Kan binnenlands toerisme de economieën van Azië een boost geven?

De jaarlijkse Gouden Week-vakantie wordt “de grootste menselijke migratie ter wereld” genoemd, omdat miljoenen Chinese toeristen meestal internationaal reizen.

Volgens de World Tourism Organization van de Verenigde Naties is China goed voor bijna een vijfde van het internationale toerisme in de wereld.

Maar dit jaar heeft de pandemie internationale reizen bijna onmogelijk gemaakt. Dus ze reizen lokaal.

Als gevolg hiervan wordt verwacht dat het binnenlandse toerisme tijdens deze nationale feestdagen herstelt tot bijna een pre-pandemisch niveau, geholpen door de opgekropte vraag en goedkope vliegtickets.

Volgens het Chinese ministerie van Toerisme zijn er alleen al tijdens de eerste vier vakantiedagen ongeveer 425 miljoen mensen door het land gereisd.

En de kaartverkoop van het grootste online reisportaal van China, Trip.com, laat zien dat het lokale toerisme zich herstelt tot ongeveer 80% in vergelijking met vorig jaar.

‘Reisbubbel’-plan om vluchten op gang te helpen
Miljoenen in beweging in China na de sluiting
Hoe u een vliegende oplossing krijgt tijdens de pandemie
China’s herstel

“Er is een opgekropte vraag naar Chinese reizigers en hun consumptie, maar er is nog steeds enige voorzichtigheid”, zegt Veronica Wang, een Chinese consumentenanalist bij OC&C Strategy.

Sommige lokale overheden, waaronder die van Shanghai, zijn echter niet erg bezig met binnenlandse reizen en vragen studenten en hun ouders om de steden helemaal niet te verlaten.

“Maar we zien een hausse in de luxe-industrie, aangedreven door consumenten die graag internationaal reizen, maar dat nu niet kunnen. Dus storten ze hun geld in de binnenlandse markt”, voegt Wang toe.

Ze zei dat veel Chinese reizigers dit jaar op weg zijn naar het eiland Hainan, het meest zuidelijke deel van China, om te winkelen, omdat lokale toeristen daar nu belastingvrije luxegoederen kunnen kopen.

Grote uitgevers

De World Travel and Tourism Council zegt dat toerisme in 2019 meer dan $ 2,9 miljard (£ 2,24 miljard) heeft gegenereerd voor de economische groei van Azië-Pacific. Dat is bijna 10% van de gehele economie van de regio.

Een zesde van die uitgaven was afkomstig van internationale bezoekers.

Maar de pandemie leidde tot een daling van 72% van het aantal internationale toeristen in de eerste helft van het jaar, waardoor lokale bedrijven werden gedecimeerd, waaronder hotels en restaurants die afhankelijk zijn van toerisme.

Sommige analisten zeggen dat regeringen in Azië hopen dat de uitgaven voor binnenlands toerisme deze leegte kunnen opvullen.

Gelukkig besteden Aziatische toeristen veel geld. De regio was goed voor $ 524 miljard aan internationale toerisme-uitgaven in 2018, ongeveer 36% van het wereldwijde totaal.

“De drang naar binnenlands toerisme is belangrijk, omdat verschillende landen, regio’s en rechtsgebieden het tot dusverre een uitdaging hebben gevonden om overeenstemming te bereiken over gestandaardiseerde Covid-19-richtlijnen”, zegt Simin Ngai, een expert in de luchtvaartindustrie bij Cirium.

“Dit geldt niet alleen voor Azië-Pacific, maar voor elk land dat verbonden is met de wereldeconomie en elke luchtvaartmaatschappij die internationaal concurreert”, voegde ze eraan toe.

Het hoofd boven water houden

Net als China proberen ook andere landen in de regio hun uitgaven om te buigen naar hun binnenlandse markten om hun economie draaiende te houden.

“Naast China viel Vietnam op als een succesvol voorbeeld van het aanmoedigen van de lokale bevolking en bewoners om hun eigen achtertuin te verkennen. Dit was een gezamenlijke inspanning van bovenaf, met de steun van de horeca”, aldus mevrouw Ngai.

Zuid-Korea en Japan moedigen ook meer binnenlands toerisme aan, door in te spelen op de opgekropte vraag naar vliegreizen.

Maar voor een kleine stadstaat als Singapore bestaat het concept van binnenlands toerisme nauwelijks. De regering heeft echter een toeristisch wetsvoorstel van S $ 230 miljoen ingevoerd, inclusief contante vouchers die bewoners kunnen gebruiken bij het bezoeken van lokale attracties.

“Hoewel binnenlands reizen een belangrijke groeimotor is in de branche, moet Azië nog steeds ten volle de vruchten plukken van de heropleving van het binnenlands toerisme, aangezien veel landen in Azië historisch gezien afhankelijk zijn van internationale en intraregionale reizen”, aldus een woordvoerder van Global Online vertelde reissite Booking.com aan de BBC.

Nergens naartoe gaan

Als onderdeel van dat streven naar binnenlands toerisme, verkopen sommige luchtvaartmaatschappijen kaartjes aan klanten voor “vluchten naar nergens” – het vliegtuig stijgt op en landt op dezelfde luchthaven, maar passagiers genieten van een mooie reis.

Meer dan 7.000 mensen hebben zich in juli aangemeld voor de 60 beschikbare stoelen van de Taiwanese Songshan Airport, Taiwan, voor vluchten naar nergens.

Sindsdien hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen soortgelijke ervaringen aangeboden, hoewel sommigen met tegenwind te maken kregen van milieugroeperingen die zich zorgen maakten over onnodige CO2-uitstoot omwille van de winst.

Maar dit is nog een reden voor deze vluchten.

“Motoren gaan achteruit als ze lange tijd niet worden gebruikt, en banden kunnen beschadigd raken als ze niet regelmatig worden gedraaid”, zegt Kenneth Chen, een voormalig onderhoudsmonteur voor vliegtuigen.

“Piloten moeten ook drie vluchten loggen in een periode van 90 dagen om hun licenties geldig te laten blijven.”