Ministers kijken naar virustests voor aankomsten in het VK

Mensen die vanuit het buitenland in het VK aankomen, kunnen binnenkort hun 14-daagse zelfisolatie vroegtijdig beëindigen, als onderdeel van plannen die door een nieuwe taskforce moeten worden overwogen.

Transportsecretaris Grant Shapps zei dat de taskforce zal kijken naar de introductie van een Covid-19-testsysteem voor reizigers naar het VK.

Mensen zouden voor hun eigen tests moeten betalen om te voorkomen dat de NHS-capaciteit wordt beïnvloed.

Luchtvaart- en luchthavenbazen herhaalden de oproep om quarantaine helemaal te vervangen door een uitgebreid testsysteem.

De luchtvaartindustrie worstelt met de daling van het aantal passagiers sinds het begin van de Britse epidemie, met cijfers uit de industrie die herhaaldelijk lobbyen voor testen in havens en luchthavens – iets dat ministers hebben afgewezen.

Iedereen die vanuit het buitenland naar het VK komt, moet momenteel twee weken lang zichzelf isoleren, tenzij ze afkomstig zijn van een vrijgestelde bestemming.

De plannen die de Global Travel Taskforce in overweging moet nemen, zijn onder meer dat reizigers de mogelijkheid krijgen om een ​​paar dagen na aankomst te betalen voor een coronavirus-test.

Een negatief resultaat zou betekenen dat mensen hun quarantaineperiode voortijdig kunnen beëindigen.

De werkgroep zal ook bekijken of mensen zichzelf kunnen isoleren voordat ze naar het buitenland gaan, in plaats van bij aankomst.

Als je een luchtvaartmaatschappij had of een reisbureau had, denk ik niet dat je zou springen van vreugde.

U zou waarschijnlijk opgelucht zijn dat de regering uiteindelijk heeft gedaan waar u al maanden om vraagt ​​en zich sterker heeft ingezet voor testen, als een manier om mensen in staat te stellen de volledige 14 dagen in quarantaine te blijven.

Maar Heathrow had een faciliteit om de speekselstaafjes van passagiers half augustus klaar te maken voor gebruik.

Die faciliteit lijkt nu overbodig omdat de regering de wetenschappelijke grondgedachte achter het testen van passagiers op luchthavens bij aankomst heeft afgewezen – met de gedachte dat asymptomatische mensen die onlangs het virus hebben opgelopen, nog steeds negatieve resultaten kunnen opleveren.

En hoewel ministers zich nog het meest hebben gecommitteerd aan privaat gefinancierde tests, zullen reisbazen tot op zekere hoogte hun haren uittrekken dat de belangrijkste details nog niet zijn uitgewerkt.

Namelijk, na hoeveel dagen quarantaine zou iemand voor een test kunnen betalen? Tussen vijf en acht dagen is wat de regering overweegt.

Wat luchtvaartmaatschappijen echt willen, is de mogelijkheid dat mensen twee of drie dagen voor aankomst een test ondergaan. Met een tweede test nadat u in het VK bent aangekomen, kan de quarantaine nog verder worden verminderd.

De regering heeft op cruciale wijze aangegeven bereid te zijn dat idee te onderzoeken. Maar luchtvaartbazen willen gewoon dat de ministers ermee aan de slag gaan – de oprichting van een taskforce was niet de aankondiging die ze woensdag wilden.

Bij de aankondiging van de plannen zei de heer Shapps: “De huidige maatregelen aan de grens hebben levens gered. Ons begrip van de wetenschap betekent nu dat we onze inspanningen kunnen intensiveren om opties voor een testregime te ontwikkelen en onze wereldleidende reissector nieuw leven in te blazen.

“Deze nieuwe taskforce zal ons niet alleen helpen op weg naar veiliger, soepeler internationaal reizen terwijl we doorgaan met de strijd tegen dit virus, maar zal ook de wereldwijde connectiviteit ondersteunen – waardoor reizen met Covid mogelijk worden en de bevolking wordt beschermd tegen geïmporteerde gevallen.”

De heer Shapps en minister van Volksgezondheid Matt Hancock zullen de taskforce leiden om te overwegen:

Hoe een testregime voor internationale aankomsten zou kunnen worden geïmplementeerd, inclusief precies wanneer passagiers zouden worden getest
Hoe het vertrouwen van de consument te vergroten om het herstel van internationale reizen te ondersteunen
Wat “innovatieve testmodellen en andere niet-testende middelen” zou het reizen kunnen stimuleren

De groep zal naar verwachting in november rapporteren aan nr. 10.

Ambtenaren uit Schotland, Wales en Noord-Ierland zullen allemaal bij het werk van de taskforce worden betrokken. Maar aangezien gezondheidskwesties worden overgedragen, kunnen besluitvorming en implementatie verschillen tussen de vier landen.

Waarom test het VK geen reizigers bij aankomst?
PM: Luchthaventests ‘geven een vals gevoel van veiligheid’
British Airways: ‘Ik voelde me gedwongen tot ontslag’

Terwijl industriële cijfers de aankondiging een “stap in de goede richting” noemden, herhaalden velen ook hun overtuiging dat een testprogramma de quarantaine volledig zou moeten vervangen.

Een woordvoerster van British Airways voegde toe: “Hoewel elke stap om de huidige situatie te verbeteren welkom is, geloven we niet dat quarantaine de oplossing is. De beste manier om mensen gerust te stellen, is door een betrouwbare en betaalbare test in te voeren voordat ze gaan vliegen.”

Karen Dee, CEO van de Airport Operators Association – een handelsvereniging voor luchthavens in het VK – zei: “Wij zijn van mening dat een testregime vanuit gezondheidsperspectief veel te verkiezen is boven alleen vertrouwen op quarantaine.”

En een woordvoerder van Virgin Atlantic zei: “Het opheffen van quarantaine is de enige manier om het luchtruim echt te openen en het economische herstel van het VK een vlucht te laten nemen.”

Media onderschrift Coronavirus: hoe te vliegen tijdens een wereldwijde pandemie

Een handelsorganisatie van luchtvaartmaatschappijen zegt dat het testen van mensen voordat ze op reis gaan – een idee dat bekend staat als “testen vóór vertrek” – de “internationale norm” aan het worden is en ook in het VK moet worden aangenomen “zo snel als praktisch mogelijk”.

“De luchtvaart bevindt zich op een kritiek moment en we hebben geen tijd te verliezen”, aldus Tim Alderslade, CEO van Airlines UK.

Veel cijfers uit de branche riepen de taskforce ook op om binnen enkele weken veranderingen door te voeren in plaats van alleen aanbevelingen.

In een gezamenlijke verklaring van de CEO’s van Easyjet, Heathrow, Manchester Airports Group (MAG) en Virgin Atlantic staat dat er begin november een testregime moet zijn, want zonder ‘snelle’ actie zal het VK nog verder achterop raken bij onze concurrenten en de economisch herstel komt niet van de grond “.

Bijna 900 banen lopen gevaar op de drie Britse luchthavens van MAG – Manchester, Londen Stansted en East Midlands Airport – nadat de pandemie resulteerde in de “zwaarste zomer ooit”.

Regering ‘die toezicht houdt op de ondergang van de Britse luchtvaart’
‘Honderdduizenden’ banen bij luchtvaartmaatschappijen staan ​​in gevaar
Bijna 900 banenverlies op de luchthaven wordt toegeschreven aan Covid-19

De secretaris van schaduwtransport Jim McMahon zei dat de regering “incompetent traag reageerde”.

“Ze hebben maanden de tijd gehad om een ​​taskforce op te zetten, maanden om de tests op luchthavens te onderzoeken en maanden om de tekortkomingen van hun quarantainevoorstellen op te lossen”, voegde het Labour-parlementslid toe.

Hij riep ook op tot een financieel ondersteuningspakket voor de luchtvaartsector.

DE GENOEGEN VAN GEMEENSCHAPPELIJK KOKEN: Hoe koken me gezond hield tijdens de sluiting van de universiteit

LOVE LIFE: Zin in een ontsnapping? Bekijk de verslavende nieuwe serie met Anna Kendrick in de hoofdrol

.