Fotograaf ‘verwoest’ door door de overheid gesteunde danseradvertentie ‘Fatima’

Fotograaf ‘verwoest’ door door de overheid gesteunde ‘Fatima’-danseresadvertentie Gepubliceerde duur 22 uur geleden copyright afbeelding Krys Alex / Cyber ​​First / Britse regering

Een Amerikaanse fotograaf zei dat ze “er kapot van was” toen een van haar foto’s werd gebruikt voor een door de Britse overheid gesteunde advertentie waarin werd gesuggereerd dat een danseres zich zou moeten omscholen.

De advertentie werd bekritiseerd omdat het “Fatima” aanmoedigde om te stoppen met dansen en “opnieuw te leren” in cyberveiligheid.

De danseres heet eigenlijk Desire’e en de foto is gemaakt door Krys Alex.

“Ik was geschokt”, zei de in Atlanta gevestigde fotograaf in een YouTube-video. Kunstenaars “moeten niet worden aangemoedigd om te stoppen met doen waar we van houden”, voegde ze eraan toe.

De advertentie werd getrokken nadat cultuursecretaris Oliver Dowden het had verloochend en het omschreef als ‘grof’. Een woordvoerder van 10 Downing Street was het ermee eens dat het “niet gepast” was.

‘Ongepaste’ overheidsadvertentie verwijderd

Alex wist voor het eerst van het gebruik van haar foto toen de advertentie op sociale media werd bekritiseerd.

“Ik werd maandagochtend wakker met een hoop e-mails en tags, en ik voelde me echt kapot,” zei ze. “Ik dacht meteen aan Desire’e en hoe haar gezicht gewoon overal op sociale media en internet was gepleisterd, er verschillende nieuwsartikelen en memes werden gemaakt, en ze had geen idee. Dat deed me echt pijn.

‘Sommige mensen vroegen zich af of ik het wist en of ik het gebruik van mijn werk goedkeurde. Als ik had geweten dat dit zou worden gebruikt zoals het was, zou ik er nooit mee hebben ingestemd.’

Desire’e Kelley is “een jonge, getalenteerde en mooie aspirant-danseres uit Atlanta”, voegde ze eraan toe.

‘Onvergeeflijke daad’

“We onderzoeken al onze opties en we praten en overleggen met verschillende professionals om de beste manier te vinden om onze rechten in deze situatie te beschermen.”

De foto was beschikbaar op de stockbeeldsite Unsplash, wiens licentie zegt dat foto’s normaal gesproken gratis kunnen worden gedownload voor commerciële en niet-commerciële doeleinden.

De campagne, die ook afbeeldingen bevat van mensen uit andere lagen van de bevolking, is gemaakt voor CyberFirst, dat wordt beschreven als “een outreach- en educatieprogramma van de overheid dat wordt geleid door het National Cyber ​​Security Center (NCSC), onderdeel van GCHQ”.

Op de originele foto stond ook Tasha Williams, eigenaar van de Vibez in Motion Dance Studio in Atlanta, Georgia. Ze is uitgeknipt voor de advertentie.

Williams beschreef de advertentie op Instagram als een “onvergeeflijke daad”.

Bekijk dit bericht op Instagram

Als reactie op alle berichten, commentaren en posts uit het VK, Amerika en delen van de wereld van Vibez In Motion, danken we je voor al je steun! Het was absoluut gek met de eindeloze berichten en de … “Hé, als je het niet wist …” Een speciale dank aan @krysalex voor het maken van de nodige stappen en het brengen van duidelijkheid in deze onvergeeflijke daad die plaatsvond in het VK. Wie is #Fatima ?, het is precies wat nodig is. Ik kan me herinneren dat ik toen ik opgroeide hoorde “dans is kunst, het is geen carrière, maar een hobby, zorg ervoor dat je een echte baan krijgt en dans erbij.” De Britse campagne bracht me meteen terug naar die mentale plek, wat een beetje eng was. Ongeveer 11 of 12 jaar oud zijn en het gevoel hebben dat ik iemand moest zijn die ik niet was en mijn creatieve energie onderdrukken om te voldoen aan wat “anderen” zagen als productieve levens. We bidden voor Desire’e, Krysalex en de Arts Communities dichtbij en ver weg en dat dit zal helpen de juiste mensen verantwoordelijk te houden voor hun daden en misschien de toon zal zetten voor wat nooit mag worden getolereerd. Hier bij Vibez In Motion zullen we doorgaan met het verheffen van onze jeugd en hen voorzien van de juiste middelen, zodat ze op zichzelf geweldige creatieve wezens kunnen zijn! – Mevrouw Tasha #fatima #savethearts #uk #theartshare

Een bericht gedeeld door Vibez in Motion (@vibezinmotion) op 14 oktober 2020 om 13:59 uur PDT

Ze zei: “Ik kan me herinneren dat ik toen ik opgroeide hoorde: ‘Dans is kunst, het is geen carrière, maar een hobby. Zorg dat je een echte baan krijgt en dans erbij.’ De Britse campagne bracht me mentaal meteen terug naar die plek, wat een beetje eng was.

“Ongeveer 11 of 12 jaar oud zijn en het gevoel hebben dat ik iemand moest zijn die ik niet was en mijn creatieve energie onderdrukken om te voldoen aan wat ‘anderen’ zagen als productieve levens.”

De heer Dowden nam opnieuw afstand van de advertentie toen hij er woensdag naar werd gevraagd door parlementsleden van de commissie Cultuur van het Lagerhuis.

“Ik was net op vrijdag bij het Royal Ballet en het was geweldig om artiesten weer te zien optreden. Ik weet hoeveel waarde ze hebben voor dit land”, zei hij.

Hij noemde de subsidies die deze week zijn toegekend van het Culture Recovery Fund aan onder meer de Royal Academy of Dance en Birmingham Royal Ballet. “We weten dat dit banen zijn die behouden moeten blijven”, zei hij.

Verwante onderwerpenOliver DowdenDansBalletFotografie Meer over dit verhaal

Downing Street sluit zich aan bij kritiek op een ‘grove’ vacature

Gepubliceerd 4 dagen geleden

Cavern Club en LSO krijgen een deel van een cultuurfonds van £ 257 miljoen

Gepubliceerd 4 dagen geleden .