Scherts en koopjes: hoe Covid de Dagenham-markt sloot

Bijna twee decennia lang werd een leeg stuk land aan de rand van Londen elk weekend omgetoverd tot een van de grootste markten van het VK. Handelaren kwamen vanuit het hele land om de kans te krijgen hun goederen te verkopen aan duizenden klanten die op zoek waren naar koopjes en geklets. Toen veranderde het coronavirus alles.

Zes maanden geleden stopte Dagenham Sunday Market met handelen en zal het nu niet heropenen. De gemeenschap heeft een zeer geliefde markt verloren en haar handelaren moeten zich aanpassen aan de toekomst.

Zondag was het hoogtepunt van de week van Bill Watson.

De ervaren handelaar zou vroeg opstaan ​​en voor 06.00 uur naar Dagenham Sunday Market, aan de rand van Londen, rijden om zijn kraam op te zetten met gedenkplaten en kunstbloemen.

Als een vaste waarde op de markt gedurende meer dan een decennium, bevond zijn gebruikelijke plek zich op een uitstekende positie – naast een cateringbusje waar mensen in de rij stonden voor hun kopje thee in de ochtend. Hij kende alle handelaren om hem heen goed en keek uit naar het wekelijkse geklets.

“Aan mijn rechterkant had ik iemand die gereedschap verkocht. Tegenover mij was damesmode, aan hun linkerkant verkocht iemand sieraden en aan de rechterkant verkocht iemand hoeden en zonnebrillen. De man naast hem verkocht sportkleding, die naast hem verkocht make-up, “herinnert hij zich.

Vanaf het moment dat de markt openging, was Bill druk aan het afdingen met klanten en aan het kletsen met iedereen die bij zijn kraam stopte.

Net als degenen om hem heen, bloeide hij op in de drukte van de markt.

“Je loopt door de kraampjes en je hoort muziek uit deze komen, muziek uit die. Je ruikt naar de omgedraaide hamburgers en de uien. Het had alles”, zegt hij.

Maar eerder dit jaar kwam er een abrupt einde aan de geliefde zondagen van Bill toen regelgeving om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, de markt zag sluiten. In een brief die in juni op sociale media werd gepost, kondigden de eigenaren van de markt het “einde van een tijdperk” aan.

“We zijn erin geslaagd om alle markten van onze soort te overleven, maar helaas zullen we Covid-19 niet overleven”, aldus de brief. “We zullen het geklets, de East End-sfeer en niet te vergeten de geweldige koopjes missen.”

Dagenham Sunday Market was voorgoed gesloten.

Het begin

Mede-eigenaar Frank Nash, 60, zegt dat hij ‘per ongeluk’ in de handel kwam toen een lakenmaker waar hij voor werkte in de twintig in liquidatie kwam.

“De enige manier om veel van de aandelen kwijt te raken, was via de markten”, zegt hij. “Dus ik begon dat te doen en toen kwam ik op het idee om ze te beheren.”

Frank en een schoolvriend openden in 1986 hun eerste markt op Canvey Island in Essex. Van daaruit werd het volgens hem “een beetje een reizende show” en verhuisde ze naar London Docklands en vervolgens naar Dagenham, waar het zich uiteindelijk vestigde op de 20 hectare plaats in de buurt van de rivier de Theems waar het tot maart bleef.

Tegen de tijd dat het deze zomer sloot, was Dagenham een ​​van de grootste markten in het VK geworden, met elke zondag 10.000 tot 15.000 klanten. Vorig jaar volgde een BBC-tv-serie genaamd Good Morning Dagenham de handelaren.

Frank zegt dat het geheim van Dagenham’s succes was dat het altijd de geest van een traditionele Oost-Londense markt behield.

“We waren een erfenis. Vroeger was het een sociale aangelegenheid om te gaan winkelen. In de snelle wereld waarin we leven, is het niet meer sociaal – het is iets om gewoon uit de weg te gaan”, zegt hij. “Onze formule bestond uit heel veel mensen erin gepropt, vriendelijke sfeer, veel geklets.”

De markt

Elke zondag werkten honderden handelaren op de markt, van slagers tot speelgoedveilingmeesters.

“Het was uniek. Het leek heel erg op de markten waar ik 30 of 40 jaar geleden werkte”, zegt de Londense kledinghandelaar John Grainger. ‘Het was als een echte traditionele markt in East End. Het had nog steeds die fijne sfeer en sfeer. De klanten waren echt East London, Essex, Kent.’

Een andere langetermijnhandelaar, Matt Firman, beschreef Dagenham als een gemeenschap waar “iedereen elkaar helpt”.

Hij was vooral bekend op de markt vanwege zijn kerstspeelgoedveiling en zou maanden bezig zijn met het opbouwen van zijn voorraad voor de feestelijke drukte.

“We brachten daar twee vrachtwagens vol speelgoed. Ik zou daar in de vrachtwagen zijn en ik pakte vijf stuks speelgoed. Ik beschreef het speelgoed en zei hoeveel ze in de winkel waren. zoals ‘dat alles komt op £ 60, maar we gaan je geen 60, 50, 40, 30, niet eens 20 in rekening brengen. Wie heeft er een tientje?’ Dan gingen alle handen omhoog voor een tientje, ‘herinnert hij zich.

Net als andere handelaren werkte damesmodeverkoper Julie-Ann Scott gedurende de week op verschillende markten. Maar Dagenham was “een van zijn eigen”.

“Mensen kwamen gewoon om een ​​praatje te maken, ook al kochten ze niets – je leerde iedereen kennen. Je leerde hun families kennen. Je leerde weten wat ze in het leven hebben meegemaakt”, zegt ze.

De afsluiting

Toen het in maart tijdelijk stopte met handelen, dacht iedereen dat de markt in september weer actief zou zijn. Zijn 19-jarige run op hetzelfde perceel zou aan het einde van het jaar eindigen, maar Frank zegt dat hij had gehoopt op een nieuwe locatie, voordat “de pandemie ons tegenhield”.

‘Het mooie van de plek is die ouderwetse drukte van schouder aan schouder. Je begint dat te verdunnen en … het zou gewoon niet hetzelfde zijn. Mensen willen geen hinkende hond van een bedrijf zien,’ hij zegt over het besluit om Dagenham voorgoed te sluiten. Hoewel we een markt zijn, zijn we meer een massabijeenkomst. Het laatste dat je wilt, is dat je wordt afgesloten of een soort van hotspot voor het virus wordt. “

Frank zegt dat het bellen van de handelaars in juni om het nieuws te vertellen was als “iemand keer op keer vertellen dat iemand in zijn familie is overleden”.

“Niemand van ons zag het aankomen. Ik denk dat ik nog steeds in shock ben”, zei Julie-Ann deze zomer in een interview. ‘We hebben geen afscheid kunnen nemen.’

Klanten hoorden van het nieuws toen de verklaring op Facebook werd geplaatst. Het belang ervan voor de lokale gemeenschap werd versterkt in duizenden reacties waarin werd gerouwd om de sluiting ervan.

“Absoluut ontmoedigend voor iedereen – ik ben op bezoek sinds ik een kind was en nu met mijn eigen kinderen”, schreef iemand in een gevoel dat door anderen werd herhaald.

“Het is een groot deel van mijn leven geweest”, zei een ander, terwijl een derde eenvoudig schreef: “Ik zal al mijn vrienden missen.”

De toekomst

Zes maanden sinds de laatste handelsdag op Dagenham Sunday Market, proberen de eigenaren en handelaren zich aan te passen aan een nieuwe manier van werken.

Frank heeft nu een app gelanceerd, Dagenham Market 24/7, die handelaren en klanten op de markt met elkaar verbindt. Tot nu toe zegt hij dat ongeveer 18.000 mensen het hebben gedownload.

“Op dit moment is het een soort directory, maar we proberen het zo te maken dat mensen video’s kunnen maken en erin kunnen verkopen zoals op de markt”, zegt hij.

Na tientallen jaren zijn zondagen op de markt te hebben doorgebracht, zegt Frank dat het “raar” is om vrije tijd te hebben, maar dat hij er “best wel van geniet”.

Veel van de ex-handelaren ervaren soortgelijke gevoelens.

“Ik heb laatst op zondag het gras gemaaid en ik dacht bij mezelf: ‘Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Ik heb nog nooit het knipperende gras op zondag gemaaid'”, zegt Bill.

Hij en andere Dagenham-handelaren hebben ook hun aandacht online gericht in een poging om het gederfde inkomen goed te maken door websites te maken, video’s op sociale media te plaatsen en thuisbezorging aan te bieden.

Hoewel hij nog steeds de markt mist, zegt hij dat veel van zijn klanten zijn Affordable Memorials-bedrijf nu online hebben gevonden.

“Mijn rug was tegen de muur en ik veranderde mijn manier van doen. Ik zit nu op Facebook. Als ik een gek klein liedje op Facebook doe, wil ik dat mensen zeggen ‘oh daar is hij’. Dan zij ‘ Ik koop daar bij jou, ‘zegt hij.

“Wij zijn ondernemers. Del Boy was bang: ‘Hij die durft …'”

.