Brexit: onderhandelaars van de EU en het VK hervatten de handelsbesprekingen in Londen

Brexit: onderhandelaars van de EU en het VK hervatten de handelsbesprekingen in Londen Gepubliceerde duur10 minuten geledenGerelateerde onderwerpen EU-VK na de Brexit handelsbespreking copyrightafbeeldingReutersafbeelding onderschriftMichel Barnier (rechts) keert terug naar Londen voor de gesprekken met Lord Frost

Ambtenaren van de EU en het VK zullen de handelsbesprekingen in Londen later hervatten aan het begin van een andere belangrijke week voor de onderhandelingen.

Ze zullen proberen te overbruggen wat de twee partijen hebben gezegd dat er nog steeds aanzienlijke verschillen zijn op het gebied van visserijquota en concurrentiekwesties.

Boris Johnson zei zondag dat de “contouren” van een overeenkomst duidelijk waren en dat een deal “er moest worden”.

Maar hij heeft erop aangedrongen dat het VK bereid is de interne markt en de douane-unie op 31 december zonder akkoord te verlaten.

De belangrijkste Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, en zijn Britse tegenhanger Lord Frost zijn in een race tegen de klok om op tijd een toekomstig economisch partnerschap te sluiten zodat het van kracht kan worden wanneer de overgangsperiode na de Brexit op 31 december afloopt.

Het VK heeft de EU op 31 januari verlaten, maar blijft tot het einde van het jaar de regels van het blok volgen.

Als er op dat moment geen overeenstemming is, zal de handel tussen de twee in gebreke blijven aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) – met tarieven die zullen worden ingevoerd voor veel in- en uitvoer, waardoor de kosten voor bedrijven en consumenten stijgen.

‘Significante verschillen’ in Brexit-besprekingen, zegt PM Heeft Amerikaanse verkiezingen de Brexit-onderhandelingen vertraagd, wat willen het VK en de EU en wat betekent ‘no-deal’ Brexit in Australische stijl?

Beide partijen zeggen dat ze dit willen vermijden, hoewel de EU heeft gezegd dat ze geen deal zal sluiten “tegen elke prijs”.

Het VK heeft gezegd dat het bereid is om, indien nodig, te vertrekken onder wat het “Australische termen” noemt – die het beschouwt als beperkte sectorgewijze overeenkomsten die een afspiegeling zijn van de overeenkomsten die de EU momenteel met Australië heeft. Maar het zou betekenen dat het VK grotendeels zou handelen volgens WTO-regels.

De heer Johnson vertelde zondag aan Associated Press dat een meer omvattende deal over de handel in alle goederen en diensten, gebaseerd op de EU-overeenkomst met Canada, “er moest worden gedaan”.

“Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van een handelsovereenkomst met onze Europese vrienden en partners”, zei hij. “De grote lijnen zijn vrij duidelijk, we moeten gewoon doorgaan en het doen als we kunnen.”

Na een telefoontje met de heer Johnson op zaterdag, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat er de afgelopen weken enige vooruitgang was geboekt nadat de EU had ingestemd met het bespreken van specifieke juridische teksten.

Maar ze zei dat er “grote verschillen” bleven bestaan ​​over de kwestie van de toegang tot de Britse viswateren vanaf 2021 en de regelgeving inzake de rechten van werknemers, milieubescherming en staatssteun om een ​​”gelijk speelveld” te behouden.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Londen tweette de heer Barnier dat elke deal “de belangen en waarden van de EU en haar 27 lidstaten moet respecteren”.

De bijeenkomst komt omdat het House of Lords waarschijnlijk controversiële clausules in het wetsvoorstel voor de interne markt van de regering zal verwerpen.

De clausules zouden de ministers de bevoegdheid geven om delen van het Brexit-terugtrekkingsakkoord met de EU terzijde te schuiven, inclusief verplichtingen inzake staatssteunregels.

Het Brexit-plan van de regering krijgt de definitieve steun van de parlementsleden Overheid staat achter Brexit-wetsvoorstel na bezorgdheid over de EU Waar gaat de ruzie over ‘interne markten’ over?

De Amerikaanse president-elect Joe Biden was eerder openlijk kritisch over het wetsvoorstel, uit angst dat het zou kunnen leiden tot een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland – en heeft gewaarschuwd dat dit een deal-breaker zou kunnen zijn voor elke handelsovereenkomst tussen de VS en het VK.

In een gesprek met de BBC zei minister van Milieu George Eustice dat het wetsvoorstel “alles over het beschermen van vrede en stabiliteit” ging, met het argument dat het ervoor zorgde dat Noord-Ierse bedrijven “onbelemmerde toegang hebben tot de GB-markten”.

Maar de conservatieve collega Michael Howard is tegen het wetsvoorstel, naast Charlie Falconer van Labour, die tegen Sky News zei dat het “volslagen en duidelijke onzin” was.

Hij voerde aan dat het wetsvoorstel de EU ertoe zou dwingen de grens tussen Noord-Ierland en Ierland te sluiten om de interne markt van het blok te beschermen.

ESCAPE MIX: Een uur met opbeurende deuntjes om je te helpen ontsnappen aan de dagelijkse stress van het leven. ASK MARTIN LEWIS PODCAST: Je door de nieuwste financiële hulp voor Lockdown 2.0.