Verdachte witwasser verbeurt £ 10 miljoen eigendommen

Ongeveer £ 10 miljoen aan eigendommen is ingeleverd bij een grote overwinning op enkele van de gevaarlijkste criminelen van Noord-Engeland.

De appartementen en huizen werden overgedragen aan de National Crime Agency door een zakenman uit Leeds, die volgens de onderzoekers een grote witwasser is.

De NCA zegt dat Mansoor Mahmood Hussain optrad voor gangsters, waaronder een moordenaar en drugshandelaar.

Het bureau denkt dat hij hun winsten heeft witgewassen door middel van een eigendomsimperium.

Gedurende twee decennia ontwikkelde de heer Hussain, beter bekend als Manni, zijn portefeuille in West Yorkshire, Cheshire en Londen terwijl hij zich voordeed als een legitieme zakenman.

Zijn sociale media-accounts laten zien dat hij een luxe levensstijl leidt met high-performance auto’s, executive jets, superjachten en optredens op VIP-evenementen bijgewoond door beroemdheden.

Hoewel de 40-jarige nog nooit is veroordeeld voor een misdrijf, zeggen onderzoekers dat ze informatie hadden die hem in verband bracht met serieuze gangsters, maar dat ze niet het gedetailleerde bewijs konden krijgen dat nodig was voor beschuldigingen van witwassen.

In plaats daarvan wendden ze zich in 2019 tot de relatief nieuwe kracht van een Unexplained Wealth Order, waarbij de zakenman zijn boeken moest openen en moest laten zien hoe zijn rijkdom uit legitieme bronnen afkomstig was.

De NCA heeft nu aangekondigd dat de heer Hussain de strijd tegen hem heeft opgegeven en overeenstemming heeft bereikt over een schikking waarin hij de overgrote meerderheid van zijn rijk heeft overgedragen – 45 appartementen, kantoren en huizen.

Als onderdeel van de schikking heeft de NCA hem vier kleine eigendommen nagelaten waarop nog steeds een hypotheek staat, en contant geld op een bankrekening die geen deel uitmaakte van het oorspronkelijke onderzoek.

Graeme Biggar, hoofd economische criminaliteit bij de NCA, zei: “Deze zaak is een mijlpaal die de kracht van Unexplained Wealth Orders aantoont, met belangrijke implicaties voor de manier waarop we illegale financiering nastreven in het VK.

“Dit baanbrekende onderzoek heeft miljoenen ponden aan crimineel verkregen eigendom teruggevonden.

“Het is cruciaal voor de economische gezondheid van lokale gemeenschappen zoals Leeds, en voor het land als geheel, dat we ervoor zorgen dat eigendommen en andere activa legitiem worden gehouden.”

Het grootste eigendom dat aan de NCA is overgedragen, is Cubic, een flatgebouw met hoge specificaties, aan de rand van Leeds, dat de heer Hussain volledig in handen had via een van zijn vele bedrijven.

De andere eigendommen omvatten een huis aan een van de duurste wegen van de stad, een appartement tegenover Harrods in Londen en rijtjeshuizen in Leeds en Bradford.

In de juridische documenten van het Hooggerechtshof zei de NCA dat het geloofde dat het startkapitaal voor Cubic’s ontwikkeling en andere eigendomsaankopen afkomstig moest zijn van de criminele medewerkers van de heer Hussain, omdat ze geen legitieme bron voor zijn rijkdom konden vinden. Hij had in sommige jaren vrijwel geen inkomstenbelasting betaald en veel van zijn 77 bedrijven sliepen.

De rechtbank kreeg te horen dat meneer Hussain dacht dat hij een “schone huid” was – een zakenman die vrij was van veroordelingen, die optrad als een professionele witwasser.

Vandaag zei de NCA dat een van de naaste medewerkers van de ontwikkelaar de Bradford-gangster Mohammed Nisar Khan was, op straat bekend als “Meggy”.

Vorig jaar werd hij levenslang veroordeeld voor moord – en rechercheurs beschouwen hem lange tijd als een van de belangrijkste bazen van de georganiseerde misdaad in Noord-Engeland, betrokken bij drugshandel en vuurwapenhandel.

De heer Hussain staat sinds 2005 dicht bij Mohammed Khan en reed hem vaak van en naar de rechtbank, volgens bewijs dat door onderzoekers was verzameld.

Hij betaalde ook een bevel tot confiscatie van £ 134.000 voor Khan’s broer, Shamsher, die afzonderlijk was veroordeeld voor het witwassen van geld.

De NCA zei ook dat Dennis Slade, die ooit aan het hoofd stond van een gewapende overvalbende, huurvrij verbleef in het huis van meneer Hussain met zeven slaapkamers in Leeds – een van de eigendommen die hij nu heeft overgegeven.

De hoogst ongebruikelijke uitkomst van het onderzoek – inclusief de schikking die het doelwit met wat bezittingen achterliet – komt nadat de toekomst van de UWO-bevoegdheden twijfelachtig was.

Van de vier zaken die zijn ingeleid sinds de bevelen werden ingesteld, worden er nog steeds twee voor de rechter gevoerd, terwijl de NCA de derde verloor nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat de personen die het doelwit waren geen zaak hadden om te antwoorden.

De NCA verdedigde vandaag de beslissing om de Hussain-zaak te schikken en zei dat Manni Hussain vrijwel niets anders had dan zwaar gehypothekeerde eigendommen – en het had de belastingbetaler tijd en geld bespaard door hem ervan te weerhouden een potentieel lange en dure juridische strijd te beginnen. Onderzoekers zeggen dat de schikking geen belofte aan de heer Hussain omvatte dat hij in de toekomst niet opnieuw zou worden onderzocht.

Duncan Hames van Transparency International, een campagnegroep voor corruptiebestrijding en witteboordencriminaliteit die lobbyde voor de introductie van UWO’s, was verheugd over de uitkomst van de zaak.

“Wat belangrijk is, is dat er een hoge mate van transparantie is, zodat mensen kunnen zien dat gerechtigheid wordt gedaan”, aldus de heer Hames. “Gezien de uitdagingen op het gebied van de rechtbank, moeten we dankbaar zijn wanneer zaken worden afgerond, maar we moeten er nog veel meer zien.”

De BBC heeft geprobeerd contact op te nemen met de heer Hussain voor commentaar.