Boohoo, H&M en Nike ontkennen aantijgingen van Oeigoerse dwangarbeid

Boohoo, H&M en Nike ontkennen Oeigoerse beschuldigingen van dwangarbeid Gepubliceerde duur7 minuten geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionBoohoo heeft ontkend dat het materiaal afkomstig is van leveranciers die dwangarbeid gebruiken

Modemerken zoals Boohoo, H&M en Nike hebben ontkend producten te gebruiken die zijn gemaakt met de dwangarbeid van Oeigoerse moslims in China.

De merken, waaronder The North Face, spraken met parlementsleden die een onderzoek voerden.

De zakencommissie van het Lagerhuis vroeg zich af of Boohoo aan de top van zijn toeleveringsketen zat.

Eerder dit jaar onderzocht de winkelier meldingen van uitbuiting en onveilige omstandigheden bij leveranciers in het VK.

Er zijn een aantal rapporten die beweren dat duizenden moslims uit de Chinese Oeigoerse minderheidsgroep onder dwangomstandigheden werken in fabrieken die enkele van ’s werelds grootste merken leveren.

China Oeigoeren ‘verhuisden naar dwangarbeid in de fabriek’ voor buitenlandse merken

Andrew Reaney, groepsdirecteur verantwoorde inkoop bij Boohoo, vertelde parlementsleden van de Business, Energy and Industry Strategy (Beis) commissie dat hij “geschokt” was door de rapporten.

“We waren behoorlijk geschokt door de onthullingen rond de Oeigoeren en wat er gebeurt in de provincie Xinjiang.

“We hebben al onze leveranciers in de toeleveringsketen aangeschreven om te bevestigen dat we geen fabricage- of stoffenverbindingen hebben met die specifieke regio.

“Dat is gebeurd en al onze leveranciers hebben bevestigd dat ze geen fabricage- of stofbanden hebben met die regio.”

De heer Reaney zei dat de online retailer “niet willens en wetens garens of stoffen” uit de regio haalt, aangezien parlementsleden de controleprocessen bij het bedrijf in twijfel trokken naar aanleiding van de ruzie over de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen in het VK.

Vorige maand publiceerde het bedrijf zijn volledige rapport van Alison Levitt QC, waarin “veel tekortkomingen” werden geïdentificeerd, maar het bevrijdde van beschuldigingen van het opzettelijk toestaan ​​van slechte omstandigheden en lage lonen voor kledingarbeiders.

“Het is een kwestie van spijt van de organisatie dat we duidelijk niet zo snel zijn gegaan als we konden hebben”, aldus de heer Reaney.

Afbeelding copyright Reuters afbeelding bijschrift Werknemers lopen langs de omheining van wat officieel bekend staat als een opleidingscentrum voor beroepsvaardigheden in Dabancheng in Xinjiang in september 2018

In februari publiceerde het Australian Strategic Policy Institute een rapport waarin stond dat de volgende fase in de heropvoeding van Oeigoeren door China was dat ze gedwongen werden om in fabrieken te werken.

China heeft al ongeveer een miljoen Oeigoeren in interneringskampen vastgehouden, hen gestraft en geïndoctrineerd.

Ambtenaren zeiden dat de kampen bedoeld zijn om extremisme tegen te gaan.

Tussen 2017 en 2019 schat de ASPI-denktank dat meer dan 80.000 Oeigoeren uit de verre westelijke autonome regio Xinjiang zijn overgebracht om in fabrieken in heel China te werken. Het zei dat sommigen rechtstreeks vanuit detentiekampen waren gestuurd.

ASPI zei dat de Oeigoeren werden bewogen door arbeidsoverdrachtsregelingen die opereren onder een beleid van de centrale overheid dat bekend staat als Xinjiang Aid.

Volgens het rapport beweerden de fabrieken deel uit te maken van de toeleveringsketen van 83 bekende wereldwijde merken, waaronder Nike, Apple en Dell.

John Sudworth van de BBC ontmoet Oeigoerse ouders in Turkije die zeggen dat hun kinderen worden vermist in China

David Savman, hoofd van de toeleveringsketen bij H&M, zei dat de in Zweden gevestigde retailgroep samenwerkte met accreditatiegroepen voor zijn toeleveringsketen die na de beschuldigingen niet langer katoen uit de regio gebruiken.

“Toen deze ernstige beschuldigingen naar voren kwamen, hebben we een onderzoek ingesteld naar al onze leveranciers”, zei hij tegen parlementsleden.

“We hebben geen enkel bewijs gevonden van enige schending van onze duurzaamheidsverplichtingen, waarbij we zeer duidelijke richtlijnen hebben voor hoe onze ethische processen moeten verlopen.”

Later tijdens de commissievergadering zei Jaycee Pribulsky, vice-president van de wereldwijde inkoop en productie van schoenen bij Nike, dat de Amerikaanse groep “diep bezorgd” was over de situatie in de Chinese regio.

Ze zei tegen parlementsleden: “Nike koopt geen ruwe katoen in. En met betrekking tot Xinjiang heeft Nike met zijn leveranciers bevestigd dat er geen gesponnen garens of textiel in onze producten in het gebied worden vervaardigd.”

.