Coronavirus: £ 3 miljard voor NHS, maar Sunak waarschuwt voor de komende ‘economische schok’

Coronavirus: £ 3 miljard voor NHS, maar Sunak waarschuwt voor ‘economische schok’ aanstaande Gepubliceerde duur16 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemie afbeelding copyright PA Mediaimage onderschrift “We kunnen de gegevens elke maand zien, en uiteraard is de schok waarmee onze economie momenteel wordt geconfronteerd aanzienlijk”, aldus Sunak zegt

Bondskanselier Rishi Sunak kondigt een extra £ 3 miljard aan voor de NHS – maar heeft gewaarschuwd dat mensen binnenkort een “economische schok blootgelegd” zullen zien als het land te maken heeft met de Covid-pandemie.

De eenjarige financiering wordt woensdag in de Spending Review toegezegd.

Maar de heer Sunak zei dat de impact van Covid op de economie moet worden betaald – en dat hoge leenniveaus niet voor onbepaalde tijd kunnen doorgaan.

De leningen in oktober bedroegen £ 22,3 miljard, met een overheidsschuld van meer dan £ 2 biljoen.

De Schatkist zei dat het pakket van £ 3 miljard voor de NHS zou helpen om achterstanden in de gezondheidszorg aan te pakken, met duizenden behandelingen en operaties uitgesteld vanwege de pandemie.

Het aantal mensen dat een jaar op behandeling wacht, is gestegen van ongeveer 1.500 in februari tot 140.000 in september.

De extra financiering is alleen van toepassing op Engeland, maar Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen gelijkwaardige financiering ontvangen via de Barnett-formule.

Waar gaat de £ 3 miljard naartoe?

£ 500 miljoen zal de geestelijke gezondheidszorg in Engeland ondersteunen £ 1 miljard zal worden besteed aan het verminderen van NHS-achterstanden, met maximaal een miljoen extra controles, scans en operaties die worden betaald voor £ 1,5 miljard zullen worden gebruikt om de bestaande druk in de gezondheidszorg te verlichten

De kanselier waarschuwde echter voor de komende moeilijke tijden.

In een toespraak tot de Sunday Times zei de heer Sunak: “Mensen zullen zien hoe groot de economische schok is. We kunnen de gegevens elke maand zien, en het is duidelijk dat de schok waarmee onze economie momenteel wordt geconfronteerd, aanzienlijk is.”

Hij gaf aan dat de belastingen volgend jaar misschien moeten stijgen en dat er bezuinigingen zouden kunnen plaatsvinden.

Maar het was een “kwestie van timing” terwijl de economie in moeilijkheden verkeert, zei hij.

‘Als we er eenmaal doorheen zijn [the crisis] we zullen moeten uitzoeken wat de beste manier is om terug te keren naar houdbare overheidsfinanciën. Ik heb goede hoop dat we tegen het voorjaar, met positief nieuws over zowel massale testen als vaccins, vooruit kunnen kijken. “

Bailouts voor de NHS tijdens de winter zijn niet ongebruikelijk, maar dit is, niet verrassend, een grote volgens recente maatstaven.

De financieringsimpuls vertegenwoordigt tussen de 2 en 3% van het eerste budget. Het zal echter lastig zijn om ervoor te zorgen dat het een onmiddellijke impact heeft.

Liefdadigheidsinstellingen zullen een cruciale rol spelen bij het helpen verlichten van de groeiende last voor de geestelijke gezondheidszorg van de pandemie. Maar de behoefte aan sociale distantie en infectiebeheersing heeft de hoeveelheid activiteit die NHS-ziekenhuizen kunnen doen verminderd en de gezondheidsdienst koopt al een aanzienlijk aantal diensten van de particuliere sector.

Er is een bijzonder knelpunt bij het wachten op tests en scans. Er is ook een eindige hoeveelheid van de meest waardevolle hulpbron: personeel.

Het gebruik van overuren en uitzendkrachten kan helpen, maar, net als de rest van het land, worden ook aanzienlijke aantallen gevraagd om te isoleren vanwege blootstelling aan het virus.

Het betekent dat de NHS meedogenloos prioriteiten moet stellen – en dat betekent Covid, kanker, noodwerk en kinderen.

Niet-urgente behandelingen zoals knie- en heupoperaties worden het meest getroffen. Dit geld helpt, maar lost het probleem zeker niet op.

Het Office for National Statistics zei dat de overheidsleningen vorige maand het hoogste cijfer in oktober bereikten sinds de maandelijkse registratie in 1993 begon – wat het “substantiële effect” van de pandemie op de overheidsfinanciën onderstreept.

Overheidsleningen hebben £ 214,9 miljard – £ 169,1 miljard meer dan een jaar geleden bereikt. Het Bureau voor budgetverantwoordelijkheid schat dat het tegen het einde van het financiële jaar in maart £ 372,2 miljard zou kunnen bereiken.

Paul Johnson, hoofd van het Institute for Fiscal Studies, vertelde de BBC dat de regering gelijk had om te blijven uitgeven terwijl ze probeerde de crisis onder controle te krijgen.

Maar hij zei dat belastingverhogingen onvermijdelijk zouden zijn om te voorkomen dat de oplopende schuldenberg van het land “onhoudbaar” zou worden.

De heer Sunak krijgt kritiek na berichten dat hij tijdens de Bestedingsevaluatie van woensdag een loonstop voor miljoenen werknemers in de publieke sector zou kunnen aankondigen.

Het NHS-personeel in de frontlinie zou waarschijnlijk worden uitgesloten, maar de getroffenen kunnen politie, leraren, strijdkrachten en ambtenaren zijn.

Ondertussen heeft de regering gezegd dat ze van plan is een al lang bestaande vooringenomenheid weg te nemen die de financiering voor Noord-Engeland en andere regio’s buiten het zuidoosten en Londen heeft beïnvloed.

In een gesprek met het Sophy Ridge-programma van Sky News, ontkende de heer Sunak dat de Spending Review de terugkeer van de bezuinigingen zou inluiden en zei: “Wat u zult zien is een toename van de overheidsuitgaven voor dagelijkse openbare diensten, een vrij aanzienlijke, komt in de lift die we vorig jaar hadden. ”

Hij weigerde commentaar te geven op zijn plannen voor de betaling van de publieke sector, maar zei dat eerlijkheid zijn prioriteit was “in de context van het bredere economische klimaat”.

Maar Anneliese Dodds, de schaduwkanselier van Labour, vertelde Andrew Marr van de BBC dat elke bevriezing van de lonen in de publieke sector het herstel zou belemmeren.

‘Wat deze maatregel zou doen, is tegen een brandweerman, ziekenhuisportier, onderwijsassistenten zeggen dat ze in de toekomst minder koopkracht zullen hebben.

“ Dat betekent dat ze niet in onze winkelstraten zullen uitgeven, ze zullen niet in onze kleine bedrijven uitgeven, en dat is een zeer goede manier om het vertrouwen uit onze economie te halen in een tijd dat de economische neergang in het VK dieper was dan dat. van de rest van de G7. “

Wat is de uitgavenbeoordeling?

Een uitgavenoverzicht is een kans om een ​​langetermijnvisie op de uitgavenplannen van de overheid te krijgen.

Hierin staat hoeveel geld zal worden toegewezen aan verschillende ministeries en hoe het geld van de belastingbetaler zal worden besteed.

Dit jaar besloot de regering af te zien van de uitgebreide evaluatie van de uitgaven op de lange termijn te midden van de economische onzekerheid van de Covid-19-pandemie, en in plaats daarvan zal de evaluatie van volgende week slechts betrekking hebben op één boekjaar.

Verwacht wordt dat het zich zal concentreren op het ondersteunen van banen en openbare diensten tijdens de Covid-crisis, en zal investeren in infrastructuur om de belofte van de regering om het land “een niveau hoger te brengen” na te komen.

EEN NIEUWE SERIE ‘GROUNDED’ IS KOMT: Covid-19 is niet verdwenen en, vanwege reisbeperkingen, ook Louis Theroux niet … RADIO 1’S WORKOUT PLAYLIST: Een uur up-beat, snelle deuntjes op de soundtrack je weekendtraining.