Bestedingsoverzicht: Sunak belooft van banen ‘nummer één prioriteit’ te maken

Bestedingsoverzicht: Sunak belooft banen ‘nummer één prioriteit’ te makenPublicatieduur10 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieaandelenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver het delenAuteursrecht van afbeeldingHM Treasury

Bondskanselier Rishi Sunak belooft een pakket van £ 4,6 miljard om honderdduizenden werklozen weer aan het werk te helpen terwijl hij zich voorbereidt op de onthulling van zijn bestedingsoverzicht.

Hij zei in een aankondiging voorafgaand aan de herziening van woensdag dat het £ 2,9 miljard zou omvatten voor een nieuw herstart-banenplan en £ 1,4 miljard om het Jobcentre Plus-agentschap uit te breiden.

De heer Sunak zei dat zijn “eerste prioriteit het beschermen van banen en bestaansmiddelen is”.

De evaluatie zal de uitgaven schetsen voor zaken als wegen, politie en NHS.

Maar het komt tegen de achtergrond van een economie die wordt getroffen door de pandemie van het coronavirus en een enorm banenverlies.

Eerder deze maand lieten officiële cijfers zien dat het werkloosheidspercentage in het VK in de drie maanden tot september is gestegen van 4,5% naar 4,8%. Het aantal werklozen tussen de 16 en 24 jaar nam sterk toe.

Op grond van de doorstartregeling krijgen mensen die langer dan 12 maanden geen werk hebben regelmatig intensieve begeleiding op maat.

De plannen van Rishi Sunak: vier dingen om op te letten Waarom kan het me schelen wat Rishi Sunak zegt? Zeven manieren waarop de jongen zijn geraakt door Covid

De heer Sunak zal woensdag ook bevestigen in zijn Commons-verklaring meer financiering voor de volgende fase van zijn Plan for Jobs – inclusief £ 1,6 miljard voor het Kickstart-stageprogramma, dat volgens het ministerie van Financiën tot 250.000 door de staat gesubsidieerde banen voor jongeren zal creëren. .

De regeling, die voor het eerst in augustus van start ging en werkgevers 2.000 pond biedt voor elke nieuwe werknemer die ze aannemen, wordt verlengd tot eind maart.

copyright afbeelding Getty Images

Er komt ook een vaardighedenpakket van £ 375 miljoen, inclusief £ 138 miljoen aan nieuwe financiering om de levenslange vaardigheidsgarantie van premier Boris Johnson te realiseren.

De heer Sunak zei dinsdag: “Deze uitgavenevaluatie zal ervoor zorgen dat honderdduizenden banen worden ondersteund en beschermd in de acute fase van deze crisis en daarna, met een miljardenpakket aan investeringen om ervoor te zorgen dat niemand zonder hoop of kansen blijft.”

Het pakket heeft de steun gekregen van het bedrijfsleven en de industrie. Matthew Fell, beleidsdirecteur bij de werkgeversgroep van het CBI, zei dat de kanselier gelijk had om zich te concentreren op het creëren van banen.

“Covid-19 heeft veel kansen op werk weggevaagd, met name voor jonge mensen”, zei hij. “De littekens van langdurige werkloosheid zijn maar al te reëel, dus hoe eerder meer mensen weer aan het werk kunnen, hoe beter.”

‘Fragmentarisch record’

Claire Walker, mede-uitvoerend directeur van de Britse Kamers van Koophandel, zei dat omscholing en omscholing essentieel zijn om mensen weer aan het werk te krijgen.

“Investeringen in Kickstart, waarin Chambers een leidende rol spelen, en de lancering van het Restart-plan, zullen cruciaal zijn om het herstel te ondersteunen”, zei ze.

Econoom Nye Cominetti van de Resolution Foundation zei echter dat de regering lessen moet trekken uit eerdere regelingen die niet aan de verwachtingen voldeden.

“De kanselier heeft gelijk als hij hulp biedt aan mensen die voor langere tijd werkloos zijn, aangezien zij vaak het meest worstelen in periodes van hoge werkloosheid.

“De herstartregeling is een grote stap vooruit op het gebied van werkondersteuning. De £ 2,9 miljard die voor de komende drie jaar wordt uitgetrokken, is hoger dan de uitgaven voor het werkprogramma gedurende vijf jaar na de financiële crisis.

“Maar om de nieuwe aanpak effectief te laten zijn, moeten ministers lessen trekken uit de fragmentarische staat van dienst van die regeling, met name de behoefte aan intensievere steun voor moeilijk te helpen groepen, die maar al te vaak aan de kant stonden.”

.