Brexit: ‘Aanzienlijke verschillen blijven bestaan’ over handelsakkoord

Brexit: ‘Significante verschillen blijven bestaan’ over handelsdeal Gepubliceerde duur21 uur geleden Gerelateerde onderwerpen EU-VK post-Brexit handelsbespreking copyright afbeelding BBC Newsimage caption De heer Johnson gelooft dat er ‘een deal moet worden gesloten’

“Aanzienlijke verschillen” tussen het VK en de EU blijven bestaan, terwijl de onderhandelingen over een handelsovereenkomst na de Brexit worden voortgezet, zei premier Boris Johnson.

Na een oproep met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op zaterdag, zei de premier dat er vooruitgang was geboekt, maar dat er nog steeds problemen waren rond het “gelijke speelveld” en de visserij.

Beide partijen kwamen overeen dat de onderhandelingsteams maandag de besprekingen in Londen zouden hervatten.

Ze kwamen ook overeen om de komende dagen “in nauw contact” te blijven.

Een verklaring van Downing Street op zaterdag zei:

“Premier Boris Johnson sprak vandaag met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen voor een overzicht van de voortgang van de onderhandelingen tussen het VK en de EU.

“De premier stelde dat, hoewel er enige vooruitgang is geboekt in de recente discussies, er op een aantal gebieden aanzienlijke verschillen blijven bestaan, waaronder het zogenaamde level playing field en vis.”

“De premier en de president kwamen overeen dat hun onderhandelingsteams de besprekingen in Londen volgende week, te beginnen op maandag, zouden voortzetten om de inspanningen om tot een akkoord te komen, te verdubbelen.

“Ze kwamen overeen persoonlijk contact te houden over de onderhandelingen”, aldus de verklaring.

In navolging van de heer Johnson erkende mevrouw von der Leyen “er is enige vooruitgang geboekt, maar er blijven grote verschillen bestaan”. “Onze teams zullen volgende week hard blijven werken”, schreef ze op Twitter.

De premier heeft gezegd dat hij gelooft dat er “een deal moet worden gesloten” en “hoopt” heel erg tot een akkoord te komen, maar hij heeft volgehouden dat het land “zeer goed voorbereid” was om verder te gaan als de twee partijen niet in staat zouden zijn. om een ​​deal te sluiten.

Ondertussen heeft de nationale rekenkamer gewaarschuwd voor “aanzienlijke verstoring” wanneer de overgangsperiode van de Brexit afloopt.

‘Verschillen blijven bestaan’ na handelsbesprekingen Brexit Handelsbesprekingen zijn weer aan de gang – maar wat is er veranderd Brexit: wat is een gelijk speelveld?

Het VK verliet de EU op 31 januari en ging de overgangsperiode in – waarbij het veel EU-regels bleef volgen – terwijl er werd onderhandeld over een handelsovereenkomst.

Maar hoewel beide partijen zeiden dat er in oktober een deal moest worden gesloten, moeten ze nog tot een akkoord komen en zijn de besprekingen tussen de onderhandelingsteams geïntensiveerd.

De overgangsperiode loopt op 31 december af, wat betekent dat het VK met de EU zou handelen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie – wat betekent dat er tarieven worden opgelegd – als er geen deal is.

Critici zeggen dat dit schade kan toebrengen aan de Britse economie, maar de regering houdt vol dat het land zal gedijen met of zonder deal.

‘Goed voorbereid’

Eerder deze week waarschuwden zowel de belangrijkste handelsonderhandelaars van het VK als de EU voor “grote” en “ernstige verschillen” tussen de twee partijen.

Knelpunten zijn onder meer visrechten, concurrentieregels en hoe een deal wordt afgedwongen.

Toen hem vrijdag werd gevraagd of het VK in de komende 10 dagen een deal zou kunnen sluiten, zei de heer Johnson: “Ik hoop van harte dat we dat zullen doen, maar dat hangt natuurlijk af van onze vrienden en partners aan de overkant van het Kanaal.

“Ik denk dat er een deal moet worden gesloten, als ze het willen doen.

“Zo niet, dan is het land natuurlijk heel goed voorbereid. Zoals ik al eerder zei, kunnen we het op Australische voorwaarden heel goed doen. [without a deal], als dat is waar we voor moeten gaan. “

Thomas Byrne, de Ierse minister van Europese Zaken, zei dat de besprekingen tot nu toe tussen de EU en de onderhandelaars van het VK, Michel Barnier en David Frost, “moeilijk” waren en dat er nog “grote problemen” waren.

Hij vertelde het Today-programma van BBC Radio 4: “Ik verwacht persoonlijk niet dat ik vandaag grote vooruitgang zou boeken, maar tegelijkertijd vind ik het heel goed dat ze praten – ik denk dat dat echt positief is. Maar ik weet het niet zeker dat we op dit punt een moment zouden verwachten. ”

Hebben de Amerikaanse verkiezingen de Brexit-onderhandelingen vertraagd?

De heer Byrne werd ook gevraagd of er een “nieuwe dynamiek” zou kunnen ontstaan ​​in de besprekingen tussen het VK en de EU als Joe Biden tot president van de VS zou worden gekozen, waarbij hij zei dat het “zeker mogelijk” was.

De heer Biden, die Ierse roots heeft, zei in september dat hij niet zou toestaan ​​dat de vrede in Noord-Ierland een “slachtoffer van de Brexit” zou worden als hij tot president werd gekozen.

De heer Byrne zei: “Hij was heel duidelijk in zijn suggestie en verklaring van 16 september dat elke handelsovereenkomst tussen de VS en het VK afhankelijk moet zijn van respect voor het Goede Vrijdag-akkoord en het voorkomen van de terugkeer van de harde grens.”

comments Bekijk reacties .