Waitrose en Co-op verlagen prijzen voor ‘moeilijke tijden’

Waitrose en Co-op verlaagden prijzen voor ‘moeilijke tijden’ Gepubliceerdduur16 minuten geledenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightGetty Images

Waitrose en Co-op hebben beide aangekondigd dat ze de voedselprijzen verlagen in de aanloop naar Kerstmis als erkenning voor de moeilijke economische tijden.

De coronaviruscrisis blijft veel delen van de Britse economie hard treffen, met stijgende werkloosheid.

Bedrijven zullen naar verwachting meer banen schrappen nadat de verlofregeling van de overheid op 31 oktober afloopt.

De supermarktprijzen stegen na lockdown, maar zijn nu slechts 0,5% hoger dan aan het begin van het jaar, aldus analisten.

De blokkering van het coronavirus in maart bracht de economie in een recessie en veroorzaakte paniekaankopen in veel grote voedingswinkels, die gedwongen werden het aantal artikelen dat mensen konden kopen te beperken.

Volgens een analyse van het Institute for Fiscal Studies (IFS) hebben supermarkten destijds veel speciale aanbiedingen geschrapt, terwijl de prijzen in de eerste maand van lockdown landelijk 2,5% stegen in de eerste maand van lockdown.

Werkloosheidspercentage: hoeveel mensen hebben geen werk?

Toen de paniekaankopen echter afnamen, daalden die prijzen weer.

In de aanloop naar Kerstmis en daarna worden veel mensen in het VK geconfronteerd met moeilijke economische tijden, zei Waitrose, die de prijzen verlaagt voor 200 van zijn meest populaire eigenmerkproducten.

James Bailey, uitvoerend directeur bij Waitrose, zei: “Dit jaar was ongelooflijk uitdagend voor consumenten en we weten dat het voor velen moeilijk is, dus verlagen we de prijzen om onze klanten een grote waarde te bieden voor de artikelen die ze het meest kopen.

“Ondanks dat we lagere prijzen aanbieden, behouden we de kwaliteit, het hoge welzijn en de ethische inkoop waar we bekend om staan, zodat het winkelend publiek minder kan uitgeven zonder concessies te doen aan wat ze waarderen.”

Evenzo investeert Co-op £ 50 miljoen om de prijzen van 300 merkproducten en eigen merkproducten te verlagen en lanceert het een voordelige reeks.

Jo Whitfield, CEO van Co-op Food, zei: “Waarde staat bij het winkelend publiek voorop en het aanbieden van goede, eerlijke prijzen en eerlijke producten is belangrijk om klanten te helpen hun budgetten in evenwicht te brengen.”

Een woordvoerder van Co-op voegde toe: “De economische onzekerheid betekent dat klanten op zoek zijn naar waarde voor essentiële dagelijkse producten.

“Prijs is een belangrijke motor geworden voor waardebewuste consumenten, vooral met toenemende onzekerheid gezien de economische impact van de pandemie en naarmate werknemers in de aanloop naar Kerstmis van verlof naar het nieuwe banenondersteuningsprogramma gaan.”

De prijsverlagingen volgen op vergelijkbare bewegingen van de belangrijkste Britse supermarkten Tesco, Asda, Sainsbury’s en Morrisons.

.