Brexit-handelsdeal: wat zijn de knelpunten?

Brexit-handelsdeal: wat zijn de knelpunten?

Door Chris Morris
Reality Check-correspondent, BBC News

Gepubliceerdduur10 november ShareSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenReality Checkimage copyrightGetty Images

De handelsbesprekingen na de Brexit tussen het VK en de EU lopen tot het uiterste en moeten de komende weken vooruitgang boeken als er voor het einde van het jaar een deal tot stand komt.

Maar ze zouden nooit gemakkelijk worden.

Het VK verliet de EU op 31 januari en ging een overgangsperiode in tot 31 december, waarbij alle regels, verordeningen en begrotingsbetalingen hetzelfde bleven. Maar vanaf het begin van volgend jaar zullen er dingen veranderen, wat er ook gebeurt.

De gesprekken werden overschaduwd door de coronaviruscrisis, vooral in het begin toen ze via videoverbinding moesten plaatsvinden. Maar dat is niet de enige reden waarom er na maanden van onderhandelen grote meningsverschillen blijven bestaan.

Het is vooral een kwestie van inhoud.

Onafgehandelde zaken

Als er nu een vrijhandelsakkoord wordt gesloten, zal het niet bijzonder ambitieus zijn. Er is geen tijd geweest om voor veel meer te gaan dan een basismodel.

Maar zelfs met deze beperkte doelstellingen zijn onderhandelaars op een aantal fundamentele punten tegen een muur gestoten.

Allereerst is er het zogenaamde level playing field. Dat betekent maatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijven aan de ene kant geen oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van hun concurrenten aan de andere kant.

Alle handelsovereenkomsten bevatten dergelijke maatregelen, maar de EU wil dat het VK zich bijzonder strikt houdt aan de EU-regels op het gebied van zaken als de rechten van werknemers, milieuregels en vooral staatssteun (financiële steun van de overheid aan bedrijven).

Het VK daarentegen zegt dat het hele punt van de Brexit was om los te komen van het volgen van gemeenschappelijke regels.

Brexit-handelsdeal: wat willen het VK en de EU, wie is de eigenaar van de Britse visserijquota?

Dan is er de visserij: de EU dringt aan op maximale toegang voor haar boten om te blijven vissen in de Britse wateren.

Britse onderhandelaars zeggen dat het VK nu een onafhankelijke kuststaat is en voorrang zal geven aan zijn eigen boten. Maar als er geen overeenkomst is over de toegang tot viswateren, krijgt het VK geen volledige toegang tot de EU-markt om daar zijn vis te verkopen.

Hoewel de visserij aan beide kanten slechts een klein deel van de economie uitmaakt, was het een groot deel van de Leave-campagne die in 2016 het Brexit-referendum in het VK won.

copyright afbeelding Getty Images

Een derde punt van onenigheid is wat wordt beschreven als het beheer van een toekomstige overeenkomst. Dat gaat deels over de algehele structuur van een deal, maar het gaat ook over hoe nieuwe afspraken worden gehandhaafd en over de rol van het Europese Hof van Justitie.

Een ander punt dat gevoelig blijft, is de manier waarop het VK voorstelt om de overeenkomst die het vóór de Brexit met de EU heeft gesloten, uit te voeren om de landgrens in Ierland (dat nu de grens tussen het VK en de EU is) zo open mogelijk te houden moment.

De Britse wet op de interne markt, die delen van het Brexit-terugtrekkingsakkoord zou kunnen overschrijven, heeft de bezorgdheid van de EU vergroot dat het VK mogelijk niet alle toezeggingen die het al heeft gedaan, nakomt.

Klok tikt

Er zijn dus genoeg problemen om op te lossen en het duurt normaal gesproken jaren om een ​​handelsovereenkomst te sluiten. Maar dit proces heeft nog maar een kwestie van weken.

Als er tegen het einde van het jaar geen handelsovereenkomst is gesloten, heeft het VK geen formele deal met de EU, die goed was voor 43% van de Britse export in 2019 en 51% van de Britse import.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat de onderhandelingen niet alleen over handel gaan.

Zo vinden er belangrijke gesprekken plaats over politie- en veiligheidssamenwerking. Het VK wilde dezelfde toegang tot gedeelde databases behouden als nu, maar de EU zegt dat dit niet wordt aangeboden aan niet-leden.

En als de handelsbesprekingen uit elkaar vallen, verwacht dan niet veel zinvolle overeenstemming over iets anders.

Basis deal?

Zal er in de korte tijd die resteert een basisdeal worden gedaan?

Het is zeker nog mogelijk, maar politici van beide kanten zullen snel concessies moeten doen op een aantal behoorlijk fundamentele kwesties.

En er zijn invloedrijke stemmen aan de Britse kant die de voorkeur geven aan een zuivere pauze zonder compromissen.

Deadlines voor het afronden van een deal zijn voorbij. Vergeet niet dat elke overeenkomst nog moet worden omgezet in een juridische tekst, vertaald in alle EU-talen en geratificeerd door de parlementen van beide kanten.

Dus de tijd dringt echt.

Verandering komt eraan

Zelfs met een deal zal de relatie van het VK met de EU heel anders zijn nadat het de interne markt van de EU en de douane-unie aan het eind van het jaar heeft verlaten.

Er komt veel meer bureaucratie voor bedrijven die over de grens handelen en er komt een einde aan het vrije verkeer van personen in beide richtingen. Ook voor de omvangrijke handel in diensten zou een akkoord weinig doen.

Als de besprekingen echter helemaal mislukken, hebben bedrijven aan beide kanten van het Kanaal maar een paar weken om zich voor te bereiden op zeer abrupte veranderingen in de manier waarop ze handelen, in een tijd waarin velen al moeite hebben om het hoofd boven water te houden tijdens de Covid- 19 pandemie.

De overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft mogelijk de kans vergroot dat er op het laatste moment een deal wordt gesloten. In tegenstelling tot Donald Trump is de verkozen president geen fan van Brexit en zou hij een diepere economische breuk tussen zijn Europese bondgenoten afkeuren.

Zal dat genoeg zijn om de balans te doen doorslaan? Zelfs in dit zeer late stadium zijn er geen garanties.

Welke claims wil je dat BBC Reality Check onderzoekt? Neem contact op

Lees meer over Reality Check

Volg ons op Twitter

.