De baas van Carnival Cruise vertrouwt op veiligheidsmaatregelen

De baas van Carnival Cruise vertrouwt op veiligheidsmaatregelen

Door Jonathan Josephs
BBC nieuws

Gepubliceerdduur16 minuten geledenimage copyrightGetty Images

De baas van ’s werelds grootste cruisemaatschappij heeft de BBC verteld dat nieuwe veiligheidsmaatregelen de industrie van $ 150 miljard per jaar weer op gang kunnen helpen.

Het enorm winstgevende bedrijf is op de knieën gebracht door het coronavirus nadat toezichthouders over de hele wereld schepen hadden tegengehouden om te zeilen om te proberen uitbraken te beperken.

Arnold Donald, de CEO van Carnival Corporation, zei dat “universele tests, die in geen enkele andere branche bestaan”, het risico van een uitbraak zullen helpen verkleinen.

Hij voegde eraan toe dat “aanvullende medische onderzoeken, fysieke afstand nemen, het dragen van een masker” tot verdere maatregelen zouden kunnen behoren.

Er zijn echter uitbraken van coronavirus geweest op enkele van de weinige cruises die onlangs zijn vertrokken, waaronder de Costa Diadema, eigendom van Carnival, die in de Middellandse Zee heeft gevaren.

De heer Donald geeft toe dat “u niet kunt garanderen dat u Covid-vrij zult zijn, ongeacht het regime dat u invoert”.

Hoewel, benadrukt hij, “het effectief kan worden beheerd en beheerd” en dat samenwerking met autoriteiten over de hele wereld betekent dat dit tot dusver “redelijk effectief” is gebeurd.

image copyrightGetty Imagesimage captionEen aantal cruiseschepen is dit jaar gesloopt

Het bedrijf heeft een reeks gezondheids- en wetenschappelijke adviseurs opgesteld om zijn protocollen op te stellen.

De heer Donald zegt: “Onze prioriteit is natuurlijk om cruisen zo te laten werken dat we er alle vertrouwen in hebben dat er geen groter risico is dan wanneer u zich bezighoudt met soortgelijke activiteiten aan de kust”.

De moeilijkheden om die te bereiken werden uiteengezet door het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC), dat bij het opheffen van zijn verbod op cruiseschepen zei dat zonder beperking ‘cruiseschepen een groter risico op Covid-19-transmissie zouden blijven vormen dan andere instellingen. “.

Twee uitbraken op cruiseschepen aan het begin van de pandemie waren schadelijk voor de cruise-industrie, waarbij passagiers stierven na uitbraken van zowel de Diamond Princess, die in quarantaine was geplaatst door Japan, als de Grand Princess, die uiteindelijk in Californië aanmeerde.

‘Voorzichtig optimistisch’

Traditioneel heeft cruisen een trouwe klantenkring en dat heeft de heer Arnold reden tot optimisme gegeven.

Hij zegt voor de tweede helft van volgend jaar “de boekingen zijn robuust geweest. Mensen willen echt cruisen als het veilig is om dat te doen”. Hij voegt eraan toe “we zijn voorzichtig optimistisch dat we begin 2021 zullen zeilen”, zij het met een paar schepen tegelijk.

De financiële noodzaak om weer op gang te komen, is duidelijk.

Ondanks de sloop van 18 van zijn 105 schepen, verliest Carnival ongeveer 650 miljoen dollar per maand. Nadat hij meer dan $ 12 miljard van investeerders had opgehaald, zegt dhr. Arnold, “zelfs als we geen inkomsten hadden, zouden we door kunnen gaan naar de zomer van volgend jaar”.

Afgezien daarvan komt het geld vrijwel niet meer binnen.

De zomer is normaal gesproken de drukste tijd van het jaar, maar van juli tot augustus bracht carnaval slechts $ 31 miljoen op. Niets daarvan was afkomstig van de kaartverkoop, en het is vergeleken met $ 6,5 miljard in dezelfde tijd vorig jaar, waarvan 68% afkomstig was van kaartjes.

Het gebrek aan betalende passagiers weerspiegelt de enorme onzekerheid die heerst in een branche die gedijt op duizenden passagiers tegelijk, die in relatief krappe ruimtes reizen, twee dingen die ernstig zijn beperkt om het coronavirus onder controle te krijgen.

Volgens Monique Giese, die voor het adviesbureau KPMG de scheepvaart volgt, is de cruise-industrie sterk overgeleverd aan het virus.

Terug aan het werk?

Ze zegt: “Het is erg moeilijk om een ​​voorspelling voor het komende jaar te geven. De cruise-industrie gaat het zeer winstgevende winterseizoen verliezen, met name in het Caribisch gebied.”

Testritten behoren tot de strikte voorwaarden die door de CDC zijn opgesteld voordat cruises in de VS kunnen worden hervat.

Het is de belangrijkste markt voor de branche, goed voor bijna 50% van de 30 miljoen passagiers die elk jaar een cruise maken.

De industrie heeft tot het einde van het jaar vrijwillig de afvaarten in de VS stopgezet. Het Congres onderzoekt echter of het Trump White House al dan niet tussenbeide kwam om te voorkomen dat de CDC het verplichte verbod tot volgend jaar verlengt.

Verkozen voorzitter Joe Biden heeft een duidelijk andere benadering gekozen bij de aanpak van het coronavirus, maar de heer Donald zegt “we maken ons geen zorgen” dat een nieuwe regering zal leiden tot een nieuw bevel om niet te zeilen en meer financiële problemen.

Vóór de pandemie berekende de Cruise Line Industry Association dat haar leden 1,2 miljoen banen wereldwijd ondersteunden, en toen het bevel om niet te zeilen in de VS werd opgeheven, zei president Kelly Craighead dat ze ‘er zeker van was dat een hervatting van het cruisen in de VS mogelijk is om te ondersteunen het economisch herstel “terwijl de volksgezondheid wordt beschermd.

Schepen worden echter door meerdere lijnen gesloopt, waardoor banen verloren gaan. Voor degenen die overblijven, zegt de heer Arnold “het is belangrijk om mensen weer aan het werk te krijgen”.

Je kunt het volledige interview van Arnold Donald over Talking Business met Aaron Heslehurst dit weekend bekijken op BBC World News op zaterdag 2330 GMT, zondag 1630 GMT, maandag 0730 GMT en 1130 GMT en dinsdag om 1330 GMT.