CEO Secrets: ‘Vraag uw investeerders om ja of nee’

CEO Secrets: ‘Vraag uw investeerders om ja of nee’

Door Jeremy Howell
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerdduration52 minuten geleden media caption Drummer-geworden-ondernemer Ryan Edwards: ‘Vraag uw investeerders om een ​​ja of nee’

Ryan Edwards kan zich het exacte moment herinneren in een Londense winkel waarop hij werd geïnspireerd om zijn muziekregistratiebedrijf Audoo te starten.

Hij was de drummer van de Britse rockband The Lines, die in 2010 een top 10-hit had genaamd Domino Effect.

“Ik was eigenlijk in een van de erg populaire warenhuizen in Oxford Street”, zegt Ryan. ‘Ik was bij mijn vrouw. We hoorden mijn lied. Ze zei:’ Dus je moet hiervoor betaald worden? ‘

‘Ik zei:’ Ik moet het zijn, maar ik weet niet hoeveel. Ik heb geen idee. ”

Ryan ontdekte dat het systeem voor het volgen van openbare muziekuitvoeringen altijd erg fragmentarisch is geweest. Het is vaak zo dat, tenzij locaties zoals pubs, winkels en restaurants de moeite doen om de muziek die ze hebben gespeeld te melden, niemand hen prestatievergoedingen in rekening brengt. De artiesten die de muziek hebben gemaakt, lopen mogelijk tientallen miljoenen ponden per jaar aan royalty’s mis.

Bijschrift afbeelding Ryan Edwards creëerde Audoo naar aanleiding van zijn studie computerwetenschappen

Ryan gebruikte zijn opleiding in informatica om een ​​elektronisch systeem te ontwerpen, Audoo genaamd, om in zalen te plaatsen, dat de details registreert van elk nummer dat ze spelen. Het is gekocht door de uitvoerende rechteninstanties van verschillende landen, die de prestatievergoedingen innen en de royalty’s verdelen.

Ryan zegt dat zijn grootste uitdaging toen hij het bedrijf startte, was om investeerders te overtuigen om de ontwikkeling van het Audoo-systeem te financieren. Hij ontmoette veel mensen die zeiden dat ze in zijn zakelijke idee geloofden, maar die aarzelden om hun geld daadwerkelijk af te staan.

“Sommigen bekeerden zich heel snel en ze namen de beslissing bijna ter plekke”, zegt hij. “Dan waren er anderen die face-to-face zeiden: ‘Fantastisch, we houden van wat je doet. We willen absoluut hierin investeren.’ En dan wachten ze twee of drie maanden. “

Het probleem met deze aarzelende investeerders, zegt hij, is dat ze het bedrijf kunnen tegenhouden als ze op cruciale punten in het project niet op de proppen komen met hun beloofde fondsen, zoals wanneer er extra personeel moet worden ingehuurd.

‘Je verkoopt een nieuwe versie van jezelf’ Jonglerende kinderen en een nieuw lockdown-bedrijf De afgestudeerden lanceren start-ups in lockdown

‘Als je een investeerder hebt die je een beslissing moet geven’, zegt Ryan, ‘dan is er niets mis mee om ze ja of nee te vragen.’

Hij zegt dat hij vaak blanco overeenkomstformulieren heeft meegenomen naar vergaderingen met investeerders en heeft aangeboden de details ter plekke in te vullen.

“Ik ben heel duidelijk met hen hoe hun geld precies zal worden gebruikt, waarom we het in die periode nodig hebben en precies op welke datum we het nodig hebben. Geef altijd die rechtvaardiging om ja te zeggen, we zijn echt , hebben dit nu echt nodig. “

Dit alles klinkt misschien erg veeleisend voor een ondernemer die investeerders vraagt ​​hem hun geld te overhandigen.

‘De truc’, zegt Ryan, ‘is assertief te zijn, maar nooit grof.’

Lees meer CEO Secrets hier.