Huizenprijzen stijgen tot recordhoogte, zegt Nationwide

Huizenprijzen stijgen tot recordhoogte, zegt Nationwide

Door Simon Read
Persoonlijke financiële verslaggever

Gepubliceerdduur9 minuten geledenafbeelding copyrightPA Media

De huizenprijzen stegen in oktober in het hoogste tempo sinds vijf jaar, terwijl kopers zich haastten om de deadline voor het zegelrecht van volgend jaar te verslaan, zei de Nationwide.

De jaarlijkse groei van de huizenprijzen versnelde tot 5,8%, waardoor de gemiddelde prijs £ 227.826 bedroeg, zei de geldschieter.

Op dit moment hoeven kopers van huizen met een waarde van maximaal £ 500.000 in Engeland en Noord-Ierland geen zegelrecht te betalen over de aankoop.

De zegelrechtvakantie verloopt echter over vijf maanden.

“De activiteit zal de komende kwartalen waarschijnlijk vertragen, misschien wel sterk, als de arbeidsmarkt verzwakt, zoals de meeste analisten verwachten, vooral als de zegelrechtvakantie eind maart afloopt”, aldus Robert Gardner, hoofdeconoom van Nationwide.

Uit het onderzoek van het Nationwide bleek dat de prijzen maand op maand met 0,8% stegen, waarbij de activiteit werd gestimuleerd door kopers die op zoek waren naar huizen met meer ruimte tijdens de coronavirus-crisis.

Wanneer eindigt de zegelrechtvakantie Starters: ‘Hypotheken zijn nu zo ontoegankelijk’

Dat begint echter minder impact te hebben, zei Lucy Pendleton van makelaar James Pendleton:

“De vraag naar buitenruimte en tuinen is afgenomen. Dit gebeurt altijd als we de herfst ingaan, omdat het slechte weer de natuurlijke focus van kopers verschuift van het podium voor zomerfeesten en barbecues naar gezellige interieurs”, zei ze.

Ondertussen zijn sommige experts bang dat de marktimpuls van korte duur kan zijn.

“Er zijn enige zorgen dat we het bubbelgebied betreden, waarbij huiseigenaren en investeerders worden aangemoedigd door lage rentetarieven”, zegt Anna Clare Harper, CEO van vermogensbeheerder SPI Capital.

“Het goede nieuws is dat de rentetarieven laag zijn en dat waarschijnlijk ook zullen blijven.”

Angst op de klif

De cijfers van de Bank of England die deze week werden vrijgegeven, toonden aan dat de goedkeuringscijfers voor hypotheekleningen van huizenkopers in september naar een hoogste punt in 13 jaar zijn gestegen.

Maar er bestaat de vrees dat de markt afstevent op een afgrond met potentiële kopers die naar verwachting begin 2021 zullen stoppen met transacties als het erop lijkt dat ze de deadline voor zegelrechten niet zullen halen.

NAEA Propertymark heeft opgeroepen tot actie om de afgrond te vermijden door de deadline te verlengen.

“Het einde van de deadline voor het zegelrecht is een punt van zorg en moet worden bekeken door de overheid, hoewel het de aandacht van kopers richt op het sluiten van deals op korte termijn”, aldus Mark Harris, CEO van hypotheekmakelaar SPF Private Clients.

“De vooruitzichten blijven hoogst onzeker en zullen sterk afhangen van de ontwikkeling van de pandemie en de maatregelen om deze in te dammen, evenals van de doeltreffendheid van beleidsmaatregelen die worden genomen om de schade aan de economie in het algemeen te beperken”, aldus de heer Gardner.

“Gedragsveranderingen als gevolg van Covid-19 kunnen de activiteit op de huizenmarkt ondersteunen, terwijl de zegelrechtvakantie op korte termijn een impuls zal blijven geven door aankopen naar voren te halen.”

Jeremy Leaf, een makelaar in Noord-Londen en voormalig voorzitter van de Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics), zei: “De dynamiek van de huizenmarkt is de afgelopen weken veranderd sinds de pandemische beperkingen zijn aangescherpt.

“Op het terrein zien we minder bezichtigingen, aanbiedingen en langere overgangstijden omdat geldschieters en vervoerders worstelen met de achterstand.”

.