Als de overheidsuitgaven £ 100 waren, hoe zouden deze dan worden verdeeld?

Als de overheidsuitgaven £ 100 waren, hoe zouden deze dan worden verdeeld?

Door Dharshini David
Zakelijke correspondent

Gepubliceerdduur28 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie delenSharenocloseShare pagelinkKopieer linkOver het delenAuteursrecht beeldmateriaalGetty Images

Samen met de sleutels van Downing Street nr. 11 krijgt de kanselier de taak om elk jaar honderden miljarden ponden aan belastinggeld uit te delen.

In feite zullen de overheidsuitgaven dit jaar voor het eerst meer dan £ 1 biljoen bedragen. Maar waar gaat het eigenlijk heen?

1. Hoe geeft Rishi Sunak ons ​​geld uit?

Zoals de meesten van ons heeft de kanselier prioriteiten, benodigdheden, een verlanglijst – en onvoorziene rekeningen

Voor elke £ 100 die de centrale overheid volgend jaar uitgeeft, gaat het grootste deel – meer dan £ 20 – naar sociale uitkeringen zoals pensioenen en universele kredieten. Dat wordt grotendeels bepaald door factoren als vergrijzing of werkloosheid. Deze fluctueren en zijn dus moeilijk te controleren door de overheid.

Het op een na grootste deel – £ 17,50 – gaat naar gezondheid. Onderwijs is goed voor nog eens £ 7, terwijl defensie £ 4,50 dekt.

We hebben veel gehoord over hoe de overheid geld moet lenen om de uitgavenrekening dit jaar te financieren. Maar omdat een deel van die schuld is opgepakt door de Bank of England, en de rentetarieven zo laag zijn, is dat deel goed voor slechts £ 2 van elke £ 100 – het laagste in decennia.

Ook die interesse is moeilijk te voorspellen. En met de uitgaven voor enkele grote afdelingen, zoals gezondheid en defensie, onthulde de aankondiging van de bondskanselier alleen plannen voor ongeveer £ 35 van elke £ 100 die de regering het komende jaar zal uitgeven.

Buitenlandse hulp heeft de krantenkoppen gehaald, maar is goed voor slechts 70 pence; de nu aangekondigde bezuinigingen verminderen dat tot 50 pence.

2. Is de bezuiniging voorbij?

Of het nu gaat om het repareren van kuilen of extra geld voor de strijdkrachten, overheidsdiensten moeten hun zaak bepleiten bij de kanselier. En er zijn altijd winnaars en verliezers.

In de afgelopen jaren heeft de regering beweerd dat de bezuinigingen voorbij zijn, de uitgaventap is heropend en elke afdeling meer geld heeft gekregen.

Maar in de afgelopen tien jaar zijn de kosten van levensonderhoud gestegen en is de bevolking gegroeid. Dus geld moet verder reiken. En dat geld is opgesplitst in dagelijkse uitgaven – van salarissen tot operaties – en investeringen in wegen, of kapitaalinvesteringen.

Stop die investeringsuitgaven, en houd rekening met inflatie en de groeiende bevolking, en hoewel de gezondheidszorg de komende jaren beter af zal zijn, zal defensie dat eigenlijk niet zijn. Met andere woorden, het is meer een uitdaging om de dagelijkse openbare diensten te behouden

3. Hoe zit het met de beloning in de publieke sector?

Een op elke £ 4 die de overheid uitgeeft, gaat naar het betalen van onze 5,5 miljoen werknemers in de publieke sector.

Frontliniepersoneel, van verpleegsters tot politieagenten, kregen in de zomer een inflatoire loonsverhoging in de strijd tegen het virus.

Maar ze werden ook gewaarschuwd niet meer te verwachten. Nu zullen 1,3 miljoen mensen hun loonsverhoging een jaar “onderbreken”, waardoor de kanselier een miljard of twee bespaart.

Zijn argument is dat het niet eerlijk is om massale stijgingen te geven als zoveel werknemers uit de privésector hun inkomen hebben zien krimpen of zijn ontslagen – en zij zijn het die een deel van de publieke sector betalen.

Vrijgesteld van de bevriezing zijn de 31% die in de gezondheidszorg werken – en iedereen met een salaris van minder dan £ 24.000.

Ook vrijgesteld zijn degenen die in dienst zijn van de lokale overheid en de gedecentraliseerde administraties, wiens salaris daar wordt bepaald. Maar de werkgevers van die twee groepen zouden kunnen besluiten zelf trottoirbanden op te leggen.

4. Hoeveel kost de oorlog tegen Covid?

De beteugeling van de lonen in de publieke sector kan aanvoelen alsof Rishi Sunak Scrooge speelt.

Maar de kosten van het bestrijden van de verspreiding van het coronavirus en het beperken van de economische gevolgen zijn enorm gestegen. Het heeft nu £ 280 miljard bereikt voor dit jaar – goed voor ongeveer £ 25 van elke £ 100 die de regering uitgeeft.

Veel daarvan is gegaan naar gezondheid en andere diensten. Ongeveer £ 40 miljard is getest en opgespoord, PBM’s en vaccins geïmplementeerd – het equivalent van meer dan £ 1.500 per huishouden. Er worden al vragen gesteld of die bedragen verstandig of effectief zijn besteed.

En dan is er de steun aan de economie. De rekening voor verlof zal naar verwachting bijna het dubbele bedragen, namelijk £ 70 miljard, en nog eens £ 20 miljard zal de zelfstandigen helpen.

De meeste van dergelijke regelingen zullen in maart eindigen. Maar de gezondheidsreactie zal dat niet doen – de heer Sunak verwacht dat hij daar volgend boekjaar nog eens £ 55 miljard, meer dan 5% van de bestedingspot, aan zal moeten besteden.

5. Hoe betalen we dit allemaal?

In normale jaren dekt de overheid het overgrote deel van haar uitgaven via de belasting die ze inneemt – van inkomstenbelasting tot btw tot vliegtuigpassagiersrechten – ongeveer £ 94 van elke 100 vorig jaar.

Maar dit jaar hebben die inkomstenbronnen geleden – net zoals de uitgaven enorm zijn gestegen. Voor het eerst bedragen de overheidsuitgaven meer dan £ 1 biljoen.

Dit jaar financiert de regering slechts ongeveer twee derde van de uitgaven via belastingen. Dat is gelijk aan het grootste tekort sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op dit moment kan de overheid goedkoop lenen om de kloof te dichten. Maar niet voor altijd. Rishi Sunak heeft al aangegeven dat hij de belastingen wil verhogen – nog niet (want het is meer dan de economie zou kunnen verdragen) maar in de komende jaren.

De kanselier mag dan nog steeds geld uitdelen, maar de terugverdientijd komt eraan.

.