Coronavirus: mag ik nog op vakantie?

Coronavirus: Mag ik nog op vakantie? Gepubliceerdduur21 minuten geledenimage copyrightGetty Images

Vanaf donderdag worden vakanties in zowel Engeland als in het buitenland verboden tot 2 december, omdat de regering probeert te voorkomen dat een tweede golf van coronavirus zich verspreidt.

De regering heeft ook gezegd dat mensen niet naar tweede huizen in het VK of in het buitenland mogen reizen.

“Helaas … onze boodschap is dat mensen thuis moeten blijven,” vertelde minister Michael Gove aan de BBC Andrew Marr Show.

Mensen die reizen voor werk of onderwijs zijn echter vrijgesteld van de nieuwe regels.

Wat als ik al een vakantie heb geboekt?

Als je een pakketreis hebt geboekt met vluchten en accommodatie in het buitenland, dan heb je recht op volledige terugbetaling.

Als u echter zelf vluchten heeft geboekt en uw luchtvaartmaatschappij besluit deze niet te annuleren, kunt u uw geld verliezen, aldus de consumentengroep Welke ?.

afbeelding copyright Reuters

Johan Lundgren, CEO van EasyJet, zei “het is waarschijnlijk” dat een groot deel van de Britse dienstregeling van EasyJet zal worden geannuleerd tijdens de lockdown, en het vliegen wordt begin december hervat.

British Airways zei dat alle passagiers die geboekt hebben om te reizen tijdens lockdown de datum van hun vluchten kunnen wijzigen zonder kosten. Als alternatief kunnen ze de boeking annuleren en een voucher nemen die kan worden gebruikt voor toekomstige vluchten.

Veel luchtvaartmaatschappijen dringen er bij klanten op aan om niet te proberen contact met hen op te nemen – ze zeggen dat passagiers op de hoogte worden gesteld van wijzigingen in hun boekingen zodra de overheid meer informatie verstrekt.

Ondertussen adviseerde TUI dat klanten volledig zullen worden terugbetaald of een creditnota zullen worden aangeboden voor vakanties of vluchten die niet kunnen plaatsvinden.

Krijg ik mijn geld terug?

Welke? heeft gewaarschuwd dat niet alle reisorganisaties hun beloften zijn nagekomen om passagiers terug te betalen nadat de eerste lockdown begon.

“Miljoenen mensen hadden moeite om restitutie te krijgen voor geannuleerde vluchten en vakanties toen de regering internationale reizen in maart verbood. Velen hebben nog steeds geen restitutie gekregen”, zei Rory Boland, Welke? reisredacteur.

Virgin Holidays ‘moet restituties betalen of voor de rechtbank verschijnen’

“Nu de reisbeperkingen opnieuw worden ingevoerd in Engeland, moeten de regering en de toezichthouder er beter voor zorgen dat klanten niet opnieuw bedrijven moeten redden door op onwettige wijze restituties te onthouden”, zei hij.

Wat als ik al op vakantie ben?

De overheid eist niet dat mensen die al op vakantie zijn hun reis onderbreken.

“Britse staatsburgers die momenteel in het buitenland zijn, hoeven niet onmiddellijk naar huis terug te keren”, aldus een regeringsverklaring.

image copyrightGetty Images image caption Vorige maand heeft de regering de Canarische Eilanden toegevoegd aan een lijst met quarantainevrije reisbestemmingen

Degenen die in Engeland op vakantie zijn, hoeven ook niet naar huis te haasten. Maar de regering waarschuwt dat – vanwege de nieuwe coronavirusrestricties – restaurants en uitgaansgelegenheden vanaf donderdag gesloten zullen zijn.

In een regeringsverklaring stond: “Degenen die momenteel op vakantie zijn in het binnenland mogen hun vakantie afmaken, maar zijn nog steeds onderworpen aan de vereisten in Engeland om niet uit te gaan zonder een redelijk excuus”.

Hoe zit het met mensen die naar het VK reizen?

Vreemdelingen die van plan zijn om tussen 5 november en 2 december vanuit het buitenland in het VK aan te komen, kunnen dit nog steeds doen, maar zij zullen de toepasselijke lockdown-regels in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland moeten volgen.

Iedereen die vanuit het buitenland naar Engeland komt, moet twee weken in quarantaine als ze afkomstig zijn uit een land dat niet op de officiële reiscorridorlijst staat.

Het verbod op aanstaande vakanties komt slechts enkele dagen nadat de regering de Canarische Eilanden aan de lijst met reiscorridors heeft toegevoegd, wat betekent dat vakantiegangers daarheen konden reizen zonder zichzelf te hoeven isoleren bij hun terugkeer – een stap die door sommigen werd beschouwd als een reddingslijn voor luchtvaartmaatschappijen en rondreizen bedrijven die al worstelen met de pandemie.

“De Britse regering had zeker een week geleden moeten inzien dat ze geen reiscorridors had mogen heropenen als de mogelijkheid bestond dat ze die beslissing vervolgens volledig zou moeten terugdraaien en een lockdown zou moeten implementeren”, zei Emma Coulthurst van de vakantieprijsvergelijking website TravelSupermarket.

image copyrightPAimage caption Winterpauzes in Engeland zijn verboden tot 2 december Moet er een financieel reddingspakket zijn voor de reisindustrie?

De eerste golf van coronavirus – en de reisbeperkingen die daarop volgden – hebben al enorme financiële schade aangericht aan bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme.

Industriegroepen die luchtvaartmaatschappijen en luchthavens vertegenwoordigen, zeggen dat financiële steun van de staat van vitaal belang is voor het voortbestaan ​​van hun sectoren.

“De luchtvaart is verwoest door de pandemie en heeft in wezen nooit de kans gehad om te herstellen”, aldus een gezamenlijke verklaring van Tim Alderslade, de CEO van Airlines UK en Karen Dee, de baas van de Airport Operators Association.

“Een verbod op internationale reizen betekent dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, die al verlamd zijn door quarantaine, gesloten bedrijven zijn en nu financiële steun nodig hebben – die andere sectoren zoals gastvrijheid hebben ontvangen – naast een uitgebreid herstartpakket.”

EasyJet-baas John Lundgren herhaalde die oproepen: “De eigen statistieken van de regering tonen aan dat de activiteit in de luchtvaart al 90% lager is dan het pre-pandemische niveau, maar tot op heden heeft de regering nog steeds geen sectorspecifieke ondersteuning geboden”, zei hij.

“Er moet nu worden voorzien in een financieel steunpakket van de overheid voor Britse luchtvaartbedrijven.”

Vorige maand waarschuwde EasyJet dat het dit jaar met een verlies van meer dan £ 800 miljoen te maken krijgt – het jaarlijkse verlies zal het eerste zijn in de 25-jarige geschiedenis van EasyJet.