Verlof: ‘In het ongewisse’ of ‘een lang tuinfeest’?

Verlof: ‘In het ongewisse’ of ‘een lang tuinfeest’?

Door Lucy Hooker
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd duur8 minuten geleden afbeelding copyright MCGIVERN PHOTOGRAPHY afbeelding onderschrift Flora Blaythwayt ontdekte dat ze tijdens het verlof haar hobby in een nieuwe onderneming kon veranderen

Toen grote delen van de economie in maart plotseling in de mottenballen lagen, stapte de regering in met een regeling om 80% van het loon uit te betalen van mensen die niet meer konden werken. Op het hoogtepunt had bijna een derde van de Britse beroepsbevolking verlof.

Terwijl het voor een paar gelukkigen aanvoelde als een onverwachte vakantie, waren anderen in het ongewisse, beroofd van een gevoel van doel en erbij horen. Sommigen hadden een baan om naar terug te gaan. Sommigen niet.

Afbeelding copyright FLORA BLAYTHWAY Bijschrift afbeelding Flora zegt dat haar creatieve sappen vloeiden tijdens lockdown ‘Ik voelde me stuurloos’

Toen de werkgever van Flora Blaythwayt, een leverancier van specerijen aan restaurants en hotels, haar vertelde dat ze verlof kreeg, moest ze weggaan en opzoeken wat het woord betekende.

“Ik dacht: is dit het, is dit de karbonade?” ze zegt.

Door het grootste deel van haar salaris uit te betalen, werd het zeker gemakkelijker. Maar ze was net uit een relatie gekomen en woonde op zichzelf in Londen.

“Ik voelde me vreselijk, in het ongewisse, verloren en alleen. Ik voelde me stuurloos”, zegt ze.

afbeelding copyright MCGIVERN PHOTOGRAPHY afbeelding onderschrift Flora’s kaarten bevatten plastic afval gevonden op de oevers van de Theems.

Ze had iets nodig om zich op te concentreren, dus ging ze langs de oevers van de Theems het strand schoonmaken en stukjes plastic en ander afval oprapen. Toen ging ze naar huis en veranderde ze van oud speelgoed, snoeppapiertjes en flessendoppen in wenskaarten.

“Ik leidde mezelf af, krabbelde wat rond en kreeg de creatieve sappen op gang.”

Ze gaf de kaarten aan vrienden en verkocht ze op de e-commercesite Etsy. Toen begonnen grotere retailers interesse te tonen. Wat begon als een gezonde activiteit om haar door lockdown te helpen, begon te lijken op een kans om haar eigen duurzame bedrijf te starten.

Welke impact heeft de verlofregeling? Verlenging: ‘We hebben 80% nodig’ Verloren luchtvaartmedewerkers proberen zaken te doen

Washed Up Cards biedt nog verre van financiële zekerheid, maar Flora denkt dat haar verlof, dat zaterdag afloopt, misschien niet de ramp blijkt te zijn waar ze aanvankelijk voor vreesde – ook al heeft ze geen baan om naar terug te keren.

“Toen ik hoorde dat ik ontslagen werd, voelde ik me echt gekwetst, uitgehold.

“Maar naarmate de weken verstreken, begon ik te denken dat ik terugkijk en dankbaar ben dat ik in deze nieuwe richting ben gekatapulteerd.”

afbeelding copyright LOUISE SOLOMONimage caption Furlough voelde als een welverdiende pauze voor Louise ‘Het was een beetje als een tweede huwelijksreis’

“Mijn verlof was fantastisch. Ik vond het geweldig”, zegt Louise Solomon, die als kok in Brighton werkt.

“Het was een uitkomst om een ​​paar maanden thuis te zijn, niet op te hoeven staan, nergens te hoeven zijn.”

Louise heeft de afgelopen 30 jaar lange ploegen in professionele keukens gewerkt, op haar voeten, met weinig pauzes.

Haar vrouw, een sleutelwerker, had geen verlof, maar met Louise thuis ontdekten ze dat ze tijd hadden om te tuinieren, kasten te sorteren, samen de honden uit te laten, gewoon “te ontspannen en plezier te hebben”.

“We hebben weer contact kunnen maken en elkaar weer leren kennen. Het leek een beetje op een tweede huwelijksreis.”

Het verlof loopt ten einde – wat gebeurt er nu? ‘Nu draait het allemaal om overleven’ Welke sectoren huren momenteel mensen in?

Na drie maanden ging ze weer aan het werk, wat niet gemakkelijk was.

“Ik voelde me ineens ouder”, zegt Louise. “Volgend jaar ben ik 50. Ik heb het altijd kunnen bijhouden, maar ik voelde dat mijn tempo was vertraagd. Mijn lichaam deed voor het eerst pijn.”

Maar bovenal beseft ze hoe gelukkig ze was dat ze een baan had om naar terug te keren, gezien de precaire staat van gastvrijheid op dit moment. “Ik waardeer voor anderen dat het niet zo was en mijn hart gaat naar hen uit.”

image copyrightJULIE SIMMONSimage captionJulie Simmons werkt al vijf jaar voor Stanhill Court Hotel ‘Ik heb mijn collega’s gemist’

Hoewel het leuk was om tijd met het gezin door te brengen, ontdekte Julie Simmons dat ze door haar baan als hotelreceptionist naar huis werd gestuurd haar van haar doel beroofde.

“Ik denk dat het invloed heeft gehad op hoe ik mezelf voelde”, zegt ze. ‘Het is fijn om te voelen dat je iemands dag hebt opgefleurd. Het was vreemd om die interactie niet te hebben.’

Julie woont in de buurt van Crawley in West Sussex, een gebied dat, dankzij zijn afhankelijkheid van Gatwick, het hoogste verlofpercentage van het land had. Maar het waren niet alleen werknemers van luchtvaartmaatschappijen. Het stopzetten van vliegreizen had een rimpeleffect op alles, van lokale winkels tot taxibedrijven en hotels.

“Het was heel vreemd om van vijf of zes dagen per week naar helemaal niets te gaan en niemand te zien. Omdat we een klein hotel zijn, zijn we een hecht team, we zijn allemaal goede vrienden. Dat heb ik wel gemist. ,” ze zegt.

Bovendien was er de zorg en onzekerheid over de vraag of ze überhaupt een baan zou hebben om naar terug te keren – hoewel Julie uiteindelijk in september weer aan het werk ging, zij het in een kleiner team.

Julie zegt dat vrienden die die maanden werkten, bijvoorbeeld kinderen van sleutelwerkers op scholen lesgaven, in ieder geval het gevoel hadden dat ze een verschil maakten. “Het is moeilijk te denken dat er mensen zijn die hun leven riskeren en dat je thuis een boek zit te lezen”, zegt ze.

Afbeelding copyright JAMES PEMBLINGTON Bijschrift afbeelding Furlough gaf James de tijd om met een aantal ongebruikelijke strategieën voor het zoeken naar een baan te komen ‘Furlough gaf me de tijd om me voor te bereiden’

In maart werkte de 33-jarige James Pemblington in zijn droombaan en creëerde hij audiovisuele effecten bij Alton Towers.

Op dit moment had hij toezicht moeten houden op bloedstollende kreten, de rookmachines en zelfs de stank van nep-braaksel voor het Halloween-evenement van het themapark.

Maar na vijf maanden verlof werd hij ontslagen.

“Het is nogal hartverscheurend”, zegt hij.

James kwam er echter vroeg achter dat zijn rol mogelijk bedreigd werd en toen de klap kwam, schoot hij op alle cilinders.

Eerst vroeg hij een vriend die David Brent (van het Bureau) nabootst om een ​​grappige videoreferentie voor hem te maken. Daarna liet hij T-shirts “Huur JP” bedrukken en deelde hij een eetbaar cv uit – een chocoladebrownie met een QR-code erop gedrukt.

Hij liet zelfs zijn gegevens op de achterkant van een vrachtwagen drukken.

Niets van dit alles leverde hem een ​​baan op in zijn vakgebied, maar hij staat op het punt een kortlopend contract te beginnen voor het beheer van een nieuwe Covid-testlocatie.

“Ik ben dankbaar voor het verlof, want als ik in het begin mijn baan had verloren, zou het een grotere schok zijn geweest”, zegt hij. “De verlofperiode gaf me de tijd om me voor te bereiden op de arbeidsmarkt.”

Hij voegt eraan toe dat als hij langer op verlof was gebleven, hij zichzelf misschien zou verslaan “want over een paar weken zullen er nog een paar duizend mensen solliciteren voor dezelfde functies”.

Maandag begint de nieuwe baan. Ondertussen zet hij zijn creatieve vaardigheden goed in: het voorbereiden van een volledig audiovisueel extravaganza voor Halloween in zijn voortuin, compleet met geesten, griezelige groene lichten, griezelige stemmen en rookwolken.