Waarom Covid barrières voor vrouwen in de auto-industrie zou kunnen wegnemen

“Toen ik naar de universiteit ging, waren we drie meisjes op de 120 studenten werktuigbouwkunde”, zegt dr. Astrid Fontaine.

“Wie heb je in een bedrijf dat door techniek wordt gedreven? Het zijn mensen die wetenschap, technologie, wiskunde, techniek hebben gestudeerd – en dit waren in het verleden vakken die vooral jongens bestudeerden.”

Dr. Fontaine is bestuurslid bij Bentley, de Britse luxe autofabrikant van Volkswagen. Ze probeert me uit te leggen waarom senior vrouwelijke leidinggevenden zoals zij nog steeds een relatieve zeldzaamheid zijn in de auto-industrie, ook al maken vrouwen een steeds groter deel van de markt uit – en alleen al in het VK bezitten ze ongeveer 35% van de auto’s in de auto-industrie. weg.

Ze zet ook uiteen waarom ze denkt dat de crisis in de industrie die is aangewakkerd door de Covid-19-pandemie een katalysator kan blijken te zijn voor het creëren van een meer divers personeelsbestand.

Covid-impact

Tijdens haar 25-jarige carrière heeft dr. Fontaine tijd doorgebracht bij Daimler en Porsche, evenals in de academische wereld in China en de Verenigde Staten. Het executive benoemingsbureau Inclusive Boards rangschikt haar als een van de 100 meest invloedrijke vrouwen in de technische sector.

Nu bij Bentley, als bestuurslid verantwoordelijk voor “Mensen, Digitalisering en IT”, houdt ze toezicht op pogingen om een ​​meer inclusief personeelsbestand op te bouwen. Vorig jaar waren er tekenen van vooruitgang: het bedrijf nam 93 stagiaires aan, van wie 31 vrouwen – een record voor het bedrijf. Maar dat was voordat de pandemie toesloeg.

Net als andere autofabrikanten werd Bentley zwaar getroffen door de sluiting, waardoor het zijn fabriek in Crewe zeven weken moest sluiten en personeel naar huis moest sturen. Later kwam het met plannen om 1.000 werknemers te ontslaan, of ongeveer een kwart van het personeelsbestand.

Toch dringt dr. Fontaine erop aan dat de bezuinigingen – die grote aantallen vrijwillige ontslagen met zich meebrengen – de inspanningen op lange termijn om de diversiteit te verbeteren, niet echt zullen belemmeren. Ze denkt zelfs dat de veranderingen in werkpatronen die bedrijven door de crisis worden opgedrongen, aanzienlijke voordelen kunnen opleveren.

“Ik denk dat wat we hier zien een verandering in generaties is. Ik denk dat het nu eerder een kans is om vooruit te kijken”, zegt ze.

“Deze mogelijkheid om op afstand te werken, samen te werken op digitale platforms – het verwijdert alle soorten barrières met betrekking tot waar u zich bevindt; het verwijdert de barrières die ontstaan ​​wanneer u bijvoorbeeld voor kinderen of uw gezin moet zorgen.

“Je kunt vanuit huis werken, terwijl je dat ook doet, zodat je multitasking-mogelijkheden en flexibiliteit vertienvoudigd worden. En ik denk dat daarom de omgeving zo veel diverser zal zijn!”

“Het talent dat vrouwen inbrengen … in het verleden waren ze misschien niet bereid om het naar voren te brengen omdat ze te veel andere dingen hadden om voor te zorgen.”

Dit alles komt op een moment dat, volgens dr. Fontaine, de branche als geheel al aan het veranderen is op een manier die een breder personeelsbestand zal aanspreken.

“In het verleden werd het vooral aangedreven door werktuigbouwkunde en design”, legt ze uit.

“Maar nu is de industrie volledig bezig met het onderwerp elektrificatie en digitalisering.

“Je hebt dus systeemontwikkelaars nodig, vaardigheden op het gebied van sociale media… en in deze wereld van nieuwe vaardigheden die we zoeken, vinden we een veel bredere pool van vrouwelijke kandidaten.”

Bias-bewustzijn

Gezien de uitdagingen waarmee andere oudere vrouwen in door mannen gedomineerde industrieën worden geconfronteerd, is het misschien verrassend dat dr. Fontaine, wanneer ze naar haar eigen carrière wordt gevraagd, weinig klachten heeft over obstakels die haar in de weg staan.

“Misschien had ik gewoon geluk”, zegt ze.

“Ik ontdekte het tegenovergestelde: er waren mensen die me hielpen, die mentor waren, die advies gaven, die eerlijke feedback gaven. Ik merkte dat mensen me steunden.”

Maar ze is het ermee eens dat er een mentaliteit in de branche is die moet veranderen.

“We moeten bewustwording creëren over onbewuste vooroordelen – waar mensen, waarschijnlijk onbewust, de neiging hebben om zich te groeperen onder mensen die op elkaar lijken”, zegt ze.

“Ik denk echter dat we allemaal tijdens deze crisis hebben gezien dat het voordeel komt van het samen zijn met mensen die anders zijn dan jij, om verschillende meningen aan tafel te brengen en naar hen te luisteren.

“Dus dat is een van de belangrijkste stappen die we proberen aan te moedigen: een diversiteit aan mensen creëren, in plaats van dat iedereen hetzelfde is.”

.