Gevaarlijke producten die snel online worden verkocht, vragen om wetswijziging

Gevaarlijke producten die snel online worden verkocht, vragen om wetswijziging

Door Kevin Peachey
Correspondent voor persoonlijke financiën

Gepubliceerdduur18 minuten geledenimage copyrightGetty Images

Gevaarlijke waterkokers, haardrogers en verlengsnoeren worden online verkocht, zo blijkt uit een onderzoek, dat aanleiding geeft tot oproepen tot wetswijziging.

Experts bij liefdadigheidsinstelling Elektrische veiligheid Eerste opgegraven hoverboardladers die een risico op elektrocutie vormden.

Tienduizenden van deze producten zouden via online marktplaatsen kunnen worden verkocht, zei hij.

Het heeft een wetswijziging voorgesteld, zodat deze platforms meer verantwoordelijkheid hebben voor wat er wordt verkocht.

Illegale items

Bij het snapshot-onderzoek van het goede doel werden 70 aanbiedingen van visueel niet-conforme elektrische producten te koop aangeboden, waarvan er waarschijnlijk duizenden zijn verkocht.

Producten werden geanalyseerd op basis van de afbeeldingen die werden gebruikt om ze te adverteren en werden als zo duidelijk ondermaats beschouwd dat ze illegaal waren voor verkoop aan Britse consumenten, aldus de liefdadigheidsinstelling.

Amazon en eBay ‘bieden onveilig speelgoed te koop aan’ Amazon en eBay zetten verkopers uit te midden van btw-hardhandig optreden

Sommige vermeldingen hadden illegale plugfittingen. Sommige waren uitgerust met EU-stekkers en werden verkocht met een Britse adapter voor permanent gebruik, waardoor het risico op een elektrische schok of brand toeneemt.

Het vond zorgwekkende producten die werden verkocht op Amazon Marketplace, Wish en eBay. De bedrijven zeiden dat de producten onmiddellijk van hun sites waren gehaald.

In sommige gevallen werd actie ondernomen tegen verkopers en de sites zeiden dat ze toezicht hadden gehouden om de verkoop van gevaarlijke items te voorkomen.

‘Ik was doodsbang’ afbeelding copyright Elektrische veiligheid Firstimage caption Schade na de laptopbrand

Een moeder van twee uit Noord-Wales zei dat ze een vervangende batterij voor haar laptop had gekocht bij een externe verkoper op een online marktplaats, maar zei dat dit tot brand had geleid.

“Mijn laptop lag een paar uur op een harde tafel en laadde een paar uur op. Ik hoorde een heel hard gekraak en knal uit de laptop. In paniek vluchtte ik de tuin in, nam mijn honden mee en keek met afgrijzen om de laptop te zien knallen. weer en vlam vatten, verspreid over de tafel, ‘zei ze.

‘Ik was doodsbang. Gelukkig logeerden mijn twee kinderen die avond bij hun grootmoeder, maar als ze op dat moment in huis waren geweest, zou de brand tussen hen en mijzelf zijn geweest, wat absoluut verschrikkelijk is om over na te denken.

“De ervaring heeft me geleerd om niet meer elektrische producten te kopen op online marktplaatsen. Ik blijf bij gerenommeerde retailers.”

De liefdadigheidsinstelling zei dat er meer moest worden gedaan om consumenten te beschermen, en beweerde dat de huidige regels “dubbelzinnig” waren. Het heeft een voorgestelde wetswijziging opgesteld, waaronder:

Onlinemarktplaatsen die gebonden zijn aan een duidelijke wettelijke verplichting om de verkoop van ondermaatse producten te voorkomen Het verzekeren van de verantwoordelijkheid ligt niet volledig bij de externe verkoper die de sites gebruikt Online diensten die nodig zijn om consumenten te waarschuwen die een product hebben gekocht dat onder de maat is bevonden, in plaats van alleen vermeldingen te verwijderen

Lesley Rudd, chief executive van Electrical Safety First, zei: “Terecht zijn onze High Street-retailers gebonden aan wettelijke verantwoordelijkheden en het is verkeerd dat online marktplaatsen buiten dit kader kunnen opereren.

“Het is tijd om het speelveld gelijk te trekken om eindelijk de plaag van ondermaatse goederen die we op sites blijven vinden, aan te pakken. We dringen er bij de regering op aan om ons wetsvoorstel goed te keuren om miljoenen Britse consumenten te beschermen en om online marktplaatsen ter verantwoording te roepen.”

.