Vredesovereenkomst tussen Israël en de VAE ‘groot’ voor handel in het Midden-Oosten

Vredesovereenkomst tussen Israël en de VAE ‘groot’ voor handel in het Midden-Oosten

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerdduur17 minuten geleden

De vredesakkoorden van Israël met de VAE en Bahrein zullen “groot worden” voor het bedrijfsleven en de handel in de regio, heeft een van de meest invloedrijke zakenlieden in het Midden-Oosten verteld aan de BBC.

Sultan Ahmed bin Sulayem, de voorzitter en CEO van het in Dubai gevestigde DP World, zegt dat ze belemmeringen zullen wegnemen voor zakelijke banden die voorheen “niet toegestaan” waren, door handelsroutes te verkorten en het gemakkelijker te maken om met Europa om te gaan.

Israëlische schattingen suggereren dat de handel met de VAE uiteindelijk $ 4 miljard per jaar zou kunnen bedragen, wat 15.000 banen zou opleveren.

De heer bin Sulayem is het ermee eens dat het wederzijds voordelig zou zijn: “We hebben iets van Israël nodig, zij hebben iets van ons nodig”.

Veel exporten zijn waarschijnlijk gebaseerd op technologie, waaronder cyberveiligheid, evenals de nieuwste innovaties op het gebied van geneeskunde en landbouw.

Afbeelding copyright Getty Images Bijschrift afbeelding De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE Abdullah bin Zayed Al Nahyan en de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein Abdullatif bin Rashid Al Zayani met president Donald Trump tijdens de ondertekeningsceremonie in het Witte Huis

De handel zal waarschijnlijk ook groeien en meer fysieke goederen omvatten, waarbij veel Aziatische export via Dubai stroomt.

Deze week werd de MSC Paris een van de eerste vrachtschepen die de reis tussen de twee landen maakte, en het Israëlische parlement keurde het verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten formeel goed.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de verzending van elektronica, schoonmaakbenodigdheden, ijzer en brandblusapparatuur het “begin van iets groots”.

DP World is ’s werelds grootste havenexploitant en werkt samen met de Israëlische DoverTower om zijn aanwezigheid in het land uit te breiden. Israël wil de havenfaciliteiten in Ashdod en Haifa upgraden die cruciaal zijn voor zijn economie.

Het is deze ambitie om zijn aanwezigheid te verbreden die volgens de heer bin Sulayem zijn bedrijf heeft geholpen beter te presteren dan de rest van de vrachtindustrie tijdens de Covid-19-pandemie.

afbeelding copyright Reuters afbeelding bijschrift De MSC Parijs werd een van de eerste vrachtschepen die een reis maakte tussen de VAE en Israël

Vóór de pandemie behandelde DP World 10% van alle zeecontainers die worden gebruikt om alles van elektronica tot kleding en auto-onderdelen over de hele wereld te vervoeren. Het aantal van die containers zal dit jaar dalen, waarbij het IMF voorspelt dat de wereldeconomie 4,4% zal krimpen.

“Het is voor iedereen erg moeilijk geweest”, zegt meneer bin Sulayem.

“Alle rederijen, havenbedrijven en logistieke operatoren waren geschokt door de lockdown en veel van de procedures die zij deden [now] moeten doen.”

In de eerste zes maanden van 2020 behandelde DP World 33,9 miljoen TEU (twintig voet equivalente eenheden). Dat is een daling van 3,9% in het aantal zeecontainers in vergelijking met dezelfde tijd in 2019, met de grootste daling in Amerika en Australië.

Maar dat is beter dan de wereldwijde daling van 5,6% die wordt geschat door het maritieme onderzoeksbureau Drewry.

“De handel is behoorlijk veerkrachtig geweest”, zegt Simon Heaney, de containeronderzoeksexpert van het bedrijf, die zegt dat het opheffen van de beperkingen betekent dat de wereldhandel voor het hele jaar waarschijnlijk maar met 3,3% zal dalen – met Noord-Amerika en Europa voorop. herstel.

copyright afbeelding Getty Images bijschrift afbeelding Containers in de Jebel Ali-haven in Dubai, die wordt beheerd door DP World

De heer bin Sulayem zegt dat de relatief sterke prestatie van zijn bedrijf komt doordat “we locaties over de hele wereld hebben, zodat we niet op één plek worden beïnvloed”.

Hij legt uit: “We worden niet alleen beïnvloed door een deel van de wereld, we zijn eigenlijk bijna gelijkmatig over de wereld verspreid tussen het Verre Oosten en Europa tot Latijns-Amerika, Australië en Afrika. We denken dat we tegen het einde van het jaar ‘ Ik zal worden beïnvloed door minder dan 6%. “

De pandemie heeft de uitrol van nieuwe technologie in het hele bedrijf versneld, wat volgens hem heeft geleid tot meer automatisering en “betere productiviteit”.

Een andere grote taak voor de havengigant was om Covid-19-uitbraken te stoppen bij zijn 127 operaties over de hele wereld. Er zijn verschillende uitbraken geweest op vrachtschepen en de heer bin Sulayem zegt dat het een echte uitdaging is voor de industrie.

De meeste landen hebben strikte beperkingen opgelegd aan het wisselen van bemanning, waardoor het voor degenen die op vrachtschepen werken moeilijk is om aan land te komen en contact te hebben met havenpersoneel.

Fysieke afstand en een strikt reinigingsregime vormen de kern van de activiteiten van DP World, zegt de heer bin Sulayem: “We scheiden in feite. We mogen er niet mee mengen, we maken schoon, we desinfecteren alles wat we aanraken.”

DP World, zegt hij, is zorgvuldig om zich “echt” te houden aan de regels in elk van de landen waarin het actief is en dat de prioriteit ligt bij het beschermen van zijn meer dan 56.000 arbeiders.

Je kunt het volledige interview van Sultan Ahmed bin Sulayem bekijken over Talking Business with Aaron Heslehurst, op BBC World News op zaterdag 2330 GMT, zondag 1630 GMT, maandag 0630 GMT en 1330 GMT, dinsdag 0530 GMT en 1130 GMT

Verwante onderwerpen Verenigde Arabische Emiraten Verzendindustrie Wereldwijde economie Israël Dubai Meer over dit verhaal

Vijf redenen waarom de vrede van Israël de kwestie VAE en Bahrein behandelt

Gepubliceerd14 september

Met de deal met de VAE opent Israël een voorlopig nieuw hoofdstuk met Golfarabieren

Gepubliceerd 17 augustus.