Purdue Pharma pleit schuldig in een opioïde schikking van $ 8 miljard

Purdue Pharma pleit schuldig in opioïde schikking van $ 8 miljard Gepubliceerde duur24 minuten geleden afbeelding copyrightEPA

De maker van OxyContin-pijnstillers heeft een schikking van $ 8,3 miljard (£ 6,3 miljard) bereikt en heeft ermee ingestemd schuldig te pleiten voor strafrechtelijke vervolging om een ​​onderzoek op te lossen naar zijn rol bij het aanwakkeren van de Amerikaanse opioïde crisis.

De schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie lost de ernstigste claims tegen Purdue Pharma op.

Maar het bedrijf wordt nog steeds geconfronteerd met duizenden zaken die zijn aangespannen door staten en families die zijn getroffen door misbruik van de pijnstiller.

Purdue noemde de deal een “essentiële” stap naar een bredere oplossing van de kwestie.

“Purdue betreurt ten zeerste en aanvaardt de verantwoordelijkheid voor het wangedrag dat door het ministerie van Justitie wordt beschreven”, zei Steve Miller, die in juli 2018 toetrad tot de raad van bestuur van Purdue, kort voordat het bedrijf bescherming tegen de rechtszaak zocht door een faillissementsaanvraag in te dienen.

OxyContin-maker Purdue Pharma vraagt ​​faillissement aan Is dit de meest gehate familie van Amerika?

De schikking met het DoJ moet de goedkeuring van de rechtbank krijgen om verder te gaan.

De rechter die toezicht houdt op de faillissementszaak, zal afwegen hoe dit de onderhandelingen zal beïnvloeden met andere staten en steden die rechtszaken hebben aangespannen tegen Purdue, waarvan er velen al bezwaar hebben gemaakt tegen de voorwaarden.

copyright afbeeldingReutersimage captionOxycontin is op grote schaal misbruikt

Ze zeggen dat het het bedrijf en zijn eigenaren, de familie Sackler, te licht laat gaan voor hun rol, waardoor een crisis is ontstaan ​​die sinds 1999 het leven heeft gekost aan meer dan 400.000 Amerikanen.

“DoJ is mislukt”, zei procureur-generaal Maura Healey van Massachusetts nadat de schikking was aangekondigd.

“Gerechtigheid vereist in dit geval dat de waarheid aan het licht wordt gebracht en de daders ter verantwoording worden geroepen, geen overhaaste schikking moet worden getroffen om verkiezingen te verslaan. Ik ben niet klaar met Purdue en de Sacklers, en ik zal nooit de families verkopen die om gerechtigheid hebben opgeroepen. lang.”

Ambtenaren van het ministerie van Justitie verdedigden de deal als ‘significant’, door te zeggen dat het ministerie een groot deel van de $ 8 miljard aan boetes zou afzien, waardoor het geld naar andere schuldeisers in de faillissementszaak kon worden geleid – zoals de gemeenschappen die zijn geteisterd door opioïdenmisbruik die hebben aangeklaagd het bedrijf.

Ze zeiden dat ze mogelijke strafrechtelijke aanklachten tegen leidinggevenden bij het bedrijf en de familie Sackler, die eigenaar is van het bedrijf, blijven onderzoeken.

“Deze resolutie biedt niemand een pas aan de criminele kant”, zei Rachel Honig, federaal aanklager voor New Jersey tijdens een persconferentie.

Wat zit er in de Purdue-nederzetting?

Volgens de voorwaarden van de schikking zal het bedrijf toegeven samen te hebben gepleegd om de VS te bedriegen en anti-smeergeldwetten te overtreden bij de distributie van de verslavende pijnstillers.

Die omvatten betalingen die het bedrijf aan gezondheidszorgbedrijven en artsen deed om het voorschrijven van de medicijnen aan te moedigen, die uiteindelijk werden betaald door volksgezondheidsprogramma’s.

De familie Sackler is ook overeengekomen om 225 miljoen dollar te betalen en het eigendom van het bedrijf op te geven, dat zich zou reorganiseren als een nieuwe “openbare nutsbedrijf of soortgelijke entiteit” – een idee dat wordt gesteund door Purdue.

Alle straffen, behalve $ 225 miljoen, nog eens $ 2 miljard, zouden naar het nieuwe bedrijf worden gestuurd om de epidemie aan te pakken.

De schikking van het DoJ omvat ook een strafrechtelijke boete van 3,54 miljard dollar en een civiele boete van 2,8 miljard dollar, die zullen concurreren met andere vorderingen bij de faillissementsrechtbank, zoals die van gemeenschappen die zijn getroffen door de opioïdecrisis.

Critici van het plan willen dat het bedrijf wordt verkocht en dat er meer wordt gedaan om geld terug te krijgen van de familie Sackler. Uit gerechtelijke documenten bleek vorig jaar dat de familie tussen 2008 en 2017 meer dan $ 10 miljard uit het bedrijf had overgemaakt naarmate het toezicht op zijn gedrag toenam.

.