Facebook, Google en Microsoft ‘betalen niet genoeg belasting in ontwikkelingslanden’

Facebook, Google en Microsoft ‘betalen niet genoeg belasting in ontwikkelingslanden’Publicatieduur7 minuten geledenimage copyrightGetty Imagesimage captionEen gezondheidswerker test een vrouw op coronavirus in het Indonesisch

Google, Facebook en Microsoft zouden in ontwikkelingslanden meer vennootschapsbelasting moeten betalen, zegt ActionAid.

De liefdadigheidsorganisatie schat dat armere landen tot $ 2,8 miljard (£ 2,2 miljard) aan belastinginkomsten mislopen die kunnen worden gebruikt om de pandemie aan te pakken.

ActionAid roept op tot nieuwe internationale belastingregels die grote bedrijven dwingen een wereldwijd minimumtarief te betalen.

Facebook weigerde commentaar te geven, terwijl Microsoft en Google niet reageerden op verzoeken om commentaar.

Multinationals zijn momenteel wettelijk niet verplicht om openbaar te maken hoeveel belasting ze in sommige ontwikkelingslanden betalen.

Volgens ActionAid kunnen er “miljarden” op het spel staan ​​die kunnen worden gebruikt om ondergefinancierde gezondheids- en onderwijssystemen in enkele van de armste landen ter wereld te transformeren, vooral omdat meerdere techreuzen tijdens de pandemie enorme inkomsten hebben gerapporteerd.

VS betwist ‘oneerlijke’ technische belastingen in het VK en EUFacebook stemt ermee in om Frankrijk € 106 miljoen aan achterstallige belastingen te betalen Google betaalt € 1 miljard om Franse belastingonderzoek te beëindigen

De liefdadigheidsinstelling wil dat er een nieuw wereldwijd belastingstelsel wordt gecreëerd, bij voorkeur door de Verenigde Naties, waarbij grote bedrijven een wereldwijd minimum aan vennootschapsbelasting moeten betalen dat een weerspiegeling is van hun “reële economische aanwezigheid”.

ActionAid schat dat $ 2,8 miljard jaarlijks 729.010 verpleegkundigen, 770.649 vroedvrouwen of 879.899 basisschoolleraren kan betalen in 20 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De liefdadigheidsorganisatie zei dat uit haar onderzoek bleek dat de ontwikkelingslanden met de grootste “belastingkloven” van Google, Facebook en Microsoft India, Indonesië, Brazilië, Nigeria en Bangladesh zijn.

“Vrouwen en jongeren betalen de prijs voor een verouderd systeem waarmee grote technologiebedrijven, waaronder giganten als Facebook, Alphabet en Microsoft, enorme winsten hebben kunnen maken tijdens de pandemie, terwijl ze weinig of niets bijdragen aan openbare diensten in landen in de mondiaal zuiden ”, aldus David Archer, woordvoerder van de wereldwijde belastingheffing van ActionAid International.

“De belastingkloof van $ 2,8 miljard is slechts het topje van de ijsberg – dit onderzoek heeft betrekking op slechts drie technologiegiganten. Maar alleen al zou het geld dat Facebook, Alphabet (de eigenaar van Google) en Microsoft zouden betalen volgens eerlijkere belastingregels de openbare diensten voor miljoenen kunnen veranderen. van mensen”.