Sojasaus: wordt het volgend jaar goedkoper?

Sojasaus: wordt het volgend jaar goedkoper?

Door Anthony Reuben
BBC Reality Check

Gepubliceerdduur12 minuten geledenGerelateerde onderwerpenReality Checkimage copyrightGetty Images

Het Department for International Trade heeft voor wat ophef gezorgd op sociale media, na tweets over de Great British Bake Off van dinsdag.

Het was een Japanse week op het programma – en het DIT-account tweette: “De bakkers gebruikten veel sojasaus in de eerste uitdaging op #GBBO, dus het is maar goed dat het goedkoper wordt dankzij onze handelsovereenkomst met Japan.”

Maar veel gebruikers op sociale media wezen erop dat het VK momenteel profiteert van een handelsovereenkomst tussen de EU en Japan die alle invoerrechten of belastingen op de invoer van sojasaus verhinderde – zodat het niet goedkoper zou worden als het VK overschakelde op zijn nieuwe deal met Japan, op 1 januari.

De DIT verduidelijkte later: “Dankzij de handelsovereenkomst tussen het VK en Japan zal sojasaus goedkoper zijn dan anders onder de WTO. [World Trade Organization] voorwaarden, waarop we vanaf 1 januari met Japan zouden handelen als we de handelsovereenkomst tussen het VK en Japan niet hadden bereikt. “

In de lijst met tarieven van het VK die het zal aanrekenen op invoer uit landen waarmee het geen handelsovereenkomsten heeft, is het cijfer voor sojasaus 6% – minder dan de 7,7% die de EU in rekening brengt.

Dus zonder de handelsovereenkomst tussen het VK en Japan zou geïmporteerde Japanse sojasaus vanaf januari duurder zijn geworden.

Groot-Brittannië en Japan ondertekenen handelsovereenkomst na de Brexit Wat is een WTO-voorwaarden Brexit Welke handelsovereenkomsten heeft het VK gesloten?

Maar er is nog een probleem met de originele tweet – de meeste sojasaus in het VK komt niet uit Japan.

Amoy, eigendom van Heinz, heeft volgens onderzoeksbureau Euromonitor International 58% van de £ 29 miljoen in handen. De sojasaus wordt gemaakt in China en gebotteld in het VK, dus de deal tussen het VK en Japan heeft geen invloed. Maar het tarief voor sojasaus geïmporteerd uit China zal lichtjes dalen van de 7,7% die het was als onderdeel van de EU naar het nieuwe tarief van 6% in het VK.

Het op een na grootste merk is Kikkoman, een Nederlands bedrijf met 20% van de markt. Het zegt dat de meeste sauzen die in het VK worden gevonden, in Nederland worden gemaakt en dat slechts een deel uit Japan wordt geïmporteerd.

Als het VK geen handelsovereenkomst met de EU sluit, gaat de import van sojasaus uit Nederland vanaf 1 januari van geen tarief naar een tarief van 6%.

De overige 22% van de markt bestaat uit eigen supermarktmerken en kleinere merken, waarvan sommige inderdaad in Japan worden gemaakt.

Welke claims wil je dat BBC Reality Check onderzoekt? Kom in contact

Lees meer over Reality Check

Volg ons op Twitter

.