan een artikel over zijn 3D-modellen, denkt dat we meer van de wereld digitaal in 3D bewaard zullen zien dankzij Covid: “2020 is een katalysator geweest voor mensen om meer te digitaliseren en de dingen te waarderen die gedigitaliseerd zodat ze niet persoonlijk kunnen zien. “

.