Het banenverlies in het VK ‘kan groter zijn dan voorspeld’

Het banenverlies in het VK ‘zou groter kunnen zijn dan verwacht’ Gepubliceerde duur8 minuten geleden Gerelateerde onderwerpen Coronavirus pandemie copyright afbeelding Getty Images

De werkloosheid in het VK zou hoger kunnen oplopen dan de huidige prognoses naarmate de pandemie banen blijft vinden, zei een beleidsmaker van de Bank of England.

Gertjan Vlieghe, een lid van het Monetary Policy Committee van de Bank, waarschuwde dat het werkloosheidspercentage zou kunnen stijgen boven de voorspelde piek van 7,5% van de Bank.

In een toespraak op dinsdag zei hij dat niet alle huidige twee miljoen verlof arbeiders naar hun baan zouden terugkeren.

“De risico’s worden nog groter [job] verliezen, ‘zei hij.

“Hoewel het algemene werkloosheidscijfer tot dusverre slechts matig is gestegen, is het nauwkeurig evalueren van de werkloosheid tijdens de pandemie een fenomenale uitdaging”, aldus Vlieghe.

Op het hoogtepunt van de pandemie eerder dit jaar had meer dan 30% van de beroepsbevolking in de particuliere sector verlof, zei hij.

Sindsdien is meer dan twee derde weer aan het werk gegaan, maar dan blijft 9% van de beroepsbevolking in de particuliere sector, of iets meer dan twee miljoen, over.

Hoeveel mensen hebben geen werk?

De heer Vlieghe wijst erop dat tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 netto 3,3% van de beroepsbevolking zijn baan heeft verloren. In de recessie van de jaren negentig was dat 3,8% en in de recessie van de jaren tachtig 6,6%.

Uit cijfers van vorige week bleek dat het werkloosheidspercentage 4,5% bedroeg in de drie maanden tot augustus, het hoogste in meer dan drie jaar, terwijl het aantal ontslagen steeg tot het hoogste niveau sinds 2009

‘Neerwaartse risico’s’

In augustus. de Bank of England voorspelde dat het werkloosheidspercentage een piek van 7,5% zou bereiken, wat neerkomt op een geaggregeerd netto banenverlies op dezelfde schaal als tijdens de wereldwijde financiële crisis.

Maar dat cijfer lijkt nu een onderschatting, zei de heer Vlieghe.

“ Het feit dat het aantal ontslagen sterk toeneemt en het aantal vacatures begin dit jaar nog maar rond 60% van het niveau ligt, maakt het moeilijk om een ​​scenario te zien waarin alle resterende verlofkrachten naadloos in de beroepsbevolking worden geïntegreerd, ” hij zei.

Er is een enorme onzekerheid over de omvang van het banenverlies, in beide richtingen, voegde hij eraan toe, “maar naar mijn mening zijn de risico’s verschoven naar nog grotere verliezen, wat nog meer ruimte in de economie impliceert dan in onze centrale projectie.”

Hij voorspelde dat de economie wellicht verdere financiële stimulans nodig heeft, “aangezien de prevalentie van virussen de laatste tijd weer toeneemt” en “het lijkt erop dat de neerwaartse risico’s voor de economische vooruitzichten werkelijkheid worden”.

.