Covid: ‘Het is voor ons een verademing om over geld te praten’

Covid: ‘Het is voor ons een verademing om over geld te praten’

Door Kevin Peachey
Correspondent voor persoonlijke financiën

Gepubliceerde duur25 minuten geledenAuteursrecht afbeeldingTekisha HenryTekisha Henry zegt dat ze meer zelfvertrouwen kreeg bij het bespreken van financiën

Half zelfstandig wonend, maar in de zorg, en met een kleine wekelijkse toelage, leerde Tekisha Henry budgetteren.

Ze had nooit het gevoel gehad dat ze over geld kon praten.

“Jongeren concurreren vaak met elkaar”, zei ze.

‘Je voelt je niet zelfverzekerd genoeg om te zeggen dat je niet genoeg hebt. Daar zit een stigma aan vast.’

Nu 19 jaar en in haar eigen sociale woonflat, spreekt ze op workshops voor jongeren die de zorg verlaten. Ze vertelt hen dat jonge mensen die opscheppen over uitgaven op sociale media een façade kunnen zijn en – net als zij – kunnen leren over en discussiëren over financiële geletterdheid.

“Ze kunnen zich verhouden. Ons wordt niet geleerd om open te zijn over geld. Het is een verademing voor hen als we dat doen”, zei ze.

Welke hulp is beschikbaar om mijn rekeningen te betalen? ‘Arme huishoudens zien schulden stijgen’ tijdens lockdown

Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat 18- tot 24-jarigen zich het meest ongemakkelijk voelen als ze met familie en vrienden over hun financiën praten.

Zij behoren ook financieel tot de zwaarst getroffen door de gevolgen van de coronaviruspandemie.

Ongeveer 71% van hen maakte zich één keer per week zorgen over geld, volgens een onderzoek onder meer dan 5.000 mensen door de Money and Pensions Service, een door de overheid gesteund begeleidingsorgaan.

Toch voelde 37% van hen zich ongemakkelijk om met hun dierbaren over hun geldsituatie te praten. Ongeveer 46% wenste dat ze zich konden openstellen, maar gaf aan dat gevoelens van schaamte de belangrijkste reden waren om dit te vermijden.

media onderschrift “In onze generatie is het hele besparingsconcept uit het raam verdwenen”

Ook mensen met een zwarte en etnische minderheidsachtergrond maakten melding van Covid-gerelateerde geldzorgen. Bijna de helft (45%) zei zich zorgen te maken, vergeleken met het landelijk gemiddelde van een op de drie (35%).

Vier op de tien wensten dat ze het prettiger zouden vinden om met vrienden en familie over hun financiën te praten. Dit volgt op een onderzoek door de toezichthouder van de stad, de Financial Conduct Authority (FCA), waaruit bleek dat mensen met een zwarte en etnische minderheidsachtergrond meer kans hadden op een inkomenstoename tijdens de pandemie.

Uw geldgeheimen

Het onderzoek suggereerde ook dat vier op de tien mensen “geldgeheimen” voor hun dierbaren bewaren.

Twee mensen, die hun naam niet willen geven, vertelden de BBC hoe dit hun relaties had beïnvloed.

“Mijn vrouw en ik hebben onze salarissen op onze persoonlijke bankrekeningen gestort. Ik was niet eerlijk of transparant over hoeveel ik werd uitbetaald. In de loop der jaren heb ik geld gespaard in premium obligaties en heb ik zelfzuchtig geld uitgegeven”, zei een man uit Noord Ierland, nu te scheiden.

‘Het resultaat van de ontdekking van mijn vrouw was een totaal verlies van vertrouwen. Ik zou er nu alles aan doen om het ongedaan te maken.’

Afbeelding copyright Getty Images Bijschrift afbeelding Geldzorgen kunnen de geestelijke gezondheid beïnvloeden (foto gemaakt door modellen)

Een vrouw van in de vijftig uit Engeland zei: “Ik worstelde in mijn eentje met schulden die waren opgestapeld. Ik werkte fulltime en huurde een huis. Ik had een laag loon.

“Ik probeerde een man het hof te maken. Toen we besloten dat hij naar Engeland zou verhuizen, moest ik mijn kaarten op tafel leggen, wat erg pijnlijk was omdat ik me schaamde. Hoe moeilijk het ook was, ik moest al mijn schulden onder ogen zien en contact opnemen met de relevante bedrijven en betaal momenteel maandelijks terug [on a debt plan]. “

De ‘geldzorgencyclus’ doorbreken

Sarah Porretta, directeur strategie en inzichten bij de Money and Pensions Service zei: “De pandemie blijft de wereld een onzekere plek maken. Het is duidelijk dat de impact op het financiële welzijn van mensen acuut is, vooral voor jonge volwassenen en BAME-gemeenschappen.

“Spreken met iemand, of het nu een familielid, vriend of professional is, kan helpen de geldzorgencyclus te doorbreken, die kan optreden wanneer mensen zich zorgen maken over het voeren van geldgesprekken, en zich vaak slechter voelen omdat ze hun geldzorgen opkroppen.”

Zoals eerder gemeld, suggereerde het onderzoek ook dat millennials van 25 tot 34 jaar de generatie vormden die het meest geheimzinnig was over hun geld, met drie op de vijf verborgen details van hun financiën.

Tekisha Henry’s advies aan jonge mensen in haar workshops – gerund door de MyBnk sociale onderneming en liefdadigheidsinstelling – is om positief te blijven over geld.

‘Werk niet alleen voor geld, maar laat het ook voor jou werken’, zei ze.