‘Ik ben £ 180.000 aan belasting verschuldigd en ik heb het mijn vrouw niet verteld’

‘Ik ben £ 180.000 aan belasting verschuldigd en ik heb het mijn vrouw niet verteld’

Door Felicity Hannah & Anna Meisel
BBC-bestand op 4

Gepubliceerdduur9 minuten geledenimage copyrightGetty Images

“Het is een enorme hoeveelheid druk. Ik heb het een beetje voor mezelf gehouden. Mijn familie weet dit niet en ik heb vaak gedacht: ‘Is dat de juiste beslissing?’ Maar ik zou ze dit allemaal niet willen doorstaan. “

John is niet zijn echte naam, maar hij wilde niet worden geïdentificeerd. Hij heeft tenslotte meer dan twee jaar besteed aan het verborgen houden van zijn financiële zorgen voor zijn vrouw.

Hij is een van de naar schatting 50.000 mensen die zijn getroffen door een controversieel belastingbeleid dat bekend staat als de lening. Als gevolg hiervan is hij nu £ 180.000 verschuldigd aan HMRC.

De druk van de afgelopen twee jaar is enorm geweest. Hij vertelde BBC Radio 4’s File on 4: “Het is echt moeilijk. Ik kan je niet vertellen de laatste keer dat ik sliep en het is moeilijk. Het is gewoon meedogenloos, zonder echt einde in zicht.”

Deze substantiële belastingaanslag komt voort uit hoe John werd betaald toen hij een aantal jaren als aannemer werkte.

Belastingbetalers ‘oneerlijk behandeld’ door HMRC

Hij gebruikte een bedrijf om zijn administratie en ook zijn belastingzaken te beheren. Het beloofde hem dat hij 85% van zijn verdiensten mee naar huis kon nemen en toch zou voldoen aan de Britse belastingwetgeving.

Een aantal verschillende bedrijven boden deze belastingregelingen aan. Werknemers zouden een klein bedrag aan salaris krijgen als een standaard, belastbaar inkomen. Dan zouden ze via een offshore trust een grotere betaling ontvangen als lening.

Over deze leningen werd slechts een zeer klein bedrag aan belasting betaald en er was geen verwachting dat ze zouden worden terugbetaald. De overheid heeft deze maas in de wet gedicht en heeft de lening gebruikt om grote sommen aan achterstallige belastingen te eisen van de freelancers en aannemers die ze gebruikten.

Het beleid telt de sinds 2010 betaalde leningen van derden effectief op en belast deze als inkomen. Dit heeft voor veel werknemers aanzienlijke rekeningen opgeleverd.

copyright afbeelding Getty Images

“Er zijn veel mensen die gewoon denken dat ik belastingontduiker was en dat is niet het geval”, zegt John.

“Het ging meer om het gemak. Als iemand tegen mij had gezegd: ‘Je kunt 90% [of earnings] maar het is illegaal, ‘zou ik het hebben gedaan? Absoluut niet.

“Ik heb er de afgelopen twee en een half jaar spijt van gehad, maar ik heb niets illegaals gedaan en we zijn voor criminelen gemaakt en dat zijn we niet. We zijn gewoon normale mensen die de kost verdienen.”

Een woordvoerder van de regering zei: “De leningheffing is ingevoerd om ervoor te zorgen dat degenen die verkapte beloningsregelingen gebruikten om hun inkomen te betalen via leningen, vaak via offshore trusts, een eerlijk deel van de belasting zouden bijdragen.

“Het is goed dat we dit soort regelingen blijven aanpakken.”

Nu overweegt John nu een faillissement en zegt dat dit het moment zal zijn dat hij het zijn vrouw vertelt.

“Ik denk dat ik op dat moment een plan heb, ik heb een uitweg, ook al zou het moeilijk zijn. Het is echt een bitterzoete. Als ik de afsluiting krijg die ik nodig heb, zal het zijn een opluchting.

‘Het zal een opluchting zijn, want ik weet niet hoelang ik nog kan blijven doen wat ik doe en, weet je, ga zo door, denk ik.’

afbeelding copyright Getty Images afbeelding onderschrift Een aantal leden van parlementslid Sir Iain Duncan Smith is getroffen

Maar terwijl hij te maken heeft met de gevolgen van zijn belastingaanslag, is hij boos dat er geen soortgelijke actie wordt ondernomen tegen het bedrijf dat hem voor het plan heeft ondertekend.

“De enige persoon die hiermee wordt geraakt, ben ik, er is geen enkele aansprakelijkheid met deze promotors. Iedereen weet wie ze zijn, maar het zijn de kleine mensen die worden vernietigd.”

‘Blijf alsjeblieft weg’

“Ik denk dat de regering en HMRC achter het verkeerde doelwit aan gaan, omdat het het gemakkelijke doelwit is om achterna te gaan”, zegt parlementslid Sir Iain Duncan Smith, die een aantal kiezers heeft die door de aanklacht zijn getroffen.

“Maar ze gaan niet echt achter de promotors aan.”

Mary Aiston, directeur van het directoraat tegenontwijking bij HMRC, zegt dat het voor belastingontwijkingspromotoren moeilijker is geworden om te opereren en dat ongeveer 20 de sector hebben verlaten. Ondertussen heeft de regering onlangs geraadpleegd over nieuwe wetten om het vermogen van HMRC om promotors eerder aan te pakken te versterken, voordat de belastingbetaler zulke enorme bedragen aan achterstallige belasting verschuldigd is.

In de tussentijd moeten belastingbetalers ervoor zorgen dat ze de belasting- of salarissystemen waarvoor ze zijn aangemeld, begrijpen.

“De belangrijkste boodschap is: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vrijwel zeker”, zegt mevrouw Aiston.

‘Iemand die u vertelt dat een deel van uw inkomen als lening kan worden verstrekt en dat u het voor altijd houdt, maar dat u er geen belasting over hoeft te betalen of er geen belasting over hoeft te betalen. Dat is te mooi om waar te zijn.’

Een bijkomende frustratie voor John is dat op leningen gebaseerde en andere potentieel risicovolle belastingontwijkingsregelingen nog steeds op de markt worden gebracht, wat betekent dat steeds meer mensen het risico lopen op een hoge belastingaanslag in de toekomst.

‘Het maakt me zo boos weet je. Ze zijn daarbuiten, je kunt Google gebruiken, het is zo eenvoudig om te achterhalen waar deze mensen zijn. Ik zou het iedereen vertellen, alsjeblieft, alsjeblieft, blijf alsjeblieft duidelijk. Het is het gewoon niet waard. “

File on 4: Taxing Situations wordt uitgezonden op BBC Radio 4 op 20 oktober om 20:00 uur BST of luister opnieuw op BBC Sounds

.