‘Lockdown was waanzin thuis, maar heeft ons financieel gered’

De pandemie van het coronavirus heeft de wereldeconomie hard getroffen, maar de persoonlijke financiën van sommige mensen hebben er nog nooit zo goed uitgezien.

Sinds de VS in maart massaal de deuren heeft gesloten, heeft moeder van drie Paula, die in New Hampshire woont, ongeveer $ 20.000 (£ 15.270) aan creditcardschuld afbetaald die het gezin had opgelopen in de nasleep van een onverwacht dure verhuizing .

De baan van de 35-jarige als analist eindigde in juni, maar haar man werkt nog steeds en ze profiteerde van een tijdelijke verhoging van $ 600 voor wekelijkse werkloosheidsuitkeringen die het Congres had goedgekeurd als reactie op de crisis.

Ze zette coronavirus-stimuleringscontroles van de overheid op de creditcardbetalingen, evenals duizenden dollars die het gezin heeft bespaard sinds hun kinderen niet naar de kinderopvang, de kleuterschool of het zomerkamp gaan. Al zuinig met uit eten gaan, is het gezin nog zuiniger geworden, zegt ze. Hun enige grote uitspatting zijn fietsen.

“De quarantaine is erg nuttig geweest om geld voor ons te besparen”, zegt ze. “We waren thuis, dat was waanzin, pure waanzin, maar … ik denk dat het ons financieel heeft gered.”

Besparingen stijgen

De persoonlijke spaarquote in de VS – een gemiddelde dat het aandeel van het inkomen weergeeft dat mensen hebben weggezet na uitgaven en belastingbetalingen – is tussen februari en april bijna verviervoudigd, toen het een record van 33,6% bereikte.

Hoewel de lockdowns sindsdien zijn afgenomen, blijven de besparingen ongebruikelijk hoog, gestimuleerd door hulp van de overheid vanwege het coronavirus. In augustus bedroeg het persoonlijke spaarpercentage in de VS 14,1% – meer dan in enige pre-pandemie sinds 1975.

De stijging hielp het vermogen van de Amerikaanse huishoudens in de drie maanden tot juli weer op een recordhoogte te brengen, terwijl de totale schuld in 2014 voor het eerst daalde.

“Het unieke aan deze situatie is dat overheidsprogramma’s de inkomens van huishoudens hebben ondersteund, maar bedrijfssluitingen hun bestedingsmogelijkheden beperkten en dus hebben we gezien … record persoonlijke spaarquote”, zegt Sara Johnson, uitvoerend directeur van wereldwijde economie bij IHS Markit.

Rijk-arme kloof

Die omstandigheden staan ​​echter op het punt te veranderen nu de overheidssteun opraakt.

In de VS liep de uitbreiding van $ 600 naar wekelijkse werkloosheidsuitkeringen eind juli af – en politici in Washington zitten nog steeds in een impasse als het gaat om verdere verlichting.

Mensen sparen meer maar krijgen er weinig voor terug
Regels versus angst: wat vertraagt ​​het economisch herstel?

Tijdens een hoorzitting in Washington deze maand heeft het hoofd van de Amerikaanse centrale bank de komende risico’s geschetst.

“De besparingen zijn erg hoog”, zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, onder verwijzing naar overheidssteun. “Maar 11 miljoen mensen zitten zonder werk en het risico is dat ze na verloop van tijd die besparingen doormaken, waardoor hun uitgaven zullen afnemen, hun vermogen om thuis te blijven afnemen en de economie die negatieve effecten zal voelen.”

Overheidssteun hielp bij het maskeren van grote verschillen in hoeveel individuele gezinnen erin zijn geslaagd om op te ruimen, maar uit onderzoek is gebleken dat de rijkste huishoudens, die ook minder snel banen of inkomen hebben verloren, een groot deel van de toegenomen besparingen hebben veroorzaakt.

Naarmate de financiële steun van de overheid afneemt, wordt verwacht dat de kloof tussen arm en rijk groter zal worden, omdat mensen die hun baan hebben verloren, gedwongen worden om te sparen om hun uitgaven te dekken.

“Mensen met hogere inkomens sparen meer en mensen met zeer lage inkomens sparen een beetje … maar er is een open vraag of dat zal doorgaan”, zegt Olivia White, partner bij McKinsey & Co, die heeft ondervraagde huishoudens in 30 landen over pandemische financiën.

‘Noodfonds’

Ondertussen waarschuwen economen dat rijkere huishoudens hun uitgaven waarschijnlijk zullen blijven beperken totdat de gezondheidsproblemen duidelijker zijn opgelost en de economie er beter voor staat.

In Tennessee hebben de 35-jarige John Kennedy en zijn vrouw, die allebei in het onderwijs werken, sinds maart een extra $ 2.000 tot $ 4.000 per maand weggelegd dankzij lagere kosten voor kinderopvang, minder werklunches en koffie, en de eliminatie van date-avonden en ander entertainment.

Sommige van die uitgaven, zoals kinderopvang, komen terug. Maar hij zegt dat hij geen plannen heeft om aanzienlijk meer geld uit te geven, gezien de grotere economische onzekerheid.

“We sparen meer dan we ooit hebben gered en een deel ervan is gewoon omdat we het kunnen, maar voor het andere deel hebben we bijna het gevoel dat we dat nodig hebben”, zegt hij. “Afhankelijk van hoe de zaken de komende zes tot twaalf maanden opschudden, zijn we idealiter allebei nog in dienst, maar zo niet, dan is dat noodfonds slechts het noodfonds.”

Het potentieel voor langdurige terugval is een slecht voorteken voor het herstel in de VS, waar de consumptieve bestedingen meer dan tweederde van de economie aandrijven.

“De pandemie heeft de consumentenuitgaven zwaar getroffen en het is echt de sector van de economie om te zien welke signalen geeft hoe het herstel zich zal ontvouwen”, zegt Sara Johnson van IHS Markit.

De consumentenbestedingen begonnen in de zomer te herstellen, wat de hoop voedde dat het besparingsniveau een snel herstel mogelijk zou maken. Maar het tempo van de stijging is sindsdien vertraagd.

Zelfs als de uitgaven zich over het algemeen zouden herstellen, betekenen de aanhoudende beperkingen in veel sectoren, zoals reizen, dat degenen die het meest financieel lijden als gevolg van het virus, niet goed gepositioneerd zijn om hiervan te profiteren, waarschuwt Michaela Pagel, een professor aan de Columbia Business School.

“Mensen kunnen niet doorbrengen in die gebieden waar mensen hun baan verloren”, zegt ze. “Ze kunnen geen inkomen genereren voor mensen die het echt nodig hebben.”

.