Goldman Sachs betaalt $ 3 miljard meer dan 1MDB Maleisië-schandaal

Goldman Sachs betaalt $ 3 miljard voor meer dan 1MDB Maleisië-schandaalGetty ImagesDuur26 minuten geleden

Goldman Sachs heeft ermee ingestemd bijna $ 3 miljard (£ 2,3 miljard) in de VS te betalen om een ​​einde te maken aan een onderzoek naar zijn rol in het corruptieschandaal van 1MDB in Maleisië.

De Maleisische dochteronderneming van de bank gaf ook toe de Amerikaanse anti-omkopingswetten te hebben overtreden tijdens haar werk om geld in te zamelen voor het Maleisische staatsinvesteringsfonds.

Door de schikking met het ministerie van Justitie kan de bank een strafrechtelijke veroordeling voorkomen.

Goldman gaf niet meteen commentaar.

In totaal wordt verwacht dat het ongeveer $ 5 miljard aan boetes – ongeveer twee derde van zijn winst in 2019 – betaalt aan toezichthouders over de hele wereld om zaken op te lossen die de reputatie van het bedrijf ernstig hebben aangetast.

De bank heeft ook gezegd dat het de compensatie die wordt toegekend aan executives, waaronder de gepensioneerde chef Lloyd Blankfein, onder wiens toezicht het schandaal plaatsvond, zou verlagen.

Wat was het 1MDB-schandaal?

De 1MDB-regeling was een wereldwijd web van fraude en corruptie, waarbij miljarden dollars die zogenaamd werden ingezameld voor openbare ontwikkelingsprojecten in plaats daarvan in particuliere zakken belandden, waaronder die van de voormalige premier van Maleisië Najib Razak.

Maleisië ex-premier krijgt 12-jarige termijn wegens corruptie Goldman Sachs schikt 1MDB met Maleisië voor $ 3,9 miljard US richt zich op Monet en Warhol-kunstwerken in 1MDB-zaak

Autoriteiten in Azië, de VS en Europa hebben jaren besteed aan het opsporen van contanten en activa die zijn betaald met geld dat uit het fonds is gestolen, waaronder appartementen, sieraden en kunst.

In juli werd Najib schuldig bevonden op alle zeven punten in de eerste van verscheidene miljoenen dollars aan corruptieprocessen en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.

Hij pleitte niet schuldig te zijn aan de beschuldigingen van criminele vertrouwensbreuk, witwassen van geld en machtsmisbruik.

Wat was de rol van Goldman?

Onderzoekers van Goldman Sachs concentreerden zich op zijn hulp bij het inzamelen van $ 6,5 miljard in 2012 en 2013 voor het fonds dat formeel bekend staat als 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Volgens de werkautoriteiten verdiende het bedrijf het buitensporige bedrag van $ 600 miljoen.

Op donderdag gaf de bank toe dat haar Maleisische eenheid “willens en wetens” steekpenningen had betaald aan buitenlandse functionarissen en stemde ermee in om bijna $ 3 miljard aan boetes te betalen.

Goldman had lange tijd malafide werknemers de schuld gegeven, en beweerde dat het geen idee had dat het geld dat het hielp inzamelen zou worden afgeleid van geplande ontwikkelingsprojecten in Maleisië.

Een voormalige Goldman Sachs-partner, Tim Leissner, pleitte in de VS schuldig aan samenzwering om geld wit te wassen en buitenlandse omkopingswetten te overtreden. Een andere leidinggevende werd beschuldigd van overtredingen van buitenlandse omkoping.

Welke andere schikkingen zijn er aangekondigd?

Drie maanden geleden bereikte Goldman Sachs een schikking van $ 3,9 miljard met de Maleisische regering vanwege haar rol in het corruptieschandaal.

De schikking omvatte een uitbetaling van $ 2,5 miljard in contanten door Goldman, terwijl de investeringsbank zei te garanderen dat de overheid ten minste $ 1,4 miljard zou ontvangen van het geld dat uit de regeling werd teruggevorderd.

De deal loste de aanklacht in Maleisië op dat Goldman investeerders had misleid.

De toezichthouders in Hongkong kondigden donderdag een aparte boete van $ 350 miljoen aan, daarbij verwijzend naar vervallen managementcontroles.

In Singapore zijn de autoriteiten volgens Bloomberg ook van plan om een ​​financiële boete op te leggen en een waarschuwing met voorwaarden uit te vaardigen.

.