Nieuwe jets beloven supersonische reizen nieuw leven in te blazen

Nieuwe jets beloven supersonische reizen nieuw leven in te blazen

Door Michael Dempsey
Technologie van zakelijke verslaggever

Gepubliceerdduur1 dag geledenimage copyrightBoom Supersonicimage captionBoom’s XB-1-demonstrator zal technologie testen voor het geplande Overture supersonische commerciële vliegtuig

“Mensen hebben altijd al snel willen reizen, sinds de eerste persoon te paard over de vlakten galoppeerde”, zegt Mike Bannister.

En hij zou het moeten weten. De heer Bannister heeft 22 jaar met de Concorde gevlogen bij British Airways. Als senior Concorde-kapitein van de luchtvaartmaatschappij bestuurde hij de laatste commerciële vlucht boven Londen in oktober 2003 en vervolgens de allerlaatste vlucht waarbij hij een Concorde aan een museum in Bristol leverde.

Bijna twee decennia later komt de wereld dichter bij het hebben van passagiersvliegtuigen die sneller kunnen vliegen dan de geluidssnelheid.

Deze maand heeft Boom Supersonic zijn supersonische XB-1 testvliegtuig uitgerold. Het is het eerste supersonische civiele vliegtuig sinds de Tupolev TU-144 van de Sovjet-Unie in 1968.

De magere, scherp gepunte machine stelt Boom in staat om aspecten van het ontwerp van de voorgestelde Overture te bevestigen, een veel eleganter project met deltavleugels dat de Concorde weerspiegelt.

Overture is bedoeld om tussen de 65 en 88 passagiers over oceanische routes te vervoeren, waardoor de menselijke bevolking de supersonische dreun die wordt gegenereerd door de Mach 2.2-snelheid wordt bespaard.

Nasa heeft een meer bizar testvliegtuig in de vleugels, de spichtige X-59. Deze zal vliegen in 2022, op jacht naar de prijs van aanhoudende supersonische vluchten over land. Dit betekent dat we manieren moeten vinden om de supersonische hausse te elimineren of op zijn minst te verzachten.

Dan is er Aerion, die beweert dat zijn AS2-ontwerp tegen het einde van het decennium civiele supersonische vluchten zal bieden. Maar met slechts 8-10 passagiers mikt de AS2 op een geheel nieuwe markt, die voor supersonische zakenreizen.

image copyright Mike Bannister afbeelding caption Mike Bannister vloog de laatste Concorde-vlucht voor British Airways

De heer Bannister zegt dat het belangrijk is om te begrijpen dat deze jets geen rivalen zijn, maar nieuwkomers in totaal verschillende sectoren van de commerciële vlucht.

“Met AS2 hoopt Aerion over land te vliegen met Mach 1.4, wat een lage supersonische hausse genereert. Boom wil met Mach 2.2 over de oceaan vliegen en naar mijn mening is dat de sterkere markt”, zegt hij.

Een technisch probleem dat al deze vliegtuigen moeten overwinnen, is hoe lucht met hoge snelheid door de motoren wordt opgenomen.

Met supersonische snelheden lucht naar binnen slurpen levert problemen op voor alle vliegtuigmotoren. De inlaten zijn zo ontworpen dat ze die luchtstroom breken en verminderen tot een snelheid die de motor aankan.

Het is een zeer gevoelig gebied, dat zelfs voor een Engels-Franse breuk zorgde toen de Concorde met pensioen ging. Air France stopte met zijn vloot, maar British Airways wilde het vliegtuig graag in de lucht houden.

“Een van de redenen waarom Airbus, die het gezag over het ontwerp van de Concorde had overgenomen, ons niet de volledige ontwerpautoriteit zou geven om het vliegend te houden, was omdat het ontwerp van de inlaat nog geheim was”, zegt de heer Bannister.

image copyrightAerionimage captionDe AS2 is gericht op de zakenreismarkt

De lucht- en ruimtevaartindustrie bevindt zich momenteel in een vicieuze cirkel, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. Luchtvaartmaatschappijen hebben bestellingen vertraagd of geannuleerd als reactie op een daling van het aantal passagiers.

Zal er dus vraag zijn naar supersonische jets?

“De grote vraag is hoe de luchtvaart zich na Covid zal ontwikkelen. Er is een theorie dat zakenreizen niet zullen terugkeren naar het vorige niveau. Maar voor zeer rijke mensen is status van belang”, zegt de heer Bannister.

Hij denkt dat het prestige van een supersonische vlucht deze passagiers zou kunnen stelen van subsonische zakenvliegtuigen.

De AS2 van Aerion wordt gebouwd in Florida nabij Cape Canaveral aan wat de lokale bevolking de Space Coast noemt. Het bedrijf gokt erop dat een driemotorige zakenvliegtuig, die een handvol mensen over de hele wereld met een snelheid van 300 km / u zal katapulteren, precies is waar zakenreizigers op wachten.

Het doel is om de jet tegen 2027 te laten vliegen.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Brandstof creëren uit de lucht met kunstmatige bladeren Autofabrikanten strijden om je te vermaken De robotwinkelmedewerker bestuurd door een verre mens De bloeiende handel in opgeknapte elektronica Streamen: de laatste slag voor muziekmakers

Bedrijven die vloten met zakenvliegtuigen exploiteren, bieden een selectie van ontwerpen en Aerion ziet de AS2 als een waardevolle aanvulling op die keuze. Het doel is om in 10 jaar tijd 300 vliegtuigen te verkopen.

Aerion kreeg geloofwaardigheid toen lucht- en ruimtevaartgigant Boeing een minderheidsbelang in het bedrijf nam en twee zetels in de Aerion-raad innam. Evenzo heeft Boom voormalige leidinggevenden van defensie-aannemer Lockheed Martin in zijn adviesraad.

“Het is niet de vraag óf, het is een kwestie van wanneer”, zegt Chad Anderson, de president van Jetcraft, dat privéjets koopt, verkoopt en adviseert. ‘Het meest waardevolle bezit dat we hebben, is tijd.’ Hij zegt dat routes zoals Londen naar New York of Dubai natuurlijk passen bij deze technologie.

Maar ondanks het voornemen van Boom om supersonisch over de zee te vliegen en Aerion’s overtuiging dat Mach 1.4-vluchten over land kunnen worden getolereerd, moeten Amerikaanse toezichthouders het verbod op civiele supersonische reizen nog opheffen.

image copyrightNASAimage captionNasa’s X-59 hoopt het probleem van de sonische dreun op te lossen

Er is dus een hele wereld van politieke lobby die moet worden doorgevoerd en Nasa’s X-59 zal hierin een grote rol spelen.

Belangrijk is dat de deelname van grote namen zoals motorenfabrikant GE en Boeing het tij heeft gekeerd na voorgaande jaren van speculatieve supersonische ontwerpen. “Dit zijn echte, capabele spelers”, zegt Anderson.

Nasa is van mening dat de sonische dreun nog steeds de grootste uitdaging is om supersonische passagiersvluchten weer op gang te krijgen. Hoewel het overlapt met de XB-1, is Nasa’s eigen bizarre nieuwkomer in de supersonische onderzoekstaken, de X-59, een heel ander beest.

Een lang potlood van een vaartuig met deltavleugels ingeklemd tussen voorplaten (bekend als canards) en staartoppervlakken plus een cockpit van een piloot ver achter de neus begraven, de X-59 is een schot in het ontwikkelen van technologie die ervoor zorgt dat meer passagiers in de toekomst supersonisch worden .

Met een limiet van Mach 1.4 zal de X-59 op zoek gaan naar een plaats in zijn vluchtprofiel waar de sonische dreun nauwelijks de grond raakt. Dit gaat allemaal over de N-golf, genoemd naar de N-vorm van de druksignatuur die we ervaren als een sonische dreun die van boven neerdaalt. De X-59 probeert toezichthouders in staat te stellen een aanvaardbare giek te definiëren.

image copyrightNASAimage captionDe lange neus maakt het moeilijk om de X-59 te besturen

Vanwege de vlieg in 2022 zou zijn vorm moeten betekenen dat sonische schokken langs de langwerpige romp rimpelen, waardoor hun impact op grondniveau wordt geminimaliseerd.

In 2024 zal deze unieke vorm door de geluidsbarrière glijden over geselecteerde delen van de VS, terwijl de bevolking hieronder wordt onderzocht op hun reactie op het geluid dat het veroorzaakt.

High-definition camera’s maken deel uit van het pakket omdat de piloot dwars door het eindeloze neusblokkerende zicht voor zich moet kijken. Het is een knipoog naar de Concorde, die de beroemde hangende neus gebruikte, een vizier dat neergelaten was voor zichtbaarheid tijdens het opstijgen en landen, maar omhoog tijdens de vlucht.

Deze technische hoedtip zou meneer Bannister tevreden moeten stellen. En door het excentrieke uiterlijk van zowel de X-59 als de XB-1 is de Concorde qua looks de winnaar. Zijn schoonheid wekte tot op de dag van vandaag genegenheid. “Concorde beviel beide hersenhelften, artistiek en wetenschappelijk”, besluit de ervaren Concorde-piloot.

Verwante onderwerpenNasaLuchtreizenLucht- en ruimtevaartConcordeEngineering.