Airbnb plant ondanks pandemie een openbare aandelenverkoop

Airbnb plant openbare aandelenverkoop ondanks pandemiePublicatieduur14 minuten geledenbeeld copyrightReuters

Onderdakwebsite Airbnb heeft in de VS papieren ingediend om een ​​beursgenoteerd bedrijf te worden in wat een van de meest verwachte lanceringen van het jaar is.

Sinds de oprichting als thuisdelingssite in 2008, is het technologiebedrijf in San Francisco uitgegroeid tot een wereldwijde moloch.

De opkomst ervan heeft traditionele hotelrivalen en steden uitgedaagd die te maken hebben met een toestroom van toeristen naar nieuwe gebieden.

En hoewel de pandemie de toch al verlieslatende activiteiten van het bedrijf schaadde, zei Airbnb dat zijn model veerkrachtig blijft.

Het bedrijf hoopt naar verluidt ongeveer $ 3 miljard (£ 2,27 miljard) op te halen door aandelen in de notering te verkopen, wat het bedrijf zou kunnen waarderen op meer dan $ 30 miljard.

IPO-notering

“Wij zijn van mening dat de scheidslijnen tussen reizen en wonen vervagen, en de wereldwijde pandemie heeft de mogelijkheid om overal te leven versneld”, zei het bedrijf in de aanvraag van zijn beursgang (IPO) door de Securities and Exchange Commission. “Ons platform heeft bewezen aanpasbaar te zijn voor deze nieuwe manieren van reizen.”

Meer dan 4 miljoen hosts vermelden eigendommen op het platform, waarvan 86% zich buiten de VS bevindt. Vorig jaar bleven ongeveer 54 miljoen gereserveerde mensen via het bedrijf, dat een korting op elke boeking neemt.

Maar reizen werden zwaar getroffen door de pandemie, wat het bedrijf ertoe bracht het personeelsbestand met 25% te verminderen en $ 2 miljard aan noodleningen van investeerders op te halen om de crisis te doorstaan.

Het bedrijf zei dat de boekingen sindsdien enigszins zijn hersteld, omdat mensen probeerden te ontsnappen aan afgesloten steden met langetermijnverhuur. Maar ze blijven de afgelopen maanden ongeveer 20% lager dan vorig jaar.

In 2019 boekte het bedrijf een verlies van meer dan $ 674 miljoen – een cijfer dat het in de eerste negen maanden van dit jaar al heeft overtroffen.

Het bedrijf, dat vorig jaar een omzet van 4,8 miljard dollar opleverde, waarschuwde potentiële investeerders ook dat de omzetgroei was vertraagd, een trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten.

Tussen 2018 en 2019 groeide de omzet van het bedrijf met meer dan 30%. Maar het daalde in de eerste negen maanden van 2020 met meer dan 30% jaar-op-jaar, van $ 3,7 miljard een jaar eerder tot $ 2,5 miljard.

Los daarvan stegen de aandelen van elektrische autofabrikant Tesla maandag met 9% in de uitgebreide handel nadat S&P Dow Jones Indices zei dat het bedrijf zou toetreden tot de S&P 500-index. Het zal op 21 december toetreden.