United Airlines gaat testen op luchthaven Covid

United Airlines gaat testen op luchthaven Covid

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerdduur38 minuten geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionScott Kirby zegt dat vliegtuigen opmerkelijk veilige ruimtes zijn tegen coronavirus

Het testen van vliegtuigpassagiers op coronavirus is “de sleutel tot het heropenen van de wereldeconomie”, zegt Scott Kirby, baas van United Airlines, aan de BBC.

De luchtvaartmaatschappij startte een Covid-19-testregime op sommige vluchten van de luchthaven van New York in Newark naar Londen Heathrow.

De heer Scott zei dat het bewijs zou kunnen leveren dat regeringen zal overtuigen om de quarantainevereisten voor reizigers te schrappen.

Hij zei dat verschillende landen United hebben verteld dat ze geïnteresseerd zijn in het gebruik van testen om hun economieën open te stellen.

Maar deze landen “willen ervoor zorgen dat alles werkt” en hebben gezegd dat “gezondheid en veiligheid op de eerste plaats komen”, zei hij.

De International Air Transport Association (IATA) zegt dat de vraag naar internationale vluchten ongeveer 90% lager is dan vorig jaar.

Volgens de directeur-generaal van de IATA, Alexandre de Juniac, moeten regeringen “stevige maatregelen nemen” om de economische impact te verzachten. “Het verlies van connectiviteit in de luchtvaart zal een dramatische impact hebben op het mondiale BBP en zal 1,8 biljoen dollar aan economische activiteit bedreigen”, zei hij.

Eerste test coronavirus op Britse luchthaven begint Boeing schrapt 20% van het personeelsbestand tegen eind 2021 Parijs overtroeft Heathrow als drukste luchthaven van Europa

United is een van de vele luchtvaartmaatschappijen waarvan het fortuin is teruggelopen door het coronavirus. Het verliest momenteel $ 25 miljoen (£ 19 miljoen) per dag. Dat is vergelijkbaar met een winst van $ 4,3 miljard vorig jaar.

Een steunprogramma van de Amerikaanse overheid voor luchtvaartmaatschappijen liep eind september af, sindsdien heeft United 13.000 personeelsleden verlof en nog eens 9.000 op vrijwillige basis.

Vier weken op proef

De heer Kirby zei dat hij hoopt dat er niet meer moet worden bezuinigd en dat hij “hier in de Verenigde Staten in ieder geval hoopvol is dat er na de verkiezingen iets zal worden gedaan om de luchtvaart te steunen”.

Die financiële moeilijkheid is de reden waarom de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld het initiatief probeert te nemen door te laten zien dat testen kunnen helpen de angsten te overwinnen die regeringen ertoe hebben gebracht grenzen te sluiten en passagiersbeperkingen op te leggen.

image copyrightGetty Imagesimage captionHeathrow’s baas heeft gewaarschuwd dat het VK achterloopt bij het testen van luchthavens

Vanaf 16 november start het een vier weken durende proef met naar eigen zeggen ’s werelds eerste gratis Covid-19-tests voor transatlantische passagiers.

Iedereen ouder dan 2 jaar wordt bij aankomst op de luchthaven getest en gedurende 15-20 minuten vastgehouden in een luchthavenlounge om de resultaten te krijgen. Iedereen die niet getest wil worden, wordt verplaatst naar andere vluchten, zodat de luchtvaartmaatschappij kan garanderen dat iedereen aan boord negatief heeft getest.

De heer Kirby zei dat hij hoopt dat het uiteindelijk zal betekenen dat “wanneer u naar London Heathrow vliegt, u gedurende twee weken niet in quarantaine hoeft te gaan”. Hij zei dat “als de testregimes voldoende kunnen bewijzen” regeringen en gezondheidsautoriteiten “erop kunnen vertrouwen dat wanneer mensen met een vliegtuig vliegen, ze Covid-vrij zijn, en dat ze daarom hun zaken kunnen doen”.

De Britse regering is relatief traag geweest met het omarmen van luchthaventests voor coronavirus. Deze week zei John Holland-Kaye, de CEO van Heathrow, dat Groot-Brittannië “achterop raakte” vanwege die traagheid en dat banen in gevaar kwamen.

‘Uniek veilig’

Transportsecretaris Grant Shapps heeft gezegd dat hij wil dat de tests na aankomst in het VK voor 1 december operationeel zijn.

Als het gaat om de risico’s van coronavirus tijdens een vlucht, zei Kirby tegen de BBC “het is bijna onmogelijk om coronavirus te krijgen als je eenmaal in het vliegtuig zit” dankzij ventilatiesystemen en andere veiligheidsmaatregelen.

United werkte samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan een onderzoek waarin werd beweerd dat de risico’s laag waren. De heer Kirby zei dat dit onderzoek de beslissing van zijn bedrijf ondersteunde om rivalen zoals Delta Airlines en Jet Blue niet te volgen door het aantal passagiers te beperken tot 60% of 70% van de capaciteit van een vliegtuig om de sociale afstand te verbeteren.

IATA-gegevens tonen aan dat er dit jaar 44 gevallen van Covid-19-overdracht zijn geweest waarvan wordt aangenomen dat ze verband houden met een vlucht, in een periode waarin 1,2 miljard passagiersreizen zijn gemaakt.

De heer Kirby zei dat naarmate er meer gegevens naar voren komen, de rest van de luchtvaartindustrie “het feit aan het inhalen is dat de luchtvaart en een vliegtuig echt een unieke veilige omgeving zijn”.

.